Eskişehir Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge yaptığı açıklamada, “Covid-19 hastalığını geçirenler, Covid-19 virüsü ile yeniden enfekte olmaya karşı bir miktar doğal bağışıklığa sahiptirler. Geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonun en az 6 ay boyunca benzer bir varyant da dâhil olmak üzere başka bir Covid-19 enfeksiyonuna karşı bağışıklık oluşturduğu düşünülmektedir. Maalesef yeniden enfekte olmak mümkün olduğundan ve yeniden enfeksiyonda dahi Covid-19 ciddi tıbbi komplikasyonlara neden olabileceğinden Covid-19 geçirmiş kişilerin önerilen ek dozlarda dahil olmak üzere tam doz Covid-19 aşılarını yaptırması önemlidir. Sigara içenlerde Covid-19’a karşı bağışıklık gelişme oranının düşük olduğu unutulmamalıdır. Covid-19’u atlatanlara bile aşılar gerekliyken hastalıkla karşılaşmayanlar bir an önce tam doz aşılanmalıdırlar. Geçmişte Covid-19'a yakalanan ve ardından aşılanan kişiler, mevcut ve muhtemelen gelecekteki varyantlara karşı etkili olan çok yüksek düzeyde antikor geliştirmektedir. Görünen o ki; enfekte olan kişilerin de yeniden enfekte olmamaları ve varyantlara karşı korunmaları için tam doz aşı olmaları gereklidir” dedi.
Yayılımı hızlı
Uğur Bilge, “Omicron varyantı muhtemelen orijinal SARS-CoV-2 virüsünden daha kolay yayılım göstermekle birlikte Delta varyantına göre yayılımın ne kadar hızlı olduğu bilinmemektedir. Mevcut aşılar ağır hastalıklara, hastaneye yatışlara ve Omicron varyantı ile enfeksiyona bağlı ölümlere karşı koruma sağlayabilmektedir. Dünya’da yapılan çalışmalara göre; tam olarak aşılanmış kişilerde de enfeksiyonun ortaya çıkması muhtemeldir. Delta gibi diğer varyantlarla birlikte aşılar, ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümü önlemede en etkili yoldur. Aşılar, insanları Covid-19'dan korumak, bulaşmayı yavaşlatmak ve yeni varyantların ortaya çıkma riskini azaltmak için en iyi halk sağlığı önlemidir. Aşıdan daha üstün bir tedavi yoktur. Omicron'un yakın zamanda ortaya çıkması, aşılamanın ve tedbirlerin önemini bir kez daha vurgulamaktadır. Covid-19 aşıları ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede oldukça etkilidir” diye konuştu.
Uğur Bilge, “Maskeler tüm varyantlara karşı koruma sağlar. Kişinin aşılanma durumundan bağımsız olarak, topluluk içinde ve yüksek oranda bulaşma riski olan alanlarda halka açık kapalı ortamlarda maske takılması en etkin yöntemlerden birisidir. Bir virüsün çok geniş dolaşım alanı bulmasıyla mutasyon ve yeni varyant olasılığı artar. Omicron gibi yeni varyantlar, Covid-19 pandemisinin bir süre daha dünyada devam edeceğini göstermektedir. Bu nedenle, insanların kendilerine tanımlanan aşı haklarını kullanıp aşı olmaları ve fiziksel mesafe, maske takma, düzenli el yıkama ve kapalı alanların iyi havalandırılması dahil olmak üzere virüsün yayılmasını önlemeye yönelik mevcut tavsiyelere uymaya devam etmeleri çok önemlidir” dedi.