Medya Midas

Eskişehirli çocuklar bu okulu çok sevdi! Gezmedikleri yer kalmıyor

EĞİTİM

Türk Dünyası Vakfı Düşünce Okulu öğrencileri düzenlenen kültür gezileri ile Eskişehir'i gezmeye, kültürel ve turistik değerlerini tanımaya devam ediyor. Son durak Çifteler ilçesi ve Sakarıbaşı oldu... 

Türk Dünyası Vakfı Düşünce Okulu'nda yaz atölyeleri kapsamında düzenlenen gezilerin en son durağı Eskişehir’in Çifteler ilçesi oldu. 

Türk Dünyası Vakfı, Düşünce Okulu Eğitmenleri ve birçok öğrencinin katılımıyla kültür gezileri,  gençlerin doğayla bütünleşmesini, tarihini, kültürünü idrak etmesini ve böylelikle teorik bilgilerini uygulamalı bir şekilde de ifade edebilmesini sağlıyor. 

Düşünce Okulu Eğitmenleri Fatma Balcı ve Mustafa Çelik’in rehberliğinde öğrenciler, ilk olarak Çifteler Sakaryabaşı piknik alanında, Sakarya Nehrinin tarihini, medeniyetlere katkısını ve edebiyattaki yeri hakkında detaylı bilgilere sahip oldu. 

Sular şehri Eskişehir

Düşünce Okulu Eğitmeni Mustafa Çelik, Sakarya Nehrinin Kızılırmak ve Fırat Nehrinden sonra Türkiye'nin üçüncü en uzun, Kuzeybatı Anadolu’nun ise en büyük akarsuyu olduğunun altını çizdi ve başlangıcının da Eskişehir’in Çifteler ilçesinin Sakaryabaşı mevkiinden kaynak halinde doğduğunu belirtti. Suyun etrafında birçok medeniyetin geliştiğini ve suyun insanlar için hayati önemine de değinen Çelik, Eskişehir’in sular şehri olduğunu ve bu bakımdan medeniyetlere olan katkısını da verdiği önemli örneklerle öğrencilere aktardı. 

"Yaratılışta dahi su çok önemli bir yerde"

Sakarya Nehrinin edebiyattaki yeri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Düşünce Okulu Eğitmeni Fatma Balcı ise öğrencilere Sakarya Nehrinin hem edebi hem de tarihi öneminden yola çıkarak suyun insan ruhu içinde bir hayli gerekli olduğunu ifade etti. İnsanın yaratılışından itibaren suyla yakından alakası ve ilgisinden dolayı onsuz yapamayacağının da altını çizdi. 

Eğitmenlerin nehir hakkında bilgilendirmeleri bittikten sonra öğrenciler, Çifteler Belediyesi Dalış Kulübü Sorumlusu Derya Ateş tarafından su sporlarını ve dalış tekniklerini uygulamalı anlatım sayesinde detaylıca dinleme şansı elde etti. 

"Sakaryabaşı fauna ve florasıyla da oldukça zengin"

Dalgıç eğitmeni Derya Ateş, Eskişehir'in Çifteler ilçesindeki Friglerden kalma yüzey kalıntılarının da bulunduğu Sakarya nehrinin doğduğu yer olan Sakaryabaşı bölgesinin özellikle yaz aylarında dalış turizmi için öneminden başlayarak daha sonrasında nehrin, Endemik karides ve su altı bitki örtüsüne sahip olmasından ayrıca fauna ve florasıyla da oldukça zengin olduğunu da sözlerine ekledi. Ateş, bölgede 4 farklı dalış noktası olduğunu da belirterek bölgelerin birbirinden oldukça farklı olduğunu ve dalış yaparken dipteki su kaynaklarını görebildiklerine değindi. Dünyada sayılı dalış noktalarında bulunan ve 'blue hole' denen bir bölgenin olduğunu da belirten Ateş, bu özelliğiyle Türkiye'deki tek dalış noktasının Sakaryabaşı’nda bulunduğunu ifade etti. 

Ateş, dalış ekipmanlarıyla da anlatımını destekleyerek öğrencilere ekipmanlar hakkında da bilgi verdi. Konuşmasının son kısmında ise Ateş, kullanımı ve ekipmanlarda nelere dikkat edilmesi gerektiğini de belirtti. 

Öğrenciler hem öğrendi hem de kanolarla günün keyfini çıkardı

Su sporları ve dalış teknikleri hakkında bilgiler edinen öğrenciler, Sakaryabaşı’nda kano ve su bisikleti kullanarak eğlenceli vakit geçirdi. Hem eğitmenler hem de öğrenciler bir arada Sakaryabaşı’nın keyfini çıkardı.

Öğrencilerin eğitmenlerden edindikleri bilgileri uygulamaya çalışmaları ve kanolara olan ilgileri teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitimin öğrencinin öğrenme sürecini nasıl etkilediğini de gözler önüne serdi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.