YUVAM hesabı nedir?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesaplarının açılışına ilişkin detayları açıkladı.
TCMB'den yapılan duyuruda, yurt dışında yaşayan vatandaşların tasarruflarının Türkiye'de değerlendirmesinin teşvik edilmesi amacıyla yurt içi bankalar nezdinde YUVAM hesaplarının açılmasına karar verildiği anımsatıldı.
YUVAM hesaplarından kimler yararlanabilir?
YUVAM hesabı uygulamasından yurt dışında oturma veya çalışma izni ya da hakkı bulunan veya adres kayıt sisteminde yerleşim yeri bilgisi olarak yurt dışı adresi kayıtlı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Mavi Kart sahipleri yaralanabilecek.
YUVAM hesapları hangi vadelerde açılabilecek?
Yurt dışında yerleşik yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için uygulamaya konulan YUVAM hesabı 3,6,12 ve 24 aylık vadelerle açılabilecek.
24 ay vadeli YUVAM hesaplarında,yıllık faiz ya da kar payı ödemeli olarak açılabilecek. Hesap sahibinin talebi durumunda ise yıllık faiz veya kar payı banka tarafından hesap sahibine ödenecek.
Katılım bankaları da dahil mi?
Katılım bankaları da bu sisteme dahil edildi. Uygulama katılım bankacılığı esasları çerçevesinde işleyecek.
YUVAM hesaplarına verilen ilave getiri oranı kaç?
YUVAM hesaplarına dönüştürülen döviz tutarları üzerinden hesaplanan ilave getiri, Merkez Bankası tarafından Türk lirası olarak ödenecek.
Bu getiri oranı; 6 ay vadeli hesaplar için yıllık yüzde 1, 12 ay vadeli hesaplar için yıllık yüzde 1,5 ve 24 ay vadeli hesaplar için yıllık yüzde 2 oranında olacak.,
Hesaptan elde edilen getiri ne kadar olacak?
Bankanın mevduat hesabına uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının altında olamayacak. Repo ihale faiz oranı ise yüzde 14.
Vadede dönüşüm kuru vade başına göre daha yüksek gerçekleşirse, Merkez Bankası tarafından hesap sahibine kur farkı ödenecek.
YUVAM hesabında Dönüşüm kur hesaplaması nasıl yapılacak?
Yurt dışında yerleşik hayat yaşayan vatandaşların dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplarının TL’ye çevrilmesinde, Merkez Bankası tarafından 10.00-15.00 saatleri arasında her saat başı açıklanan döviz alış kuru baz alınacak. Bu işlemde, dövizin bozulduğu saatten en son açıklanan kur dikkate alınacak.
YUVAM hesabında Vadeden önce hesaptan çekim yapılabilir mi?
Vadeden önce hesaplardan çekim yapılması mümkün. Fakat bu durumda Merkez Bankası kur farkı ve ilave getiri tutarını ödemeyecek.
Bankalardan YUVAM için ne zaman ve nasıl dönüşüm yapılabilecek?
Mobil veya internet bankacılığı aracılığıyla döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından iş günlerinde saat 17.00'den sonra ve tatil günlerinde son iş gününde Merkez Bankasınca saat 15.00'te ilan edilen döviz alış kuru kullanılmak suretiyle dönüşüm yapılabilecek.
YUVAM hesabında Sözleşmede değişiklik yapmak mümkün mü?
YUVAM hesbı için belirlenen kriteler dışında herhangi bir değişiklik talep etmek mümkün değil.