Medya Midas

Tepebaşı hedefleri bir bir tamamlıyor

HAYAT

Tepebaşı Belediyesi’nin de imzaladığı “İklim İçin Biz Varız” deklarasyonu kapsamında 24 yerel yönetimi inceleyen rapor yayınlandı... Tepebaşı Belediyesi hedefleri bir bir tamamlıyor...

Aralık 2019’da Tepebaşı Belediyesi’nin de arasında bulunduğu 24 belediye, Boğaziçi Üniversitesi, UN SDSN Türkiye, 350 Türkiye ve Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği ortak girişimi ile gerçekleştirilen organizasyonda “İklim İçin Biz Varız” deklarasyonuna imza atarak, iklim krizine karşı somut adımlar atmayı taahhüt etmişti. Bu kapsamda 350.org Türkiye tarafından bir izleme ve değerlendirme raporu hazırlanarak, yayınlandı.

Raporda; 6 büyükşehir belediyesi, 4 il belediyesi ve 14 ilçe belediyesinin gerçekleştirdikleri iklim eylemleri ele alındı. İzleme ve değerlendirme raporunda yerel yönetimlerin gerçekleştirdikleri azaltım ve uyum eylemlerinde öne çıkanların derlenmesinin yanı sıra belediyelerin yaşadığı zorluklar ve engeller değerlendirildi. Doğa temelli çözümler, dönüştürücü uyum gibi dünyadaki farklı kentlerin alternatif arayışları ile kentsel adil iyileşme vizyonu da raporda yer aldı.

Tepebaşı Belediyesi iklim kriziyle mücadeleye devam ediyor

Raporda, pandemiye bağlı olarak gelişen tüm olumsuzluklara karşın, Tepebaşı’nın da arasında bulunduğu Türkiye’deki kentlerin bir kısmında iklim kriziyle mücadele için çeşitli adımların atıldığına dikkat çekildi. İklim eylem planı hazırlıkları, tekil iklim eylemler, örgütlenme, eğitim faaliyetler ve paydaşlarla ilişkiler başlıklarında çalışmalar gerçekleştirildiği ve gerçekleştirilmeye devam edildiği kaydedildi. Öte yandan yayınlanan raporda, Tepebaşı Belediyesi’nin örnek uygulamaları da yerini aldı.

İklim Eylem Planları

2010 yılı baz alınarak salımlarda 2020 yılına kadar yüzde 20 azaltım hedef koyan Tepebaşı, Sürdürülebilir Enerji Eylem Planını 2014 yılında uygulamaya koymuştu. 2030 yılını hedefleyen iklim eylem planı hazırlık süreçlerine de devam ediliyor.

İklim Eylemleri: Azaltım Eylemleri

2020 yılında Atık Getirme Merkezi’ni faaliyete geçirerek genel anlamıyla iklim adalet kapsamında değerlendirilebilecek bir uygulamaya imza atılmıştı. Belediye, hem olumsuz şartlar altında, kayıt dışı olarak çalışan sokak toplayıcılarına statü ve güvence  sağlamak hem de toplanan atıkları ise kayıt altına almak amacıyla Tepebaşı Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcıları Sosyal İşletme Kooperatifi’ni (GESİKOOP) kurarak, faaliyete geçirilmesini sağladı. Diğer yandan 2014-2020 yıllarını kapsayan Horizon 2020 Programı’nda yer alan REMOURBAN isimli projesiyle; kamusal hizmetlerde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 22 adet hibrit araç ve kentlilerin hizmetine sunmak üzere 30 elektrikli bisikleti filosuna katmıştı. Şuan için ise Paylaşımlı Bisiklet Sistem (ESPEDAL) ve Paylaşımlı Scooter Sistem (ESCOOTER) projelerinin çalışmalarına devam ediliyor.

Eğitim faaliyetleri

Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayarak 2030 yılı için Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP) hazırlamayı taahhüt eden Tepebaşı Belediyesi, hazırlıklar çerçevesinde, BEBKA 2020 yılı Mayıs-Haziran dönem Teknik Destek Programı kapsamında insan kaynağını ve kurum kapasitesini geliştirmek için eğitim danışmanlık desteği de aldı.

Ulus-ötesi kent dayanışma ağlarına üyelik

Öte yandan ICLEI, Avrupa Başkanlar Sözleşmesi, Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi gibi Ulus-ötesi kent dayanışma ağlarına üyeliği bulunan Tepebaşı, 2020-2024 Stratejik Planında İklim Krizine dar hedef ve faaliyetlere oldukça geniş yer veriyor. “Enerjinin etkin kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştıracak uygulamalar yapmak” hedefine ulaşmak için tasarladığı faaliyetlerini ise sürdürüyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.