Ankara'da bir çocuğun sokak köpeklerinin saldırısına uğraması ve ölümden dönmesi sonrasında, sokak hayvanları sorunu Türkiye gündemine otururken, Eskişehir'de yıllardır devam eden başıboş sokak köpekleri sorunu de yeniden gündemde. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bir barınak kurmaması ve asli görevi olan sokak köpeklerini kısırlaştırmayı yerine getirmemesinden dolayı yıllardır sayıları artan sokak köpeklerinin sürüler halinde dolaşmaları vatandaşları tedirgin ediyor.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin parklarında yapılan farklı uygulamalar da dikkat çekiyor.
Büyükşehir diğer parklarına sahipli köpekleri almıyor, ama Büyük Park'ı "sahipsiz barınağa" çevirdi!
Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Park ve Sazova Parkı gibi parklarına sahipli sokak hayvanları sokulması yıllardır yasak, öte yandan sokak hayvanlarının söz konusu parklarda rahatça dolaşabilmesi hayavanseverlerden de tepki görüyordu ve bu uygulama çok eleştiriliyordu.
Şimdi de, Büyükşehir Belediyesi'nin sokak kulübeleri koyduğu Büyük Park'ta sokak köpekleri kontrolsüz şekilde çoğalırken, çevrede oturan vatandaşlar sürüler halinde dolaşan köpeklerden korktuklarını, parka giremediklerini ve çocukları için de endişelendiklerini dile getiriyor.
Bölgede başıboş köpek sayısı giderek artıyor, çocukları olan vatandaşlar da, ev hayvanlarını gezdirmeye korkan vatandaşlar da şikayetçi
Şarhöyük Mahallesi Gazi Yakup Satar Caddesi üzerinde bulunan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Büyük Park'ın içinde yaşayan bazı köpeklerin mahalledeki vatandaşlara saldırdığı iddia edildi. Köpek popülasyonunun yüksek olduğu bölgede cadde üzerinden geçen araçlara saldırdığı gözlemlenen ve zaman zaman kazalara sebebiyet verdiği öne sürülen hayvanlarla ilgili mahalledeki vatandaşlar şikâyetini dile getirdi. Bahsi geçen köpeklerin büyük bir bölümünün zararsız olduğunu ancak bazılarının son derece saldırgan davrandığını aktaran mahalleli, okula gidip gelen çocuklarının muhtemel bir saldırı olayına kurban gitmesinden endişe duyduklarını söyledi. Hayvanların yerinin sokak değil, barınak olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, hem onlar için hem de kendileri için yetkililerin konuyla ilgili çözüm üretmesi konusunda çağrıda bulundu.
“Popülasyon yüksek, saldırganlaşanlar olabiliyor"
Şarhöyük Mahallesi'nde uzun yıllardır esnaflık yapan Ümit Çim, bölgedeki çoğu köpeğin zararsız olduğunu ancak popülasyonun yüksek olması nedeniyle saldırgan olanlarla karşılaşabildiklerini ifade etti. Saldırgan olmayanların da toplu bir şekilde araçlara havlaması nedeniyle vatandaşların korktuğunu belirten Çim, “Parkın içinde hayvanları besliyorlar. Hatta ben de onlara minder falan verdim. Kulübeler yapmışlar, mama koyuyorlar. Geçenlerde mama parası topladılar, biz de verdik. Hayvanlar yiyor, çoğu da obez. Kısırlaştırıyorlar, bu yüzden kimseye bir zararları yok. Çoğu koşamıyor, yürüyemiyor bile. Ama içlerinde kabileye yeni gelen bazı hayvanlar var, belli ki onlar zamanında araçlardan falan zarar görmüşler ya da bir insandan tekme yemişler. Araç gördükleri zaman hemen koşturuyorlar. Ötekilerin de haberi yok, onun arkasından gidiyorlar. Bunun dışında şahsen fazla bir şey görmedim. O hayvanlar insanlara bir şey yapmaz. Ama insanlar da korkuyor tabii” dedi.
“Sadece bu parkta 20-30 köpek var”
Sabah erken saatlerde okula giderek akşam geç saatlerde eve dönen çocuklar olduğunu ve karanlık havalarda köpeklerin onları korkuttuğunu dile getiren Çim, “Köpekler burada dolaşıyor. Parkta 20-30 tane köpek var. Besledikleri için hayvanlar burada kalıyor ama aslında bunların hepsini toplayıp barınağa götürmek lazım. İnsanlar parkta spor yapacaklar, korkuyorlar. Köpekten korktukları için çocuklar parka giremiyor. Mesela benim eşim de çok korkuyor. Bir şey yapmaz hayvan ama insanlar korkuyor işte. Hayvanların yeri barınak, sokaklar değil. Çünkü onlar da zarar görüyor. Geçtiğimiz gün hayvan polisleri geldi, galiba birisine araba çarpmış. Hayvanlar ağır ağır karşıdan karşıya geçerken ya bisiklet çarpıyor, ya araba çarpıyor. Yani bir şeyler oluyor, herkes mağdur” diye konuştu.
“Yetkililere çağrımız, köpekleri toplasınlar”
Mahallede erkek kuaförlüğü yapan Yaşar Ardıç ise, başıboş sokak köpeklerinin vatandaşı korkutmasının yanı sıra trafik kazalarına da sebebiyet verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde 4-5 tane köpek toplu bir şekilde buradan geçti. Bir yerlere giden çocukların, bisikletlilerin arkalarından sürekli koşuyorlar. Trafiği de engelliyorlar. Vatandaşlar gece saatlerinde parkın içine korkarak giriyor. Orada insanlar hayvanlara bakıyor. Bu sefer de orada yoğunluk oluşuyor. Ama insanlara saldırıyorlar. Köpeklerin sayısı bayağı çok. İçeride saydığımız zaman bazen 15-20 taneyi buluyorlar. Geçtiğimiz zamanlarda içeride koşan bir kadın düşmüştü. Sonra köpekler onu ısırmaya yeltenmişti. O köpekleri çevredeki insanlar kovalamıştı. Mahallelinin şikâyeti var. Çocuk okula gidiyor, geliyor. Mecbur yanında bir büyüğünün olması lazım. Ben de bir baba olarak tedirgin oluyorum. Çocukları boş verin, biz bile tedirgin oluyoruz. Köpek olur olmaz yerde aniden saldırıyor. Hayvanlar arabaların arkasından koşarken onlara çarpmamak için sürücüler frene basıyor, onun arkasından gelen araç da diğer araca çarpıyor. Yetkililere çağrımız, köpekleri toplasınlar. Varsa barınak oraya götürsünler. Hayvanseverler de hayır mı yapacaklar, ne yapacaklarsa barınaklarda yapsınlar. Köpekler orada dursun. Bu şekilde insanları rahatsız etmelerine gerek yok bence.”
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor?
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'in sokak hayvanları sorunu konusundaki duyarsızlığı yıllardır eleştirilen konuların başında geliyor. Hem sokak köpeklerinden orkan vatandaşların, hem de hayvanseverlerin tepkisi ile karşılaşan Büyükşehir Belediyesi ne yapmaya çalışıyor?
Diğer büyükşehir belediyeleri hayvan barınakları ve kısırlaştırma çalışmaları yapsa da, Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi bu sorumluluğu ilçe belediyelerinin üzerine atmış durumda. Yıllardır bu konuda çabalayan tek merkez belediye Tepebaşı Belediyesi olurken, Odunpazarı Belediyesi de ne yeni bir barınak kurdu, ne de sokak hayvanlarını kısırlaştırma konusunda ilerleme kaydetti.
Kent Park ve Sazova gibi parklara sahipli hayvanları almayan ancak sokak köpeklerinin dolaşmasına izin veren Büyükşehir Belediyesi, hayvanseverlerden de büyük tepki görmüştü. Tepkiler sonrasında Büyükşehir Belediyesi söz konusu parkların çevrelerine sokak köpeklerini kaçırıcı cihazlar yerleştirmiş, bu cihazların çevredeki sahipli hayvanları da etkilediği ve zarar verdiği gündeme gelmişti.
Öte yandan şimdi Büyük Park'ı adeta bir barınağa çeviren ancak kontrolsüz bırakan Büyükşehir Belediyesi'nin ne yapmak istediğine bir türlü anlam verilemiyor, sokak hayvanları konusundaki politikasızlığı ve çözüm üretememesi yıllardır eleştiriliyor.