Medya Midas

Zeytin ve zeytin yaprağının sağlığa müthiş faydası! | Koca Karya İlacı

PROGRAMLAR

Dr. Mehmet Akif Erdem ve Uzman Eczacı Necdet Çapa'nın hazırladığı Koca Karya İlacı yayında...

Dr. Mehmet Akif Erdem ve Uzman Eczacı Necdet Çapa'nın hazırladığı Koca Karya İlacı yayında...

Koca Karya İlacı'nın bu programında, bolluğun, adaletin, sağlığın, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın, yeniden doğuşun, insanlık için önemli değerlerin ve kutsallığın sembolü olan zeytin ve zeytin yaprağının faydalarından ve tüm kullanım alanlarından konuşuldu.

Zeytin, Türk Mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Türkiye'de sofraların en baş köşesinde zeytin yer almaktadır.

Zeytinin vitamin ve mineral yönünden zengin olması gibi nedenler zeytini yüzyıllardır vazgeçilmez yapmıştır.

Zeytin eski insanlar için de oldukça değerli bir besin kaynağıydı. Bunun en önemli nedeni zeytinin güçlü bir antioksidan olması, diğer bir nedeni ise enerji vermesiydi. İşte zeytin ve zeytin yaprağının faydaları ve hakkında tüm merak edilenlerin cevabı Koca Karya İlacı'nın bu programında.

Zeytinin faydaları nelerdir?

  • Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir.
  • Zeytin kan basıncını kontrol eder.
  • Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
  • Zeytin vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.
  • Zeytin antioksidan olarak hücreleri korurlar.
  • Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
  • Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
  • Zeytin hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
  • Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
  • Zeytin doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
  • Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
  • Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
  • Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
  • Zeytin, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
  • Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir.
  • Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25'e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
  • Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg. Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü% 20 oranında azaltabilir.
  • Yemekten önce sadece 10 zeytin yiyerek, iştahınızı% 20'ye kadar azaltabilirsiniz.
  • Bunun nedeni, zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağ asitlerinin sindirim sürecini yavaşlatması ve beyine dolgunluk mesajları gönderen bir hormon olan kolesistokinin hormonunu uyarmasıdır.

Kur’an-ı Kerim'de da zeytin ve zeytinyağı

Kuran’da zeytin ile ilgili 6 surede 7 ayet bulunmaktadır. Nahl, Tin, Enam, Müminun, Abese, Nur surelerinde geçen zeytin, Kur an-ı Kerim de övülmüş ve ondan mübarek bir bitki olarak bahsedilmiştir.

“O, suyla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve her çeşitten meyveler bitirir. Hiç kuşkusuz, bunda, derin derin düşünen bir toplum için gerçek bir mucize vardır.” (Nahl, 11)

“İncire, zeytine, Sina Dağı’na ve şu Emin Belde’ye yemin ederim ki, Biz insanı en güzel biçimde yarattık.” (Tin, 1-8)

“O, gökten su indirendir. İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de kendisinde üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşillik; hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar; üzüm bağları; bir kısmı birbirine benzeyen, bir kısmı da benzemeyen zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır.” (En’am, 99)

“Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O’dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin. Devşirilip toplandığı gün de hakkını (zekât ve sadakasını) verin, fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.” (En’am, 141)

“Onunla, içinde, yediğiniz birçok meyveler bulunan hurmalık ve üzüm bağları, Tur-ı Sına da yetişen, yiyenlere, yağ ve katık veren zeytin ağacını var ettik.” (Müminun, 19-20)

“İnsan, yediğine bir baksın! Yağmurlar yağdırdık, sonra toprağı göz göz yardık, bu suretle oradan ekinler bitirdik, üzümler, yoncalar, zeytinlikler, hurmalıklar, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyve ve çayırlar bitirdik. Bütün bunlar, sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir.” (Abese, 24-32)

“Allah göklerin ve yerin Nur’udur. O’nun nuru, içinde ışık bulunan bir kandil yuvasına benzer. O ışık bir cam içindedir, cam ise, sanki inci gibi parlayan bir yıldızdır; bu ne yalnız doğuda ve ne de yalnız batıda bulunan bereketli zeytin ağacından yakılır. Ateş değmese bile, nerdeyse yağın kendisi aydınlatacak! Nur üstüne nurdur. Allah dilediğini nuruna kavuşturur. Allah insanlara misaller verir. O, herşeyi bilir.” (Nur, 35)

Zeytinden Hz. Muhammed (SAV)'de sık sık bahsetmiş, hurma, su ve zeytin ile iftar edilmesi de fıkıh kitaplarında tavsiye edilmiştir. Zeytin mideyi doldurmadığı halde besleyici olabildiği için tasavvufta riyazet yapanların en çok rağbet ettiği gıdalardan olmuştur. Erak ağacı (Salvadore persica) bulunmadığı takdirde zeytin ağaçlarının lif veren dal veya köklerinden misvak olarak faydalanılması tavsiye edilmiştir.

Kutsal Kitaplarda (Tevrat ve İncil) zeytin ve zeytinyağı

Bütün kutsal kitaplarda zeytin ve zeytinyağı ile ilgili bilgi vardır. Yer edindiği tüm kutsal kitaplarda zeytin ve zeytinyağı bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın, yeniden doğuşun, insanlık için önemli erdem ve değerlerin ve kutsallığın sembolü olmuştur.

Zeytinden Tevrat ve İncil’de de sık sık bahsedilmektedir. Tevrat’ta vaftiz yağının nasıl hazırlanılacağı anlatılırken Davut Peygamber de zeytini doğru ve düzgün insana benzetir. Eski Ahit’e göre zeytinyağı, refahın ve bolluğun sembolüdür. Yine Eski Ahit’te, Mezopotamya’da yaşayan Samiler’in zeytinyağını günlük yaşamlarında kullandıklarına dair bilgiler vardır.

Tevrat’ta insanlara “hakkaniyet ve doğruluk” anlatılırken zeytin ağacı işaret edilmiş ve bu kutsal ağacın erdemine dikkat çekilmiştir. “İşte bu adam, Allah'a sığınmak istemedi. Ama ben Allah'ın evinde yeşeren zeytin ağacı gibiyim sonsuza dek Allah'ın sevgisine güvenirim. (Mezmurlar, 52:7-8)

Hıristiyanlar zeytini talih ve barış işareti olarak kabul ederler, elçiler barış haberi getirdiği zaman zeytin dalı sunarlardı. İsa Peygamberin göğe çıkışının gerçekleştiği Zeytin Dağı’ndaki bahçede bulunan zeytin ağaçlarının o zamandan kalma ağaçlar olduğuna ve bugün mevcut olan 8 zeytin ağacının Hz. İsa’nın çarmıha gerilişine tanıklık ettiğine inanılır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.