Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar, düzenlediği basın toplantısında ilçelerdeki eğitim çalışanları ve kamu çalışanlarının sorunları ile ilgili çözüm önerilerini sıralarken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne de çağrıda bulundu.
İbrahim Akar açıklamasında, İlçelerde çalışan memurlar ilçeye gidip gelirken yollarda perişan oluyor. Taşıma ücretleri almış başını gitmiş. Aylık servis ücreti 6000 TL civarında. Servisler UKOME kararı gereği şehiriçi trafik yoğunluğu gerekçesiyle yoldan müşteri almıyor. Memurlar hergün sabah otogara gitmek zorunda kalıyor. İlçeye gidiş geliş yapan memurlar günde 3 saatini yolda geçiriyor. Bu vücut yorgunluğu ile öğretmen nasıl verimli olabilsin. Memurlar araçlarda tıka basa dolu halde , koridorlara konulan tabureler üzerinde birbirlerinin omuzlarında uyuyarak seyahat ediyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulundu, çözüm yöntemlerini de sıraladı
Bu konuda çözüm önerilerini de söyleyen İbrahim Akar, "Bu konİlçelerde okul yöneticisi bulmakta güçlük çekiliyor. İlçelerdeki yönetici kadrolarının nerdeyse yarısı boş. Müdür varsa müdür yardımcısı yok müdür yardımcısı varsa müdür yok. Kimse okul yöneticisi olmak istemiyor ya da resen görevlendirme yapılıyor. Okul yöneticiliği gönülsüz yapılacak bir iş değildir.uda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulunuyorum. İlçelere belediye otobüsleri için sabah seferleri konulsun. Her ilçeye bir tane olmasa da 2 ilçeye 1 otobüs kaldırılsın. Örneğin Alpu-Beylikova, Sarıcakaya-Mihalgazi, Günyüzü-Sivrihisar, Han-Seyitgazi, Mahmudiye-Çifteler şeklinde birleştirilsin. Otobüs sabah ilçelere orda çalışan memurları götürsün dönüşte halkı şehre getirsin. Akşam da mesai bitimi geri getirsin. Bu sayede çalışanların yol masrafları bir nebze olsun düşer. Hemde daha sağlıklı ve güvenli şekilde ulaşım sağlanmış olur. Bu konuda başta Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olmak üzere yetkililere çağrıda bulunuyor, bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne de seslendi: "Tadilat yapmak çok da zor olmasa gerek"
İbrahim Akar, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın köy okullarını bir öğrenci bile olsa açmak ve yaşatmak için Köy Okulları ve Köy Yaşam Merkezleri projelerini uyguladığını belirterek, "İyi güzel buraya kadar bir sorun yok ancak köyde çalışan lojmanda barınmak zorunda olan öğretmenin barınması için neden daha güzel bir ortam sağlanmıyor" dedi. Günyüzü Gümüşkonak köy okulu öğretmen lojmanından fotoğraflar paylaşan Akar, "Kapısı, camı, mutfağı, banyosu, tuvaleti her yeri dökülüyor. Kırık dökük haldeki kapıya eskiden kalma 3 tane kilit takılmış. Mutfak perişan, pencere harap halde, banyo eski püskü… Başta ilçe milli eğitim müdürülüğü, il milli eğitim müdürlüğü, kaymakamlık ve valilik yetkililerine lojmanın bakımı ve tamiratı için çağrıda bulunuyorum. Bu konuda gereken adım atılsın, bu lojmanı tadilat yapmak çok da zor olmasa gerek" dedi.
"İlçelerde okul yöneticisi bulmakta güçlük çekiliyor"
İbrahim Akar ayrıca, ilçelerde okul yöneticisi bulmakta güçlük çekildiğini ifade ederek, "İlçelerdeki yönetici kadrolarının nerdeyse yarısı boş. Müdür varsa müdür yardımcısı yok müdür yardımcısı varsa müdür yok. Kimse okul yöneticisi olmak istemiyor ya da resen görevlendirme yapılıyor. Okul yöneticiliği gönülsüz yapılacak bir iş değildir" dedi. Akar çözüm önerisi olarak da, "Toplu sözleşme masasına götürdüğümüz taleplerimiz dikkate alınmalı. Okul yöneticiliği cazip hale getirilmeli, vekâlet ve asalet ücretlerinde artış yapılmalı, yöneticilere ilave hizmet puanları ve tazminatlar verilmeli. Kırsalda çalışan öğretmen ve yöneticiler bölge şartlarına göre artırımlı ücret almalı. Ücret alabilecekleri belletmenlik gibi görevleri alabilmeliler" diye konuştu.