Medya Midas

Porsuk Barajı'nın ne kadarı doldu? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı...

HAYAT

Porsuk Barajı'nın ne kadarı doldu? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı... medyamidas.com mart ayı başı itibariyle son durumu açıklıyor...

Türkiye ve dünyada kuraklık sinyalleri her geçen gün artarken, yağışların az yaşandığı Eskişehir ve çevresindeki barajlardaki doluluk oranları da merak konusu... Yaz mevsiminde bölgede kuraklık yaşanmaması için barajlardaki doluluk oranları merakla takip ediliyor. 

Ocak ve Şubat aylarında yaşanan yağışlar sonrasında barajlardaki doluluk oranlarının artması beklenirken, Porsuk Barajı'nda  kötü haberler geldi... 

medyamidas.com'un DSİ 3. Bölge Müdürlüğü'nden aldığı son verilere göre, Porsuk Barajı'nda geçen ayın doluluk oranlarına göre önemli bir azalma var. 

Porsuk Barajı'nda geçen yıla göre yüzde 9'luk azalma... Doluluk yüzde 37'de!

1 Mart 2021 itibariyle açıklanan son verilere göre, aynı tarihte geçen yıl yüzde 46 aktif doluluk oranına sahip olan Porsuk Barajı'nda, şu anda aktif doluluk yüzde 37 düzeyinde... 

Sarıyar geçen yılla aynı oranda 

Sarıyar Barajı'nda geçen yılki yüzde 58,3'lük aktif doluluk oranının ise 1 Mart itibariyle bu yıl yüzde 58,7 görüldüğü belirtildi. 

Gökçekaya Barajı'nda büyük bir azalma görüldü 

Öte yandan Eskişehir'deki Gökçekaya Barajı'nda geçen seneye göre büyük bir azalma görüldü. 1 Mart 2020'de yüzde 75,9 aktif doluluk oranına sahip barajda, bu yıl aynı tarihte yüzde 45,2 aktif doluluk ölçüldüğü açıklandı. 

Çatören, Kunduzlar ve Dodurga'da da azalma var 

Yine Çatören, Kunduzlar ve Dodurga barajlarında da geçen yıla göre doluluk oranlarında önemli azalmalar kaydedildi. Çatören Barajı'nda geçen yıl yüzde 22'lik olan aktif doluluk oranı, 1 Mart 2021'de yüzde 10 oldu. Kunduzlar Barajı'nda geçen yıl yüzde 47'lik aktif doluluk oranı,  1 Mart 2021'de yüzde olarak ölçüldü. Dodurga Barajı'nda da geçen yıla göre eçen yıla göre yüzde 5'lik azalma ile doluluk oranının yüzde 9 olduğu açıklandı. 

"Eskişehir ve Kütahya'da yağışlar düşük seyrediyor, olası kuraklık düzeylerine göre programlar hazırlandı"

DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan, son durumla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye’de suyun dörtte üçü sulamada kullanılmakta olup bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken Kurum olarak en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih etmeye özen gösteriyoruz. Bu bakımdan suyu depolamak, inşa edilen sulama tesisleriyle tarım arazilerine ulaştırmak ve bu süreçte su kayıplarını minimum seviyeye indirmek önem taşıyor. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirilip uygulanmasıyla modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet etmekte, bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlemeye etki etmektedir. Bölgemiz sorumluluk alanı içerisinde yer alan ve ölçüm yapılan barajların mevcut ve geçen yıl aynı tarihteki hacim ve doluluk oranlarına ait bilgilere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir. Baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakım ve onarım çalışmaları “İşletme ve Bakım Talimatı” doğrultusunda her yıl ve sulama sezonu içerisinde yapılmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapılarının boyanması, çalışır halde olması için gerekli muayenelerinin yapılması sağlanmaktadır" dedi. 

Kağan Şan, "Bölgemiz sorumluluk alanı içerisinde yer alan Eskişehir ve Kütahya İllerindeki baraj ve göletlere bugün tarihi itibariyle yıllık beklenen yağış ve akımlar düşük seyretmekte ancak sulama sezonu için değerlendirmelerimiz günlük, haftalık ve aylık seviyeler bazında analiz edilmektedir. Ayrıca olası kuraklık düzeylerine göre sulamalarımızda uygulanacak baraj işletme programları hazırlanmış ve uygulama planları sulama birlik ve örgütlerine gönderilmiştir" dedi. 

"Bilecik'te su sıkıntısı öngörülmüyor"

Kağan Şan ayrıca, "Sakarya İlindeki göletlerin 01.03.2021 tarihi itibariyle doluluk oranı % 54-58 arasında değişmektedir. Bilecik ili genelindeki baraj ve gölet seviyeleri, yağış ve gelen akımlar mevsim itibariyle normal seyretmekte olup, 2021 yılı sulama sezonu için herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacağı öngörülmektedir" diye konuştu. 
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.