Medya Midas

DSİ'den açıklama... Porsuk Barajı'nda doluluk oranı ne?

HAYAT

DSİ Bölge Müdürlüğü'nden Eskişehir'in su ihtiyacı ve Porsuk Barajı'ndaki doluluk oranı ile ilgili açıklama geldi...

DSİ Bölge Müdürlüğü'nden Eskişehir'in su ihtiyacı ve Porsuk Barajı'ndaki doluluk oranı ile ilgili açıklama geldi... 

Yapılan açıklamada, "Porsuk Barajı, öncelikli olarak Eskişehir ilinin içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması, Eskişehir ilinin taşkınlardan korunması, Eskişehir Ovası’nın sulanması ve enerji üretmek amacıyla inşa edilmiştir. Bu amaçlara göre kullanım yüzdeleri ise yüzde 21 içme suyu, yüzde 36 sulama, yüzde 28 taşkın koruma ve yüzde 15 enerji olarak belirlenmiş olup, Baraj 434 milyon metreküp aktif hacim kapasitesine sahiptir" denildi. 

"Porsuk Barajı'nda yüzde 42 aktif doluluk, 183 milyon metreküp su var... Olumsuz bir durum yok"

Açıklamada, Porsuk Barajı doluluk oranı ile ilgili de, "Porsuk Barajı’nın 22 Mart 2022 tarihi itibariyle durumu incelendiğinde 183 milyon metreküp su bulunduğu görülmekte olup, yüzde 42 aktif doluluk oranına sahiptir. Eskişehir ilimizin bir yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı kümülatifte yaklaşık olarak 50-55 milyon metreküp, Eskişehir Sulamasının yıllık su ihtiyacı yaklaşık 85-100 milyon metreküp arasında değişmektedir. Bu kullanım değerlendirildiğinde barajın mevcut su durumu öncelikli olan şehrin içme-kullanma suyu ve tarımsal sulama için normal ölçülerde olup gazete haberlerinde bahsedildiği gibi olumsuz bir durum söz konusu değildir. Ayrıca Eskişehir Sulaması ve mansaptaki halk sulamaları ile ilgili tüm ilçelerde vatandaşlarla bilgilendirme toplantıları yapılmakta, Eskişehir Valiliği koordinasyonunda süreç yönetilmektedir" ifadeleri yer aldı. 

Açıklamada, "Ayrıca Eskişehir Merkez Porsuk, İnönü ve Alpu ovaları olarak yeraltısuyu potansiyelimiz 202 milyon metreküp olup mevcut emniyetli kullanılabilir yeraltısuyu rezervimizin 120 milyon metreküp tahsis edilmiş durumdadır. Son yıllarda sulu tarıma olan hibeler nedeniyle yatırım miktarı artmış olup bu kapsamda gelen su sondaj kuyusu açma talepleri de ova ve havzaların emniyetli kullanılabilir rezervleri kapsamında karşılanmaktadır. Eskişehir Alpu ve Seyitgazi ovalarında yüzlek veren Neojen yaşlı kireçtaşlarının suni besleme yöntemiyle su rezervlerinin artırılması çalışmaları tamamlanmış olup alt havza bazında yeraltısuyu seviyelerinde 7-9 metre arasında yükselimler sağlanmıştır. Jeolojik yönden uygun diğer ova ve havzalarda da çalışmalar devam etmektedir. Uzun yıllardan beri Bölge Müdürlüğümüz sınırlarındaki tüm ova ve havzalardaki yeraltısuyu miktarı seviye, kalite ve rezerv yönünden izlenmekte olup su tahsisine kapalı herhangi bir ovamız bulunmamaktadır. Yeraltısuyu kütlelerinin belirlenmesi çalışmaları kapsamında tüm Bölge Müdürlüğümüz sınırlarındaki su kütleleri belirlenmiş olup izleme çalışmalarına başlanmıştır. Günümüz teknolojilerine uygun uzaktan ölçüm sistemleri ile bazı havzalarımız izlenmekte olup tüm havzalarımızın uzaktan ölçüm sistemlerine dönüşüm ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir" denildi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.