ESKENT Derneği, 26 Şubat 1992 yılında Ermenilerce, Azerbaycan’ın Hocalı kasabasında katledilen 613 Türk’ü anmak ve soykırımı duyurmak için Hamamyolu’nda fotoğraf ve belge sergisi açtı. Sergi, Azerbaycan Cumhuriyeti Diaspora Bakan yardımcısı Valeh Hacıyev ve beraberindeki heyet başta olmak üzere, Esazder Başkanı Cavid Aydın, dernek ve STK başkanları, siyasi parti mensupları, Kent Konseyi, belediye meclis üyeleri, Türk Ocağı mensupları başta olmak üzere birçok ziyaretçiyi ağırladı.
ESKENT Dernek Başkanı Gürol Yer yaptığı açıklamada, "Eskent Derneği olarak kurulduğumuz günden bugüne (salgın dönemi haricinde )sürekli yaptığımız Hocalı soykırımı foto, belge sergisi ve anmasındayız. 25 şubat 1992 gecesi başlayıp, gün boyu süren yakın tarihin en gaddar, en vahşi ve bir insanın midesinin kaldırmayacağı görüntülerin meydana geldiği Hocalı kasabasında yaşanan soykırımı unutmayacağız, unutturmayacağız ahdimizi yerine getirmek sebebiyle buradayız. 30. senesinde kaybettiğimiz kanı bir canı bir kardeşlerimize rahmet diliyorum. Rus emperyalistlerinin desteklediği Ermeni katiller bu soykırımın sonucundan ve hesaptan kaçamayacaklardır diyorum. Programımızın ana sloganı olan “Karabağın çocukları çıplak ayaklarla terk ettikleri topraklarını postallarla gelip geri aldılar” demiştik. 8 kasım 2020 tarihinde kadim kent Şuşanın feth edilmesiyle 2. Karabağ savaşı zaferle sonuçlanmış ve Ermeni işgali altındaki Azerbaycan topraklarının büyük bölümü kurtarılmıştır" dedi.
Gürol Yer, "1992 yılında kundakta, annelerinin kollarında, kış kıyamette topraklarını terk eden çocuklar büyüyüp nefer oldular ve Şuşa dağlarına tırnaklarıyla tırmanıp Ata topraklarını 29. Yılında kafir ayaklarından imanla, ihlasla temizlediler. Bu süreçte kardeşliğin gereği Türkiye Cumhuriyeti Devleti Azerbaycan Cumhuriyetini koşulsuz ve limitsiz desteklemiş ve yanında bulunmuştur. İşte bu durum bize Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 18 Ekim 1921 tarihndeki şu sözlerini hatırlatıyor. “Azerbaycan bayrağı ve Türk Bayrağının yanyana Türk Semalarında dalgalanışını görmek bütün milletimiz için büyük bir bayramdır” 14 ekim 1921 tarihindeki bu sözü de “Azerbaycanın dertleri kendi dertlerimiz, sevinçleri kendi sevinçlerimiz olduğu için, onların muratlarına nail olmaları, hür ve bağımsız yaşamaları bizi pek ziyade sevindirir” bir anlamda bugünlerin talimatı olmuş ve şükür zafere ulaşılmıştır" diye konuştu.
Gürol Yer ayrıca, "Hocalı soykırımında 106 kadın, 70 yaşlı, 63 çocuk 613 kardeşimiz vahşice katledildi. 487 ağır yaralı ve bugün bile haber alınamayan 150 kayıp. Tamamen yok edilen 8 aile, anasız babasız kalan 25 yetim, öksüz kalan 130 çocuktur. İşte sebeple yaşananları Türk milletine göstermek ve bu soykırımı unutturmamak daimi gayemizdir. Beraberinde Karabağ Zaferimizin duygusuyla da 'Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği' diyoruz. Ve bilinçli bir lisanla haykırıyoruz. Bütün Türkler bir ordu katılmayan kaçaktır, töremizde yazılı harpten kaçan alçaktır. Hocalı soykırımından başlıyarak tüm milletimizi duyarlı, hissiyatlı ve bilinçli olmaya davet ediyorum. Bu vesileyle bugün idrak edeceğimiz Miraç Kandilimizi tebrik ediyor. Tüm şehitlerimize ve gazi olup ebediyete göçenlere rahmet, yaşayanlara minnet diyorum. Nerede bir Türk varsa bilinsin ki nefesimiz diri, kan dolaşımımız aynı, kalp atışımız birdir" dedi.