Türkiye'nin havacılık, savunma ve makine sanayindeki yerli ve milli gücüne ilişkin proje ve ürünlerin tanıtılması amacıyla bu yıl 2'ncisi düzenlenen Eskişehir Endüstri Fuarı açıldı.
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Harun Çelik, Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi'ndeki fuarın açılışında, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ile sanayicilerin adeta etle tırnak gibi olduğunu söyledi.
Öğrencileri "Vizyoner Genç Projesi"ne davet etti
Millileştirme ve yerlileştirmeyle ilgili son senelerde Türkiye'nin nasıl bir ivme kazandığına herkesin şahitlik ettiğini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Katma değeri yüksek ürünlerde, savunma sanayi alanında dünyaya örnek oluyoruz. Dünya, Türkiye'yi konuşuyor. Bununla da biz gurur duyuyoruz. Sizlerin sayesinde, sizlerin verimli üretimleri sayesinde, hepimiz ekosistem olarak Türkiye'nin büyümesine, savunma sanayinin gelişmesine, dünyada örnek model olması yolunda emin adımlarla kendimizi bilerek yaptığımız ürünlerin sahada nasıl bir gösterildiğinin farkında olarak yolumuza devam ediyoruz."
Çelik, Savunma Sanayi Başkanlığının fuara bu yıl daha etkin katıldığını belirterek, Vizyoner Genç Projesi kapsamında 16 öğrenci kulübünün fuarda yer aldığını bildirdi.
Tüm öğrencileri projeyi tanımaya davet eden Çelik, Vizyoner Genç Projesi'nin hem üretime hem ekosisteme katma değerinin fazla olacağının vurguladı.
Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli ve TÜYAP Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü'nün de konuştuğu fuarın açılışına çok sayıda kişi katıldı.
Fuar 21 Ekim'e kadar gezilebilecek
Konuşmaların ardından Eskişehir Vali Yardımcısı Salih Altun ve diğer ilgililerin katıldığı fuarın açılışı kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.
14 ülkeden çok sayıda savunma sanayi ve endüstri firmasının katıldığı fuar, 21 Ekim'e kadar sürecek.
TEI, tedarikçileri ve projeleriyle birlikte fuarda
Türkiye’nin havacılık motorlarındaki lider şirketi TEI, Eskişehir Endüstri Fuarı’nda potansiyel tedarikçilerini ve yan sanayi firmalarını ağırlıyor.
TEI; tasarladığı, geliştirdiği, çalıştırdığı ve ürettiği Türkiye’nin millî havacılık motorlarını bu kez Eskişehir Endüstri Fuarı’nda ziyaretçilerinin ilgisine sunuyor. Fuarda TEI standını ziyaret eden katılımcılar TEI-TF6000 Turbofan Motoru’nu, TEI-TS1400 Turboşaft Motoru’nu, TEI-PD170 Turbodizel Havacılık Motoru’nu, TEI-TJ300, TEI-TJ90, TEI-TJ60, TEI-TJ30 Turbojet Motorları’nı ve TEI-PG50 İki Zamanlı Benzinli Havacılık Motoru’nu inceleme fırsatı buluyor. Tüm faaliyet alanlarında azami yerliliği hedefleyen, hâlihazırda çok sayıda yan sanayi firmasıyla çalışan TEI; fuar boyunca, çok sayıda farklı üretici firmayla yeni iş birliği fırsatlarını değerlendirecek.
ESOGÜ de projeleriyle fuarda
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri de projeleriyle fuarda yer aldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekip, 21 Ekim’e kadar devam edecek olan 2. Ar-Ge, Sanayi ve Teknoloji Fuarı’na katılarak üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel ve teknolojik çalışmaları sektörle paylaştı. ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Demiral, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Oytun Meçik ve Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Kaya da fuar açılışına katılarak ESOGÜ standını ziyaret etti. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından organize edilen ekipte yer alan Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, kontrollü salım sistemleri, biyosensör, nano materyaller, mikroakışkan çip, biyomedikal uygulamalar ve akıllı biyomalzemeler; Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, yara örtüsü, çip üzerinde karaciğer, kök hücre, biyosensör ve mikroakışkan çip; Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, elektromanyetik anten tasarımı, elektromanyetik olarak kafatası modelleme; Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, otonom robotik denetleme, robotik sistemler için model tabanlı doğrulama, 6G için algoritma geliştirme; Kimya Mühendisliği Bölümü, yalıt pili, hidrojen üretimi, biyokütle ve biyoenerji; Mimarlık Bölümü, delta projesiyle Eskişehir için periferide yer alan yüz farklı lokasyon için alternetif kentsel fikirler; ETTOM, üniversite sanayi iş birliği, patent alma ve ticarileştirilmesi, sanayi talepleri için sürdürülebilir çözümler üretme; ARUM, ulusal ve uluslararası iş birliklerini geliştirerek ileri düzey araştırmalara olanak sağlama; SARTEK Öğrenci Takımı, orta ve yüksek irtifada roket tasarımı; Günaltay Öğrenci Takımı, orta irtifada roket tasarımı; Mavera Teknoloji Takımı, elektrikli ve otonom araç, orta ve yüksek irtifada roket tasarımı; Agrica Şirketi, yabani otlarla mücadele eden otonom araç tasarımı ve MPKG Kulübü, orta irtifa roket tasarımı konulu çalışmaları ile fuarda yer aldı.