Bitlis'te dört mevsim ayrı bir güzelliğe bürünen Nemrut Krater Dağı ve Gölü'nde sonbaharda ortaya çıkan eşsiz manzara havadan drone ile görüntülendi.
Havaların soğumasıyla birlikte 2250 rakımlı Nemrut Krater Gölü'nde ortaya çıkan doğa harikası görüntüleri izlemek isteyen ziyaretçiler Nemrut’a akın etti.
Bitlis sınırları içerisinde bulunan Nemrut Krater Dağı ve Gölü bölgeye has bitki örtüsü, sıcak ve soğuk gölleri, buhar ve buz bacaları ile eşsiz bir güzellik barındırırken, sonbahar güzelliği ile birlikte oluşan renk cümbüşü ve doyumsuz manzarası ile de misafirlerine görsel şölen sundu. Nemrut Kalderası’nın iç kısımlarına doğru gidildiğinde bitki örtüsündeki kızıllık ve altın sarılığı göllerle ve akarsularla bütünleşirken, bölge sonbaharda doğaseverlerin, drone operatörlerinin ve fotoğrafçıların vazgeçilmezi haline geldi.
Nemrut Krater Gölü tarihi
Nemrut dağı, tarihi çağlarda dahi aktif olan 2 yanardağdan biri. 1441 yılında Nemrut dağı şiddetli bir şekilde patlamış olup, günümüzde tam olarak sönmüşte değil. Hatta, son kez lav patlaması yine 1141 yılında olmuş.Nemrut dağının kalderasının içinde yer alan sıcak gölün varlığı sebebi ile dağ içerisinde hala sıcak gazlar mevcut.
Nemrut dağı için güncel olarak aktif bir volkan diyemesek de sakin bir period evresinde diyebiliriz.
Nemrut Krater Gölü nerede, nasıl gidilir?
Nemrut dağı krater gölü nerede diye merak ediyorsanız, Bitlis şehrinin Tatvan ilçesi üzerinde bulunmakta. Nemrut gölü, Türkiye’nin en büyük krater gölü olma özelliğine sahip. Gölün suyu tatlı. Nemrut krater gölü harita üzerinde 15 kilometrekare olan bir yüzölçümüne sahip.
Nemrut krater gölünün derinliği ise 176 metre. Nemrut gölüne kuş bakışı bakıldığında hilal şeklinde olduğu görülmekte.
Nemrut krater gölü kamp yapmak için de uygun bir alana sahip. Son zamanlar da en gözde kamp alanlarından biri de diyebiliriz.
Bitlis Nemrut Dağı efsanesi
Nemrut Krater Gölü, hem güzelliği hem de efsanesi ile halk arasında dilden dile yayılmış. Nemrut dağı hikayesine göre, Nemrut isimli zalim bir kral varmış. Bu kral, yayla olarak Tatvan çevresine yakın bir konumda bulunan Nemrut dağını kullanırmış.
Nemrut dağı patlayınca köyler zarar görmüş. Halk da bu durumu, Nemrut kralın İbrahim Peygambere zulüm etmesinden dolayı verilen bir ceza olduğunu düşünürler ve dağa Nemrut adını verirler.
Nemrut Krater Gölü'nde neler yapılır?
Nemrut Dağı’nın güney yamaçlarında telesiyej ve teleferikleri ve konaklama olanakları ile kış sezonlarında yoğun talep gören bir kayak merkezi var. Van Gölü manzarasını izleyerek kayak yapmak isteyenler bu keyfi mutlaka yaşamalılar.
Boyutları bakımından kendi türünde dünya ikincisi unvanına sahip olan Nemrut Krater Gölü 13 km²’lik alanıyla tüm kraterin üçte birini kaplamakta. İçinde sazan balıklarının yaşadığı gölde olta balıkçılığı yapmanız mümkün. Gölde yaz aylarında düzenlenen konserler, yüzme yarışları, yelken gösterileri de ilginizi çekebilecek diğer etkinlikler.
Kraterde bulunan beş adet göl içerisinde boyutları bakımından ikinci sırada yer alanı ise sıcak bir kaynağa sahip. Kıyılarında oluşan sıcak su havuzlarına girmek kaplıca keyfini yaşamak isteyenlerin tecrübe etmekten en çok keyif aldıkları faaliyetler arasında. Gölün 150 metre kadar doğusunda da çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan sıcak buhar yarıkları bulunuyor.