medyamidas.com - Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen en sonunda elektrikli otobüs alımı konusunda adım attı, "elektrikli otobüs alımı ihalesi" yaptıklarını açıkladı.
Türkiye'de yıllardır üretilen yerli üretim elektrikli otobüsler birçok büyükşehirde kullanılırken, Eskişehir elektrikli otobüslere ve toplu taşıma araçlarına geçiş konusunda geç kalmıştı.
Birçok şehirde var, Kütahya da bu ay elektrikli otobüslere kavuştu, Eskişehir'de halen yok
Yerli firmaların ürettiği elektrikli otobüsler Türkiye'de yıllardır birçok şehirde kullanılıyor ve yurtdışına yapılan ihracatları da her geçen gün artıyor. Ancak Eskişehir'in halen elektrikli otobüse kavuşmaması dikkat çekiyor ve eleştiriliyordu.
medyamidas.com olarak, geçtiğimiz aylarda yayınladığımız "Kütahya'nın Hoca'sı Eskişehir'in Hoca'sını geçiyor!" başlıklı özel haberde de, Kütahya Belediyesi'nin de elektrikli otobüsler aldığını ve Kütahya'nın bu konuda Eskişehir'i geçtiğini duyurmuştu. Kütahya'da kurulan şarj istasyonları ile birlikte yerli elektrikli otobüsler geçtiğimiz günlerde çalışmaya başlamıştı.
Tepebaşı Belediyesi yerli üretimleri 2016'da almıştı, Büyükşehir yıllardır almadı
Eskişehir'de Tepebaşı Belediyesi 2016 yılında AB fonundan aldığı destekle yerli bir firmanın elektrikli otobüslerini almış ve 4 adet elektrikli otobüs Tepebaşı Belediyesi'nin Yaşam Köyü projesine ulaşımında kullanılmaya başlamıştı. Geçen yıllar içinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin elektrikli otobüs almamakta diretmesi eleştiri konusu olmuştu.
Büyükerşen detay vermedi, ihale henüz sonuçlanmamış
Büyükerşen yaptığı açıklamada, kaç otobüs alınacağına dair bir detay vermezken, ihalenin henüz sonuçlanmadığı ve 20 elektrikli otobüs alınmasının planlandığı belirtiliyor.
Elektrikli otobüsler neden önemli?
Günümüzde dünya hızla elektrikli araçlara doğru geçiş yaparken, toplu ulaşımda da elektrikli araçlara geçiliyor. Tramvay ulaşımı kadar önemli olan elektrikli otobüsler hem çevreci ve fosil yakıt kullanmamaları, hem de maliyetlerde tasarruf sağlamaları ile modern kentlerin tercihleri oluyor. Türkiye'de son 10 yıldır yerli elektrikli otobüslerin üretilmeye başlaması ve üretimin artması ile elektrikli otobüsler ülkemizde de daha ucuz hale geldi ve dışa bağımlığımız kalmadı. Bu anlamda Avrupa'nın birçok kenti gibi Türkiye'de de son 10 yıldır birçok şehir elektrikli otobüsleri kullanmaya başladı. Elektrikli otobüs aynı zamanda şehirler için büyük bir prestij meselesi olarak da görülüyor. Elektrikli otobüsler ve araçlarla hizmet verilen şehirler, dünya çapında daha modern ve çevreci görülüyor, prestij kazanıyor.
Kapalı duraklar da yapılacak mı?
Büyükerşen'in detaylı açıklamayı ne zaman yapacağı merak edilirken, elektrikli otobüslerle birlikte, seçim öncesinde Eskişehir'in bir başka önemli eksikliği olan kapalı akıllı durakların da yapılmasına başlanacak mı o da merak konusu...
mehmet 12 Ay Önce
Umarız çin malı otobüs alınmaz.
mehmet 12 Ay Önce
Yerli markalar dururken Çin marka alınmaz inşAllah.