Medya Midas

Kanalizasyon inşaatında Apollon'u buldular!

BİLİM

Kanalizasyon inşaatında büyük keşif! Apollon'u buldular, kanalizasyon inşaatı durduruldu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti...

Afyonkarahisar’ın Sinanpaşa ilçesinde kanalizasyon şebekesi yenileme çalışmasında Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen ve gövdesinin yarısı olmayan Apollon heykeli bulundu. Tarihi eserin bulunmasının ardından bölgede kanalizasyon inşaatı çalışmaları durduruldu.

Kepçeyle kazarken rastlantı eseri bulundu 

Olay, Sinanpaşa ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, bölgede kanalizasyon hattı yenileme çalışması yapan belediye ekipleri iş makinesi ile kazı yaptıkları esnada kepçe sert bir objeye çarptı. Çalışmaları durduran işçiler el yordamıyla objeye baktıklarında cismin heykel olduğunu fark etti. Bunun üzerine işçiler jandarmayı arayarak durumu bildirdi. İhbar üzerine bölgeye gelen jandarma güvenlik önlemi aldıktan sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü yetkililerine bilgi verdi. Ardından bölgeye 5 kişilik uzman bir ekip geldi. Objeleri koruma altına alan ekipler ardından eserleri Afyonkarahisar Müzesi’ne götürdüler.

Bölgede çalışmalar durduruldu

Bulunan tarihi eserlerle ilgili açıklamalarda bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, yapılan ilk incelemede alanın Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait arkeolojik bir yerleşim alanı olduğunun tespit edildiğini kaydederek, “Heykel Müze Müdürlüğü’ne taşınmıştır. Ayrıca söz konusu alanın tesciline ilişkin dosya hazırlanarak Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilecektir. Kanalizasyon çalışması kurul kararı alınıncaya kadar ki süreçte durduruldu. Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile valilik makamı bilgilendirildi” dedi.

“İlk verilere göre heykel Roma dönemine ait, Apollon heykeli"

Heykelin yapılan ilk tespitlerde Apollon heykeli olabileceğinin değerlendirildiğini ifade eden Tanır açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Heykel yaklaşık 1 metre uzunluğunda olup baş ve diz altından eksik olduğu görüldü. Söz konusu kırıklar eski olup parçaları bulunamamıştır. İlk verilere göre Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen heykelin muhtemelen Apollon olduğu düşünülmüştür. İlimiz medeniyetlerin beşiğidir. O medeniyetin izleri yani sosyal yaşantısı, ekonomisi ve kültürü bir tarihsel yapı, bir heykel, kap, gündelik hayatta kullanılan iş aleti olarak ortaya çıkmaktadır. Tarihi mekanlarda Cumhurbaşkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli kazılar yapılarak ortaya çıkardığımız gibi vatandaşımız, resmi kurumları çalışma yaparken de ortaya çıkabilmektedir. Sinanpaşa’da ortaya çıkan heykel de bu şekilde ortaya çıkmıştır. Heykel yapılan işlemlerden sonra müze seksiyona kazandırılacaktır.”

Kepçe operatörü: Taş gibi bir şey gördüm, bir baktım heykelmiş 

Kazı çalışmasını yaparken şans eseri önemli bir tarihi eser bulan kepçe operatörü Halil Çalık da, “Belediye adına kanalizasyon şebekesi çukuru kazıyordum. Kazı yaptığım esnada topraktan farklı olduğunu düşündüğüm taş gibi bir şey gördüm, inip baktığımda toprağın içinde taştan farklı şekilli bir heykel olduğunu fark ettim. Ardından amirlerime haber verdim sonra polise, ardından jandarma ve müze müdürlüğüne haber verildi. Sonra ekipler buraya geldi kısa bir çalışma yapıp heykeli buradan alıp gittiler” diye konuştu.

"Heyecanlandım, çok mutluyum"

Heykeli görünce hemen kazı çalışmasını durdurduğunu dile getiren Çalık, heykelin tarihe kazandırılacak olmasından dolayı da çok mutlu olduğunu vurguladı. Çalık, “Şaşırdım daha önce başıma böyle bir olay gelmemişti. Heyecanlandım çünkü ilk defa başıma geliyor böyle bir olay. Aşağı yukarı 30 yıllık bir meslek hayatım var ama ilk defa böyle bir şey ile karşılaştım. İnsan şaşırıp heyecanlanıyor biraz. Heykelin tarihe kazandırılacak olmasından dolayı çok mutluyum. Zaten o yüzden kazıyı durdurdum ben. O yüzden kazmayı hemen durdurup yetkililere haber verdim ve düşündüm belki daha büyük bir tarih araştırılması yapılabilir, burada daha güzel şeyler çıkabilir. O yüzden direkt kazıyı durdurup güvenlik güçlerine haber verdim” diye konuştu.

“Şaşkınlığımız halen sürüyor”

Belediye işçisi Ekrem Karaman da şaşkınlıklarının halen devam ettiğini ifade ederek,  “Belediyemiz kanalizasyon çalışması sırasında kepçe operatörümüz kazarken bir şey olduğunu fark etti. O sırada onu kepçe ile alıp toprağın üzerine attı. Biz de heykel olduğunu fark edince yetkililere haber verdik. Sonra müze görevlileri geldi ve burada gerekli işlemleri yaptı. Heykeli görünce şaşırdık, müze görevlilerine sorduğumuzda bize Roma dönemine ait Apollon heykeli olduğunu söylediler" dedi. 
 

Apollon kimdir? 

Apollon, eski Yunan mitolojiside müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrı olarak geçmektedir. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebildiği belirtilir. Apollon'un mitolojideki eşi Kassandra olup Zeus ve Leto'nun oğlu, Artemis'in ikiz kardeşidir. Orijini Yunan olan Apollon, Roma mitolojisine Apollo ismiyle geçmiştir. Mitolojideki en önemli karakterlerden biri olan Apollon, Anadolu kökenlidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.