Medya Midas

Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak: Seyitgazi’nin değerlerini koruyarak turizmi geliştireceğiz

HAYAT

Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, Seyitgazi’nden yapılan yayında Seyitgazi’yi ve Seyitgazi ilçesi için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, ESTV’de Ali Baş’ın sunduğu Haber Masası programında, Seyitgazi’nden yapılan yayında Seyitgazi’yi ve Seyitgazi ilçesi için yaptıkları çalışmaları anlattı.

Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, “1994 yılında Kocaeli’nde doğdum. Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi Kamu yönetimi mezunuyum. 2017 yılında Kaymakamlık mesleğine giriş yaptım. Yaklaşık 4 yıldır çeşitli il ve ilçelerde görev yapmaktayım. Seyitgazi ilçesine 2019 yılında atandım. Yaklaşık 2 yıldır da Seyitgazi ilçesinde görev yapmaktayım. Eskişehir’e 43 kilometre ve Eskişehir merkezine çok yakın bir ilçe. Büyük bir ilçe, büyük bir alanı kaplıyor. Coğrafi konumu itibariyle maden yatakları, özellikle bor yatakları bakımından zengin bir yer. Sizin de bildiği gibi ETİ Maden İşletmeler’inin burada olması ve bor’un da burada çıkarılıyor olması ilçemizi ayrı bir şekilde önemli kılıyor” dedi.

Frigler'den Osmanlı'ya kadara uzanan eşsiz bir coğrafya

Seyitgazi ilçesinin kültürel ve tarihi özelliklerinin çok ön planda olduğuna dikkat çeken Kaymakam Kutsal Baytak, “Frig Vadisi var. Seyyid Battal Gazi Külliyesi başta olmak üzere, Sücaattin Veli Türbesi ve Külliyesi, Melik Gazi Türbesi, Himmet Baba Türbesi ve Üryan Baba Türbesi olmak üzere çok önemli mübarek zatların mezarlarının bulunduğu yerlere sahip Seyitgazi. Frig vadisinde özellikle Frig Kaya anıtları ve milattan öncesinin Frig ve Hitit Dönemlerine ait eserlere rastlamak çok mümkün” diye konuştu.

Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak ayrıca, “Seyitgazi, 2. Kılıçarslan zamanında Türkmenlerin Bizans üzerine saldırılarından sonra Türkmenlerin köyü olarak anılıyor. İlk Başta Türkmenler yerleşiyor. Daha sonra Anadolu Selçukları da o dönemlere denk geliyor. Osmanlıların gelmesiyle birlikte Osmanlı’nın egemenliği altına giriyor Seyitgazi. 1207 yılında tamamlanan Seyitgazi Külliyesinin ardından Seyitgazi ilçe haline geliyor. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı sistemsel olarak birbirini takip etmiş burada. Seyyid Battal Gazi Külliyesinin olduğu yerde bir kilisenin var olduğu ve kilisenin üzerine türbe ve caminin yapıldığı biliniyor. Osmanlı zamanında da peyderpey Seyyid Battal Gazi Külliyesi genişletilerek, kompleks bir yapı haline geliyor. Mimari yapıya baktığınızda tamamıyla kiliseyi andırıyor. Bizans döneminden kalma sütunları, vaftiz havuzlarını görüyoruz. Bizim ecdatta da genel bir teamül vardır. Gittiği yerlerde bir tarihi yapı ya da eser varsa oralara çok fazla zarar vermezler, onun üzerine yaparlar. Bizimkiler de o yolu tekrar tercih etmiş ve var olan yapı üzerine Seyyid Battal Gazi türbesi ve mescidi Selçuklu zamanında yapılmış, Osmanlı zamanında da aşevi fırınlar ve dergahlar peyderpey yapılmaya devam edilmiş” dedi.

“Seyitgazi çok renkli ve hareketli bir yer”

Kaymakam Kutsal Bayrak, “İlçemizin aslında çok renkli ve hareketli olduğunu buradan bildirmek istiyorum. Çünkü her yıl yapılan şenliklerimiz var. 6 Mayıs’ta mesela Hıdrellez Şenliklerimiz oluyor. Pandemi araya girdiğinden beri ne yazık ki, 2 yıldır maalesef etkinliklerimiz olamadı. En önemli etkinliğimiz Şeyh Sücaattin Veli’yi anma etkinliklerimiz Mayıs’ın son haftasında gerçekleştiriliyor. Bu da çok geniş kapsamlı ve katılımlı bir program oluyor. Seyyid Battal Gazi’yi anma ve Seyitgazi’nin Kurtuluş Günü de 1 Eylül’de gerçekleştiriliyor. Geniş çaplı bir program söz konusu oluyor” diye konuştu.

Seyyit Battal Gazi’nin hikayesi

Seyitgazi’nin değerlerinden özellikle Seyyit Battal Gazi’nin altının çizilmesi gerektiğini kaydeden Kaymakam Kutsal Baytak, “Seyyid Battal Gazi 717-740 yılları arasında yaşadığı rivayet ediliyor. Ve özellikle Bizans’a karşı yürütülen mücadelelerini biz biliyoruz. Battal Gazi’nin muharebelerini anlatan söz konusu kaynakların zikrettikleri bölge Afyon Bölgesi, Kayseri Bölgesi ve Eskişehir genelinde Bizans’a karşı yürütmüş olduğu savaşlar söz konusu. Ölümüyle ilgili rivayetlerde 740 yılında öldüğü, bu bölgede Üçler Tepesi denilen bölgede şehit olduğunu biliyoruz. Daha sonra Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun rüyasında görüyor ve Seyitgazi’ye geliyor. Seyitgazi ilçesine geldikten sonra sorup soruşturuyor. Burada Çoban Babamız var Kutluca Baba, kendisi yerini gösteriyor. Onun da ayrı bir hikayesi var. Koyunları orada otlatırken koyunların mezara basmadığı ve oradan bir ışık gökyüzüne yükseldiğine dair ifadeleri olduğundan dolayı Seyit Battal Gazi Türbesi’ni yaptırıyor Ümmühan Hatun. Daha sonra da mescidi yaptırıyor. Kendisinin de isteği üzerine mezarı buradadır. Osmanlı zamanında önemli makamlarında olan kişiler göreve başlamadan önce kişiler gelirlerdi buraya, Seyit Battal Gazi’den icazet aldıktan sonra görev yerlerine giderlerdi. Aş evleri ve fırınlar da aynı şekilde gelenin gidenin doyurulduğu yer olarak kullanılırdı. Seyyid Battal Gazi Külliyesi büyük seferlerde askerlerimiz burada dinlenirlerdi, yemeklerini yerlerdi öyle seferlere çıkarlardı. Aynı şekilde öğrencilerimiz gelirlerdi burada derslerini görürlerdi, derslerini öğrenirlerdi ve o şekilde görevlerine tekrardan giderlerdi” dedi.

“İstiyoruz ki, öğrenciler gelsin, Külliye yaşayan Külliye olsun”

Kaymakam Kutsal Baytak, Seyyid Battal Gazi Külliyesi’nde bu gelenekleri devam ettirdiklerini belirterek, “Her Cuma lokma yapılır dağıtılır. Yine her cuma muhakkak bulguru, pirinci pişirilir, eti ya da kavurması yapılır gelen misafirlere ikram edilir. Bunu devam ettirmek bizim arzumuz. Onun haricinde çeşitli odalarımız var. Dergâh olarak kullanılan Osmanlı zamanında, onun tefrişatı yapıldıktan sonra istiyoruz ki, orada öğrencilerimiz gelsin ilim öğrensinler, bilim öğrensinler ve tarihimizle günümüzü birbirimize bağlamak istiyoruz. Öğrencilerimiz tarihimizle kopuk yaşamasınlar. Milli ve manevi değerlerimize sahip çıksınlar istiyoruz. Bunu anlatarak değil yaşatarak bizim öğretmemiz lazım. Külliyeyi de yaşayan külliye haline getirmemiz lazım. Dergahları da yaşayan hale getirebilirsek, inşallah ilerleyen zamanlarda dergahlarımızda öğrencilerimiz burada öğrencilerimizin gelip hoş vakit geçirebilecek bir yer olacak” diye konuştu.

Kaymakam Kutsal Baytak, “Sadece ilim ya da bilim olarak bakmak da doğru değil, hat olabilir, rölyef olabilir, farklı çalışmalar olabilir, öğrencilerimizin isteğine bağlı. Öğrencilerimizle bu ortamı sağlayabilirsek, geçmişle geleceğimiz arasında bir bağlantı kurmuş olacağız” dedi.

"Seyitgazi'nin değerlerini koruyarak turizmi geliştireceğiz"

Seyitgazi’nin kültürel değerlerini daha fazla turizme açmak istediklerini ifade eden Kaymakam Kutsal Baytak, “Bunu yaparken de Seyitgazi halkımızla birlikte, Seyitgazi’nin değerlerini bozmadan ve koruyarak yapmak istiyoruz. Seyyit Battal Gazi’nin değerlerini koruyarak turizmi geliştireceğiz” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.