Medya Midas

Türkiye deprem tehlike haritası: Türkiye'deki fay hatları nerelerden geçiyor, riskli bölgeler nerelerde?

HAYAT

Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıcı depremlerin ardından Türkiye deprem tehlike haritası ve Türkiye'deki fay hatları hakkındaki bilgileri sizler için derledik. Peki Türkiye deprem tehlike haritasına göre riskli bölgeler nereler? Türkiye'de kaç fay hattı yer alıyor? İşte detaylar...

Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli sarsıcı depremlerin ardından Türkiye deprem tehlike haritası ve Türkiye'deki fay hatları hakkındaki bilgileri sizler için derledik. Peki Türkiye deprem tehlike haritasına göre riskli bölgeler nereler? Türkiye'de kaç fay hattı yer alıyor? İşte detaylar... 

Merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ve artçı sarsıntılar sonrasında, AFAD Türkiye deprem risk haritasını paylaştı. 

Doğu Anadolu Fay Hattı nedir?

Türkiye’de hangi fay hatları var sorusunu yanıtlamadan önce Doğu Anadolu Fay Hattı hakkında bilgi edinelim.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin doğu bölgesinde bulunan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın hareketleri arasındaki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucunda yer alan Maraş üçlü eklemi ile başlar ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur.

Doğu Anadolu Fay Hattı hangi illerden geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Muş, Adıyaman, Elazığ ve Bingöl’e kadar devam eder ve Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.

Türkiye fay hatları

Ülkemizde Doğu Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç tane büyük fay hattı bulunuyor. Türkiye deprem risk haritası içerisindeki kırmızı renkli şehirler birinci derece risk bölgesi, pembe renkteki şehirler ikinci derece risk bölgesi, turuncu renkteki şehirler üçüncü derece risk bölgesi ve sarı renkteki şehirler dördüncü derece risk bölgesi olarak geçiyor.

Birinci derece risk bölgeleri

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece risk bölgeleri

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece risk bölgeleri

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az risk içeren bölgeler

Türkiye deprem risk haritasında deprem tehlikesinin en az olduğu iller; Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.