Medya Midas

Sivrihisar ve Eskişehir'e büyük müjde! UNESCO Dünya Mirası ilan edildi

GEZELİM

Eskişehir ve Sivrihisar'a büyük müjde! UNESCO Dünya Mirası aday listesindeki tarihi Sivrihisar Ulu Camii, Riyad'taki UNESCO toplantısında tüm dünyaya UNESCO Dünya Mirası ilan edildi ve kalıcı listeye girdi.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Komitesi’nin 45. Genişleme Toplantısı Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’ta gerçekleşirken, Eskişehir ve Sivrihisar'a da müjdeli haber geldi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı dün, Ankara'daki antik Gordion kentinin Dünya Mirası ilan edildiğini duyurmuştu. Bugün de Türkiye'de aday olan 5 tarihi camii UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmeye hak kazandı ve tüm dünyaya UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi. 

Sivrihisar Belediyesi 2015 yılındaki girişimleri sonrasında geçici listeye giren tarihi Sivrihisar Ulu Camii'nin de kalıcı listeye alınarak UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildiği açıklandı. 

Sivrihisar Ulu Camii'nin dışında, Ankara’daki Arslanhane Camii, Konya’daki Eşrefoğlu Camii, Kastamonu’daki Mahmut Bey Camii, Afyonkarahisar’daki Ulu Camii de Türkiye’nin beş ahşap tavanlı ve ahşap destekli ünlü camileri olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

Eskişehir'in en önemli tarihi camiilerinden Sivrihisar Ulu Camii'nin adaylık süreci ile ilgili gelişmeleri sürekli aktaran medyamidas.com'un Ulu Camii ile ilgili daha önceki haberini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz 

Sivrihisar Ulu Camii... Selçuklu döneminden günümüze ulaşan ahşap direkli camiilerin en büyüğü

UNESCO Dünya Mirası kalıcı listeye giren  Sivrihisar Ulu Camii, Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Anadolu’nun nadir ahşap direkli camilerinin en büyüğüdür.

77 Diyarın 67 direkle tuttuğu saf, Horasandan İstanbul’a uzanan bir cem hikayesi, Sivrihisar’ın Ulu Camii. Kılıç mescid caminden minber, hayır hasenat ile minare, Konya’dan Mevlana, İstanbul’dan Hızır bey, Horasandan Hasan bin Mehmet’in safının omuzunda yüz yıllara meydan okuyor.

8 asırlık ve aynı anda 2500 kişinin ibadet edebileceği Sivrihisar Ulu Camii, Selçuklu döneminin şaheser yapıtlarından günümüze ulaşan Anadolu’daki en büyük ahşap direkli camilerin nadir örneklerinden biridir. İlçenin merkezinde, kapladığı alan ve diğer özellikleri ile ULU kelimesi bu eserde tam anlamını bulmaktadır.

Selçuklu döneminden günümüze ulaşan Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camisidir.  Şehrin merkezinde, kapladığı alan ve diğer özellikleri ile ulu kelimesi bu eserde tam anlamını bulur. Caminin en eski kitabesi 1231 -32 tarihini taşımaktadır. İlk yapının banisi Sivrihisarlı kadı Leşker Emir Celaleddin Ali Bey’dir.  Yapı, bugünkü biçimine 1274 tarihinde Mevlana Celaleddin Rumi’nin müritlerinden ve III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in naiplerinden Mikail bin Abdullah (Emineddin Mikail)tarafından kavuşmuştur. Fatih Sultan Mehmet dönemi kadılarından, İstanbul’un ilk Kadısı Hızır Bey bu camiyi 1440 yılında onartmıştır.

Ulu Camii, Sivrihisar Belediyesinin 2015 yılında yapmış olduğu başvuru sonucunda alınan kararla UNESCO Dünya Mirası geçici listesine eklenmişti. 

Ulu Cami 1485 metrekarelik bir alana kuruludur. Çatısını 67 adet ahşap direk taşımaktadır. Bu direklerin 19 tanesinin üzerinde mermer sütün başlığı vardır. Direklerden altı tanesinin üst bölümleri rozet, palmet, geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiştir. Direkler üzerinde Bizans dönemine ait başlıklar da kullanılmıştır. Kalın direklerden dört tanesi zamanın özgün ağaç oymacılığı ile işlenmiş olup, bu direklerin alt ve üst tarafında mermerden oyma işçiliği uygulanmış sütun başlıkları vardır.

Dört giriş kapısı bulunan caminin duvarları kesme ve moloz taşla örülmüştür. Caminin sağ ve sol kanadı üzerinde kitabeler bulunmaktadır.

Sivrihisar Ulu Camii, Eylül 2023'te alınan kararla UNESCO Dünya Mirası ilan edilerek kalıcı listeye girmeye hak kazandı. 


 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.