Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva yaptığı açıklamada, "Kuduz tüm Dünya’da hala toplum sağlığı için bir tehdit olarak kabul edilmekte ve tedbirler alınmaktadır. Kuduzun yüzde 100 öldürücü olması önemini daha da arttırmaktadır. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmakta, sorunun çözümü için öneriler sunulmaktadır. Kuduz, bazı ada ülkeleri hariç tüm dünyada görülen bir çok zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar) hastalıktan biridir. Her yıl yaklaşık 59 bin kişi kuduz nedeni ile yaşamını kaybetmektedir. Olguların çoğu Asya ve Afrika ülkelerinde görülmekte, kuduz nedeni ile ölümlerin yüzde 80’nini kırsal bölgede yaşayanlar, yüzde 40’ını da 15 yaştan küçük çocuklar oluşturmaktadır" dedi.
Erdinç Yuva, "Konuya dikkat çekmek için Eylül ayının son haftası Dünya Kuduz Günü olarak kabul edilmiştir. Kuduz Hastalığı birkaç ada ülkesi hariç tüm Dünya ülkelerinde en önemli zoonoz hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Kuduz hastalığı Ülkemizde de insan ve hayvan sağlığı açısından önemini korumaktadır. Hastalık hakkındaki gerçeklerle ilgili gerekli farkındalık yaratılmadan, hastalık bilincini artırmak, kuduz vakalarını önlemek, hayvanları aşılatmak ve insanları kuduzun tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek mümkün değildir. Bu yıl Dünya Kuduz Günü’nün teması kuduz hakkında gerçekleri paylaşmak ve yanlış bilgi ve efsanelere dayanarak oluşturulan korkuyu engellemek için “Kuduz: Gerçekler, Korku Yok” olarak belirlenmiştir.
Kuduzdan ölümlerin %99’u enfekte köpekler tarafından ısırılma nedeniyle meydana gelmektedir. İnsan ölümlerine ek olarak her yıl milyonlarca evcil hayvanın yaşamına, bazen hastalık taşıması bazen de hastalığın neden olduğu korku nedeniyle son verilmektedir. Oysa ki mevcut aşıların koruyuculuğu sayesine tüm bu riskler sıfıra indirilebilir. Bununla birlikte Dünya Veteriner Hekimler Birliği ve Dünya Tabipler Birliği kuduz hastalığının küresel bir sorun olmasının altında yatan sebepler arasında, hastalığa karşı genel olarak bir bilinçsizliğin ve önleyici tedbirlerin, (özellikle ısırılma vakasından hemen sonra yara bakımı, hastalığa karşı korunma amaçlı yapılan aşılama ve kullanılan immun globulinlerin yetersizliği vb.) alınmamasının yattığını bildirmektedir diye konuştu.
Kuduzun önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda Erdinç Yuva şunları söyledi:
1-Tek bir merkezden Veteriner Hekimlerin kontrolünde 3 aydan büyük tüm hayvanların aşılanması,
2-Yıl boyunca bilgilendirme çalışmalarının yapılması,
3-Basın ve Yayın organlarında konu ile ilgili “Kamu Spotu” yayınlanması,
4-Aşı kampanyaları düzenlenmesi,
5-Okullarda, Veteriner Hekimler ’in katılımı ile bilgilendirme çalışmaları yapılması,
6-Aşılama ile tamamen önlenebilen bu hastalık için bir farkındalık yaratmak adına mutlak gerekliliktir.
Erdinç Yuva, "Unutmayalım, halk sağlığını tehdit eden öldürücü kuduz hastalığı tüm hayvanların aşılanması ile önlenebilmektedir" dedi.