Konya’da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Depremin en şiddetli hissedildiği ve hasarların meydana geldiği Kızılören, Tepekent, Sefaköy, Küçükmuhsine ve Akpınar mahallelerinde eğitime 2 gün ara verildi.
Merkez üssü Meram ilçesine bağlı Kızılören Mahallesi olan saat 20.43’te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından sabah saat 07.58’e kadar 40 artçı deprem kaydedildi. Saat 02.30’de ise 3.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin ardından başta AFAD olmak üzere, itfaiye ve arama kurtarma ekipleri çalışmalara başladı.
2 bina yıkıldı, 53 binada hasar oluştu
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından da oluşan hasarın boyutunu belirlemek ve hasar tespit çalışmalarını yürütmek üzere ekipler ihbar gelen yerlere görevlendirildi. Farklı mahallelerde 66 bina ile ilgili hasar bildirimi yapılırken, Sefaköy, Kızılören, Akpınar, Sağlık, Erenkaya ve Aşkan Mahallesinde tespit çalışmaları başlatıldı. Saha taraması sonucu, 2 adet yıkık bina, 1 adet acil yıkılacak bina, 9 adet ağır hasarlı bina, 43 adet az hasarlı bina bulunduğu tespit edildi. Ekiplerin sahadaki çalışmaları devam ediyor.
Hasar tespiti için başvurdular
Konya’nın merkez Meram ilçesi Kızılören Mahallesi Muhtarı Mehmet Ali Atar, dün akşam meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin merkez üssü olan mahallede yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Herkesin şok içinde olduğunu ve vatandaşların sokaklarda yatıp kalktığını aktaran Muhtar Mehmet Ali Atar, “Devletimiz bütün imkanlarıyla yanımızdaydı. Gereken yardımları sağladılar. Vatandaşlarımız da hala şokunu atlatamadılar. Bir deprem daha oldu, vatandaşların çoğu arabalarında yattı. Geceki depremi de hissettik” dedi.
“Devletimiz bütün imkanlarıyla buradaydı”
Mahalledeki bütün evleri hasar tespit komisyonlarının gezdiğini anlatan Mehmet Ali Atar, “Gerekli raporlar tutuluyor. Devletimiz bütün imkanlarıyla buradaydı. Akşam valimiz, büyükşehir belediye başkanımız, kaymakamlarımız hepsi buradaydı. Bütün yardım kuruluşları vatandaşa her türlü desteği sağladı sağ olsunlar. Evi zarar gören insanlarımız var. Onları da misafir ettik. Çoğu arabalarında kaldı. Konya’ya gitmek isteyenler de götürüldü” ifadelerini kullandı.
“Köyde çatlak olmayan ev kalmamış”
Hasar tespit çalışmaları için 100 kişinin başvurduğunu kaydeden Muhtar Atar, “Genelde evlerde çatlaklar oluştu. Birkaç tanesi yıkıldı. Çatlak olmayan ev kalmamış köyde. Bütün evler çatlamış. Ben de evimdeydim. Bir anda neye uğradığımızı şaşırdık. Dışarı çıkmaya çalıştık” diye konuştu.
Depremin merkez üssü olan Kızıolören Mahallesi’nde evinin duvarı yıkılan Mehmet Karabıyık yaşadıklarını anlattı. Akşam ailesiyle evde oturduklarını ifade eden Karabıyık, “Yemeğimizi yedik. Misafirim vardı, torunum gelmişti, açmış sofra hazırladılar. O anda saat 21:00 gibi bir sallantı oldu. Ne olduğunu da bilemedik. Olduğumuz yerde kaldık. Bir yerin yıkıldığını bildik. Dışarıya çıktık, komşumun oğulları ev yıkılmış dedi” ifadelerini kullandı.
“Biz içerdeyken duvar yıkıldı”
Konya’dan yetkililerin geldiğini söyleyen Karabıyık, “Konya’dan belediye başkanı geldi. Belediye başkanı bize burayı yapacaklarını söyledi. ‘Siz hiç üzülmeyin, biz size yatacak yer de buluruz, burayı biz yaparız’ dedi. Korktuk aşağıya çökecek diye o an böyle bir korkumuz oldu. Biz içerdeyken duvar yıkıldı. Öbür odadaydık. Oturduğumuz odanın da sıvaları dökülmüş” diye konuştu.