Yunus Emre'nin vefatının 700. yılının idrak edildiği 2021 Yunus Emre Türkçe Yılı sebebiyle Eskişehir ve Türkiye'de çok sayıda etkinlik düzenlenirken, Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı da Yunus Emre ile ilgili önemli bir etkinliğe imza attı.
Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı, Gazi Üniversitesi işbirliğiyle Yunus Emre Paneli düzenlendi. Yunus Emre’yi anmak için düzenlenen panele Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna, Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna açılış konuşmasında, Yunus Emre Paneli’nin hayırlı olması ve gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutması temennisinde bulundu. Eski Anadolu Türkçesinin oluşumunda ve Türkçenin bir edebiyat dili olmasında Yunus Emre’nin katkısının çok büyük olduğunu söyleyen Güngör Azim Tuna, Yunus Emre’nin kendine has üslubuyla, halkın içinden biri olarak halkın anlayacağı bir dil kullandığını ifade etti.
Yunus Emre’nin şiirlerindeki temanın gönül dili olduğunu belirten Göngör Azim Tuna, Yunus Emre’nin halkı doğru yola, kardeşliğe, birliğe, dirliğe, sevgiye ve barışa çağırdığını ifade etti. Tuna, Yunus Emre’nin Anadolu’nun Türkleşmesi, İslam’la müşerref olması için insanları aydınlatmak, sevdirmek, birlik ruhunu oluşturmak için mücadele ettiğini de vurguladı. Yunus Emre’yi bir gönül sultanı olarak niteleyen Güngör Azim Tuna, kendisini rahmetle yâd ettiklerini belirtti.
Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan da, Türk tasavvuf anlayışının iki yıldız şahsiyeti olarak nitelediği Ahmet Yesevi ve Yunus Emre ile ilgili, Ahmet Yesevi’nin İslamiyet’in Orta Asya’da çok kısa bir sürede yayılmasında önemli desteği olduğunu söyleyen Ceylan, Yunus Emre’nin de Anadolu’nun tasavvufi düşüncesinin halk kitlelerine ulaşmasında ve Türk Tasavvuf Edebiyatının gelişmesinde pay sahibi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Ahmet Yesevi ve Yunus Emre’nin manevi ve tarihi kimliklerinin günümüzde dahi Kırgızistan ile Türkiye arasındaki akrabalığın sağlamlaşmasına katkıda bulunduğunu söyledi. Ahmet Yesevi’nin ölmeden önce ölmek düsturunu aşıladığını belirten Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Ahmet Yesevi’nin iyi bir dini ve manevi eğitim aldığının görüldüğünü ifade etti. Yunus Emre ile Yeseviliğin benzer noktalarından da bahseden Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, her ikisinin de anlatım için Türkçeyi tercih ettiğini ve şiiri kullandığını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Musa Yıldız da panelin düzenlenmesinden dolayı Vali-Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna’ya ve panele konuşmacı olarak katılanlara teşekkür etti. Türklerin Çin Seddi’nden Hazar’a kadar uzanan Ulu Türkistan Coğrafyasından Anadolu’ya geldiğini ifade eden Prof. Dr. Musa Yıldız, bu coğrafyaya Türkistan yerine Orta Asya denilmesinin doğru olmadığını söyledi. Anadolu Türklerinin ise özellikle Tanzimat’tan sonra yönlerini Batı’ya dönerek, geldikleri Türkistan’a adeta sırtlarını döndüklerini ifade etti. Konuşmasında Ord. Prof. Dr. Fuad Köprülü’ye de değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, Fuad Köprülü’nün “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” adlı eserinin müstakil olarak Ahmet Yesevi ve Yunus Emre hakkında kaleme alındığını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi ve Yunus Emre hakkında en kapsamlı çalışmayı yapan ilk kişinin Fuad Köprülü olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a plaket ve belge takdim etti. Prof. Dr. Musa Yıldız ise Güngör Azim Tuna’ya Üniversitemizin ağaçlandırma çalışmaları kapsamında dikilmiş fidan sertifikasını verdi.
Çok sayıda akademisyen katıldı
Panelde iki oturumdan oluşan panelin ilk oturumunu Prof. Dr. Ejder Okumuş yönetti. Bu oturumda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bayraktar, “Yunus Emre Düşüncesinin Güncelliği ve Evrenselliği”, eğitimci yazar Mustafa Özçelik “Yunus Emre’yi Çağı İçinde Düşünmek” ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin ise “Yunus Emre Hümanist ve Panteist midir” konulu sunumları yaptılar.
Panelin ikinci oturumunu ise Prof. Dr. Levent Bayraktar yönetti. Bu panelde de Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş “Yunus Emre Düşüncesinin Güncelliği ve Evrenselliği”, eğitimci yazar Yusuf Turan Günaydın “Yunus İlahilerinde Tevhidi Duyarlılık” ve eğitimci yazar Feride Turan “Yunus Emre’de Kuş Dili” konularında sunum yaptılar.