Medya Midas

Sağlık Müdürlüğü uyardı... Ramazan Bayramı'nda bunlara dikkat!

SAĞLIK

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, Ramazan Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Bige mesajında, "Yardımlaşma ve dayanışmanın sembolü olan, rahmet ve bereket ayı, on bir ayın sultanı bir Ramazan-ı Şerif’in daha sonuna gelerek sabrın ve şükrün mükafatı olan Ramazan Bayramı’na ulaştık. Bu bayram sevdiklerimizle fiziken bir araya gelemeyeceğiz, büyüklerimizi ziyaret edip ellerinden öpemeyeceğiz, kapımıza bayram çocukları gelmeyecek. Ancak mücadele ve inançla her türlü zorlukla baş etmeyi bilmiş bir milletin ferdi olarak; inanç, kararlılık ve sabırla bu günleri geride bırakacağız. Başta bu mücadelenin en ön safında yer alan kahraman sağlık çalışanlarımız olmak üzere, şifa bekleyen hastalarımızın, milletimizin ve tüm İslam aleminin mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlar, birliğimiz ve kardeşliğimizin daim olduğu, sevdiklerimizle bir arada geçireceğimiz sağlıklı, huzurlu ve mutlu nice bayramlar diliyorum" ifadelerini kullandı. 

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Bilge'den uyarılar

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge Ramazan bayramda beslenme konusunda da uyarılarda bulundu.  Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenme konusunda açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti.  

'Yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uyulmalı'
Ramazan dolayısı ile beslenme düzeninde meydana gelen değişikliklerin; Ramazan Bayramı’nda öğün sayısının artmasına ve daha fazla yemek yeme isteğinin oluşmasına sebep olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Uğur Bilge, tekrar değişen yeme düzeni ile kişilerin bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları ile karşılaşabileceklerini belirtti. Bilge: “Geleneksel olarak bayramda şeker, çikolata, özellikle hamur işleri (baklava, börek vb.) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalardır. Ramazan ayında gün içinde besin tüketmemeye alışmışken bayramda birdenbire bu gıdaların sık ve çok tüketilmesi sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram süresince besin tüketimimize dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uyulmalıdır” şeklinde konuştu.

Sebze, meyve ve sıvı tüketilmeli
Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde de bulunan Bilge “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir” diye sıraladı.

Şeker hastalarına uyarı
Kronik hastalar, çocuklar ve yaşlıların beslenmeleri konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bilge, “Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, besin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.