Türk yayıncıların sosyal medyada #TemizTwitch kampanyası başlatarak olayı Türkiye gündemine taşımasına sebep olan kara para aklama iddialarına karşın şirketten ilk açıklama geldi.
Playerbros'a konuşan Twitch EMEA İletişim Müdürü Ashley Lloyd, son zamanlarda Twitch topluluğu üyelerinin, bazı içerik oluşturucuların Türkiye'deki gelirlerinin meşruiyetine yönelik endişelerini dile getirdiklerini söylerken, "Topluluğumuzu, yasaklanmış davranışlarda bulunan hesaplara karşı kararlı adımlar atmaktan çekinmediğimizi temin etmek istiyoruz. Twitch'te finansal dolandırıcılığı düzenli olarak önlemek ve sadece Eylül ayında, para kazanma araçlarımızı kötüye kullanmaktan dolayı Türkiye'deki 150'den fazla ortağımıza karşı dava açtık ve bu durumdan etkilenen kişilerle iletişime geçtik." dedi.
Yaptığı açıklamanın devamında Lloyd, yerel yasaları ve Twitch politikalarını ihlal eden finansal uygulamalarda bulunan yayıncıları tespit etmeye ve platformdan uzaklaştırmaya devam edeceklerini belirtti.
Sosyal medyada boykot ediliyor
Ortaya çıkan iddialara göre çalıntı kredi kartları platformda yayıncılara bağış olarak değerlendiriliyor. Kara para aklama işiyle uğraşan kimliği belirsiz kişiler, özellikle küçük çaplı yayıncıları tercih ediyorlar. Yayıncılara yüksek miktarda fiyatlar teklif edip çalıntı kartlarını onlar üzerinden ‘bağış’ gibi gösteriyorlar. Günün sonunda her şey yasalmış gibi bir izlenim bırakıyor. Bu olayları bilmesine rağmen sessiz kaldığı öne sürülen Twitch yönetimi ise #TemizTwitch gibi etiketlerle sosyal medyada boykot ediliyor.
Hacklenmek pahalıya patladı
Twitch’i hackleyen bilgisayar korsanlarının popüler bir forum sitesinde 125 GB boyutunda bir torrent dosyası paylaştığı ortaya çıktı. Bu dosyanın içerisinde ise şirketin özel bilgilerinin ve taahhüt geçmişinin yer aldığı iddia edildi. Ancak Twitch’ten buna ilişkin açıklama gelmedi. Ortaya çıkan bilgilere göre Twitch, Eylül ayında yayıncılarına 37 bin ile 752 bin dolar arasında ödemeler yaptı.