Türkiye'de çok sayıda ilde bulunan ve özellikle büyükşehir belediyelerinin hayata geçirdiği mobil hayvan kısırlaştırma aracına Kütahya'da kavuştu.
Sahipsiz köpeklerin kontrolsüz üremelerinin önüne geçilmesi, insan ve çevre sağlığının korunması için Kütahya Valisi Ali Çelik’in önerisiyle Kütahya İl Özel İdaresi tarafından kırsalda yaşayan sokak köpeklerinin kısırlaştırılması için bir ekip kuruldu ve Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracı hizmete sunuldu.
Kısırlaştırma çalışmaları başladı
Daha önce Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracında incelemelerde bulunan Vali Ali Çelik, kısırlaştırma ve rehabilitasyon faaliyetleri hakkında İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak’tan bilgiler aldı.
Sokak köpeklerinin kısırlaştırılması için veteriner hekim ve yakalama ekibi istihdam edildiğini belirten Vali Çelik, “Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden de veteriner hekim noktasında destek aldık. Sokak köpeklerimizi kısırlaştırıyor, kulak küpesiyle hepsini kayıt altına alıyoruz. Kısırlaştırmanın ardından hepsinin gerekli sağlık kontrolleri ve bakımları yapılıyor, iyileşme süreci tamamlandığında ise doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Sokak hayvanlarımızın popülasyonunun sınırlandırılması, sağlıklı bir ortamda yaşamlarını sürdürmeleri için kısırlaştırma faaliyetleri haftada 6 gün kesintisiz devam edecek” dedi.
Mobil Hayvan Kısırlaştırma Aracının ilk günkü mesaisinde 8 sokak köpeğinin kısırlaştırıldığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, “1 yılda bin sokak köpeğini kısırlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Eskişehir'de hâlâ yok
Eskişehir'deki sokak hayvanları sorunu her geçen gün büyürken, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin diğer illerin aksine bu konuda bir merkez açmaması, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve tedavisi için bir merkezi bulunmaması da tepki toplamaya devam ediyor.