Medya Midas

Ünlü sandviç markasında şimdi de ton balıklı sandviç skandalı

HAYAT

Dünyaca ünlü sandviç zincirinin adı bir kez daha skandalla anılıyor. Daha önce sandviçlerde kullandıkları ekmeğin ekmek kategorisine girmediği anlaşılan ünlü sandviç zinciri, şimdi de ton balıklı sandviçleri yüzünden mahkemelik oldu.

Washington Post'ta Ocak ayında çıkan habere göre Kaliforniyalı iki kadın, dünyaca ünlü fast food zincirine 5 milyon dolarlık dava açtı. Daha önce birçok kez ton balıklı sandviç sipariş ettiklerini ifade eden kadınlar, sandviçin içindeki ton balığını bağımsız testler sonucunda hiç ton balığı DNA'sı içermediğini iddia etmişti. 

Dava dilekçelerinde, "Bağımsız testler bu ürünlerde ton balığı olmadığını defalarca ortaya koydu. Ürünlerin içinde ton balığının zerresi yok. Sandviçin içinde ton balığı görünümünü verecek malzemeler var" ifadelerine yer veren Karen Dhanowa ve Nilima Amin'in avukatları da Washington Post'a bir mail göndererek içinde ton balığı DNA'sı bulunmadığını tespit ettiklerini ifade etti. 

Daha az maliyetle ürün satmak içi tüketiciyi kandırdıkları iddiasıyla mahkemeye başvuran Dhanowa ve Amin, daha önce bu market zincirinden ton balıklı sandviç sipariş etmiş herkesin dava açması gerektiğini söyledi. 

Testler bir kez daha ispatladı

Son olarak New York Times, Los Angeles'taki üç farklı yerden ton balıklı sandviçler satın aldı ve ardından donmuş örnekleri ismini vermediği bir ticari gıda test laboratuvarına gönderdi. Laboratuvardan gelen sonuçlar ise davacı iki kadını haklı çıkardı. Bir aydan uzun süren testler sonucunda laboratuvardan gelen sonuçlarda "Numunede çoğaltılabilir orkinos DNA'sı yoktu ve bu nedenle DNA'dan hiçbir amplifikasyon ürünü elde etmedik" ifadelerine yer verildi. 

Markanın sözcüsü iddiaları reddetti

Fast food zincirinin sözcüsü Lorri Christou, The Post'a yaptığı açıklamada The Times'ın raporunun "DNA testinin işlenmiş ton balığını tanımlamak için güvenilir olmayan bir metodoloji olduğunu gösterdiğini" söyledi. Christou, "DNA testi, şirketin test edilmeden önce pişirilmiş ton balığı gibi denatüre proteinleri tanımlamanın güvenilir bir yolu değil" diye ekledi.

Dünyaca ünlü fast food zinciri, daha önce de İrlanda Yüksek Mahkemesi tarafından, sandviçlerinde kullanılan hamurların ekmek kategorisine giremeyecek kadar şekerli olduğuna hükmetmişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.