Medya Midas

ESTÜ'de ortak sergi açtılar

EĞİTİM

ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile DAÜ (Doğu Akdeniz Üniversitesi) Mimarlık Fakültesi ortak projesi olan serginin açılışı yapıldı...

ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile DAÜ (Doğu Akdeniz Üniversitesi) Mimarlık Fakültesi ortak projesi olan “Yöresel Mimariden Sürdürülebilirlik Dersleri” başlıklı akademik etkinlik serisi kapsamında “Yerel Çizgiler – Yerel Ortamlardan Serbest El Mimari Çizimleri Sergisi” açılışı yapıldı.

İki Eylül Kampüsü Yabancı Diller Yüksekokulu Fuaye Alanı’nda 17 Mayıs 2022 Çarşamba günü yapılan sergi açılışına Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürsoy Arslan ile Prof. Dr. Alper Çabuk, Genel Sekreter Cengiz Kaçal, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal, Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı ve beraberindeki DAÜ öğretim elemanları ekibi katıldı. 

“47 kişilik bir öğrenci ve akademisyen ekibi tarafından ortaya çıkarıldı”

“Yerel Çizgiler – Yerel Ortamlardan Serbest El Mimari Çizimleri Sergisi” küratörlüğünü yürüten ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim elemanı Öğr. Gör. Levent Burgazlı, günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen eskiz sanatının neden hala sürdürüldüğünü herkesin merak ettiğini vurgulayarak, eskizin sanatsal bir faaliyet olmasının ötesinde bir analiz yöntemi olduğunu vurguladı. Binalarla yapılan çizimlerin geçmiş deneyimlerin analiz edilmesi adına bir fırsat sunduğunu da sözlerine ekleyen Öğr. Gör. Burgazlı, “Umarım, bu çalışma genç arkadaşlarımız için de bir örnek teşkil eder ve bu becerilerini daha hızlı geliştirmelerini sağlar. Sergimizde yüz otuz civarında eser yer alıyor. Çok verimli bir sergi çalışması olduğunu düşünüyorum. 47 kişilik bir öğrenci ve akademisyen ekibi tarafından ortaya çıkarılan çalışmaların yer aldığı bu serginin herkese hayırlı olmasını diliyorum” dedi.  

“Amacımız geleneksel mimari ve yerel ortamlardan ders alarak geleceğe ışık tutma hedefini taşımak”

Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, DAÜ Mimarlık Fakültesi olarak, tüm iş birliklerinin tüm paydaşlar açısından sinerji yarattığına ve kurumları ileriye taşıdığına inandıklarını belirterek söze başladı. “Yerel Çizgiler – Yerel Ortamlardan Serbest El Mimari Çizimleri Sergisi” nin de bu anlamda güzel bir örnek olduğunu da sözlerine ekleyen Dekan Prof. Dr. Dağlı, Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Doğu Akdeniz Üniversitesi arasında yaklaşık bir yıl önce imzalanan protokol kapsamında, DAÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bir dizi akademik etkinlikler serisi başlatmış bulunuyor. 13 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşen Geleneksel Mimariden Sürdürülebilirlik Dersleri başlıklı uluslararası seminerimiz, ortak akademik etkinlikler serimizin ilkiydi. Bu ortak seminerimiz, çok farklı ülke ve kurumdan katılımcılarla, daha iyi yaşanabilecek çevreler yaratmak adına önemli söylemlerin ortaya çıktığı, oldukça başarılı bir etkinlik oldu. Bu etkinliğimiz, aslında ilk yaptığımız seminerin devamı ve destekleyicisidir. İkisi de geleneksel mimari ve yerel ortamlardan ders alarak geleceğe ışık tutma hedefini taşımaktadır” dedi.  

“Yerel Çizgiler – Yerel Ortamlardan Serbest El Mimari Çizimleri Sergisi", her iki kurum arasındaki iş birliğinin güzel bir çıktısı

ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal ise 2021 yılında başlatılan bu iş birliğinin ilerleyen zamanlarda da sürdürüleceğini belirterek, bundan sonraki çalışmaları Kıbrıs’ta DAÜ’de yürütebileceklerini ifade etti. Serginin her iki kurum arasındaki iş birliğinin güzel bir çıktısı olduğunu da sözlerine ekleyen Dekan Prof. Dr. Tutal, bu ortaklıktan memnuniyet duyduklarının altını çizdi. 

“Birlikte başarabilmeyi, birlikte yol yürüyebilmeyi başarabilmenin ve farklı kültürler, farklı yaklaşımlar ile beraber yürüyebilmenin de bizlere zenginlik katacağını biliyoruz”

ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, DAÜ ile ESTÜ arasında 2021 yılında imzalanan protokolün güzel başlangıçlara vesile olduğunu belirterek söze başladı. Güzel başlangıçların içinin doldurulabilmesinin önemli olduğuna da dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bu vesileyle bu güzel iş birliğinin içinin doldurulduğunu görmek mutluluk verici. Katkılarından dolayı her iki üniversitedeki Hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum. İş birlikleri Eskişehir Teknik Üniversitesi açısından da çok kıymetli. Çünkü birlikte başarabilmeyi, birlikte yol yürüyebilmeyi başarabilmenin ve farklı kültürler, farklı yaklaşımlar ile beraber yürüyebilmenin de bizlere zenginlik katacağını biliyoruz. Buna yürekten inandığımız için bu tür iş birliklerini gerçekten önemsiyoruz. Diğer taraftan yoğun bir biçimde vurgu yapılan ‘sürdürülebilirlik teması’ hiç kuşkusuz altına imza atabileceğimiz bir konu. 2022 yılını İklim Değişikliğine Uyum Yılı ilan ettik ve bu kapsamda benimsediğimiz sürdürülebilirlik kavramlarının ötesinde Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan 17 Kalkınma Hedefi’ne bağlı kalarak yeni bir uygulama başlattık.  Tüm derslerimizi bu 17 Kalkınma Hedefi ile ilişkilendirip bir harita oluşturmaya çalışıyoruz. Bunların her birinin amacı, bu konuda farkındalığı sağlamak. Umarız bu iş birliği, artarak devam eder ve bu iş birlikleri sayesinde güzel eserlere imza atılır” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu tarafından Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı ve beraberindeki DAÜ öğretim elemanlarına ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı tarafından ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Döğeroğlu’na armağan takdim edildi.  

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.