Kütahya’nın Gediz ilçesinde, öğretmen, yazar ve şair Osman Önder’in eserleri toplanıp hazırlanarak Gediz Belediyesi Kültür Yayınları arasında yerini aldı.
Gediz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Osman Önder’in “Aşık Umur” kitapları ve şiirleri adlı 176 sayfalık kitap basımı yapılarak Gediz Belediyesi Kültür Yayınlarına kazandırıldı.
Gediz’i fetheden komutan Umur Bey’e büyük hayranlık beslediği için “Aşık Umur olarak anılan Osman Önder, kalemi ve kelamıyla Gediz tarihine ışık tutan önemli şahsiyetler arasında yer alıyor.
Kurtuluş Savaşı’nın ilk yıllarında Kuvayı Milliye saflarında yer alan Osman Önder, çeşitli yıllarda yayınladığı; Gediz Zelzele Destanları, Gedizli İbrahim Efe, Gediz Fatihi Umur Bey, İslamoğlu ve ölümünden sonra yayınlanan Gediz’in Tarihçesi adlı eserleri, kendi gayretleriyle yaşanan olayları ve Gediz kültürünü yansıtarak kaleme aldı.
Osman Önder’in, gerek vatan sevgisi gerekse kültürel çalışmaları ile sadece Gediz açısından değil, Ülkemiz tarafından da iyi tanınması ve anlaşılması gereken bir değer olduğunu söyleyen Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, “ Kitapları ve Şiirlerinin toplanıp hazırlanarak Belediyemiz Kültür Yayınlarına kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Gediz Belediyesi olarak kültür yayınları çatısı altında Gediz'in tarihine ve sosyokültürel yapısına ışık tutan birçok çalışmayı destekleyerek hayata geçirdik. Bu eserimizi de kültür yayınlarımıza kazandırdığımız için mutlu ve gururluyuz” açıklamasında bulundu.
Osman Önder kimdir?
Asıl adı Osman Önder olan şair, 1899'da Kütahya’nın Gediz ilçesinde doğmuştur. Mahalle mektebinde okuduktan sonra Birinci Dünya Savaşı’nda askere alınır ve Filistin Cephesi'nde savaşır. Mondros Mütarekesi'nden sonra Gediz’e dönen şair Kurtuluş Savaşı'nda Kuvâ-yı Milliye saflarında yer alır. Piyade Yedek Asteğmen olarak Gediz’de Milis Bölüğü adı altında kurulan birliğin başına getirilir. Osman Önder, Cumhuriyet döneminde uzun yıllar öğretmen olarak çalıştıktan sonra emekli olur. 9 Mayıs 1976 tarihinde İzmir’de vefat eder.
Âşığın şiirlerinde Gediz’in kendine özgü yaşantısı hissedilir. Murat Dağı’nın güzelliklerini ve kaplıcalarını ustalıkla anlatır. Kişiliğinin oluşmasında bu çevre etkilidir. Genç yaşından itibaren şiirle ilgilenir. Şair, Salur boyundan Gediz Fatihi Umur Bey’den dolayı Âşık Umur mahlasını alır. Emekli olduktan sonra Gediz’in tarihçesini yazar ve şiir üzerine yoğunlaşır. Bu yıllarda Gedizli İbrahim Efe, Gediz Fatihi Umur Bey, İslamoğlu ve Gediz Zelzele Destanı’nı kaleme alır.
Umur’un destanlarında dağılan Osmanlı’nın sıkıntıları ve Gediz depreminin ıstırabı görülmektedir. Gediz’in efe geleneğini ve efelerin kahramanlıklarını da sıkça işler.