Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından sosyal medyada paylaşılan ‘mavi baştankara’ kuşu fotoğrafları büyük ilgi gördü.
DKMP Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğünün ‘Mavi baştankara, baştankaragiller familyasından mavi-sarı renkli küçük bir kuş türüdür.
Yerli kuş türlerinden biri olan bu kuş canlı ve belirgin renklerinden dolayı diğer kuş türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedir’ başlığı ile paylaşılan fotoğraflar büyük ilgi gördü.
Paylaşılan fotoğraflarda renklerinin güzelliği ise dikkatlerden kaçmadı.
Baştankara kuşu nasıl bir kuştur?
Büyük baştankarayı yeşilimsi sarı renkli gövdesi, siyah başı ve beyaz yanaklarından hemen tanıyabilirsiniz. Büyük baştankaranın uzun bir kuyruğu vardır. Uzun kuyruklu olması, baştankaranın ağaç dalları üzerinde dengesini sağlamasını kolaylaştırır.
Gagasının alt kısmından başlayıp karnını boylu boyunca geçerek kuyruğuna kadar uzanan siyah çizgi de büyük baştankaranın en belirgin özelliklerindendir. Erkek büyük baştankaralarda bu çizgi dişilerinkinden daha kalındır.
Büyük baştankara yuva yapmak için genellikle ağaçlardaki ve duvarlardaki delikleri kullanır. Zaman zaman insanların yaptığı kuş evlerinde de yaşar.
Her üreme döneminde toplam 7-8 yavruları olur. Bu sayı bazen 12’ye çıkabilir. Anne ve baba büyük baştankaralar yavrularını beslemek için yuvalarına anne ya da babasının yuvaya yemek getirdiğini fark eden yavru baştankaralar ağızlarını kocaman açarak tüm güçleriyle bağırırlar.
Büyük baştankara böcek, tohum, sert kabuklu meyveler ve çalı meyveleriyle beslenir. Yemek aramak için ağaçlarda ve çalılarda dolaşır. Yemek ararken telaşlı bir şekilde sürekli hareket eder. Bir büyük baştankaranın uzun süre hareket etmeden durduğunu pek göremezsiniz.
Büyük baştankaralardan başka baştankara türleri de vardır. Mavi baştankara, çam baştankarası, uzun kuyruklu baştankara, bıyıklı baştankara, ak yanaklı baştankara ve kayın baştankarası gibi.
Özellikle kış aylarında farklı baştankara türlerini gruplar halinde birlikte gezerken görebilirsiniz. Büyük baştankara genellikle iki heceden oluşan sesler çıkarır. Çok uzaklardan duyulabilen bu sesler birbirlerinden çok farklı olabilir. Bir kuş önce “tii-ça, tii-ça, tii-ça” diye öterken bir anda “tu-tit, tu-tit, tutit” diye ötmeye başlayabilir.
Büyük baştankara diğer kuşları tehlikelere karşı uyarmak için alarm sesleri olarak adlandırılan özel sesler de çıkarır. Örneğin, avlanmak için çevrede dolanan bir atmacanın yakından geçtiğini fark eden bir baştankara alarm sesleri çıkarabilir. Böyle bir durumda tüm kuşlar bir anda susar ve ortalık sessizleşir. Atmaca oradan uzaklaşınca kuşlar tekrar önceden olduğu gibi ötmeye başlar.