Altılı masa'nın ortak adayı olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklanması sonrasında imzalanan ortak mutabakat metni ile ilgili tartışmalar da yeniden başlarken, 2300 maddelik mutabakat metni ile ilgili Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban'dan çok konuşulacak bir iddia geldi.
Cumhur Calban twitter'da yaptığı paylaşımlarda mutabak metninin maddelerinin çok benzerlerini bir dakika içinde yapay zeka uygulaması ChatGPT ile ortaya çıkardığını belirterek, söz konusu metnin de yapay zeka ile yazılmış sonrasında üzerinde düzeltmeler yapılmış olabileceği iddiasında bulundu.
İşte Cumhur Calban'ın sosyal medyada dikkat çeken ve çok konuşulacak o paylaşımları...
Calban paylaşımında "6 partinin toplaşıp 1.5 yılda hazırladıkları ortak mutabakat metnini inceledim. Daha iyisini ChatGPT yapay zeka ile 1,5 saatte hazırlar, düzenlemesi, imlası, fontu, puntosu vs. 15 günde tertemiz yaparmışım. O kadar" dedi.
Sonrasında attığı tweet'te de, "Ahahaha bunlar da kesin yapay zekaya yazdırmışlar. Aynıları var. 1,5 dakikamı aldı" diyerek ChatGPT yapay zekaya sorduğu "Seçimlere gireceğiz. Gençlere yönelik 10 tane seçim vaadi yazar mısın. Maddeler halinde olsun lütfen" talebine yapay zekanın verdiği cevapları paylaştı.
Cumhur Calban, "Gençlerle ilgili 18 madde eklemişler; ChatGPT ile 1 dakikada ham hali hazır. Ortak mutabakat metninde birebir aynı maddeler var, biraz düzenlenmiş, biraz özelleştirilmiş sadece. Hatta bazı maddelerde ChatGPT daha güzel yazmış. :)" ifadelerine yer verdi.
Cumhur Calban, ayrıca "İşte size kadın, aile ve çocuk başlığındaki seçim vaatlerim. 1,5 dakikamı aldı. Mutabık mıyız?" sözleri ile yapay zekadan aldığı bu konudai vaatleri de paylaştı.
Verilen vaatlerin Altılı masa'nın mutabakat metnindeki vaatler ile büyük benzerlikler taşıması dikkat çekti.
Cumhur Calban ayrıca, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın bir tv programında mutabakat metni ile övündüğü ve "Avrupa'dan buna bakıp aferin diyecekler" dediği videoyu paylaşarak, "1,5 yıl 6 parti kurmayları ile çalışıp, “Avrupa hayranlıkla bakacak, aferin diyecekler” diyerek pazarladıları metin tamamen ChatGPT yapay zeka ürünü" dedi.
Calban ayrıca, "Şimdi size bu metnin ham halini 10 dakika içerisinde hazırlayacağım. Sonrasında üzerinden geçip, ülkemize uyarlaması 1 gün" paylaşımında bulundu.
Cumhur Calban ayrıca, "Uyuşturucu ile mücadelede mutabakat metnine eklenecekler geldi. 45 saniye" diyerek bir paylaşımda bulundu ve mutabakat metnine yapay zekanın verdiği bu maddelerin de eklenebileceğini söyledi.
Cumhur Calban'ın gençlerle ilgili yapay zekadan istediği vaatler ile Altılı masa'nın ortak mutabakat metninde yer alan vaatler karşılaştırıldığında ilginç örnekler ve büyük benzerlikler olduğu görüldü.
İşte bazı örnekler...
yapay zeka : Üniversite öğrencileri için burs ve kredi imkanlarını genişleteceğiz.
mutabakat metni : KYK kredi ve burs tutarlarını artıracağız.
yapay zeka : Yurt dışındaki eğitim imkanlarına erişimi kolaylaştıracağız ve yurtdışına gitmek isteyen öğrencilerimize destek olacağız.
mutabakat metni : Gençlere pasaportu ücretsiz verecek, yurtdışına çıkışta harç almayacağız.
ChatGPT'nin internete erişimi kapalı... Mutabakat metnini okumuş olması da mümkün değil
Bir diğer ilginç durum da, ChatGPT'nin internete erişiminin olmaması. Yani yakın dönemde internete girilen bilgilere erişimi yok, sadece 2021 öncesinden kendisine yüklenen çoğunluğu kitaplardan alınan bilgilere sahip olduğu ve bu bilgileri yorumladığı belirtiliyor. Cumhur Calban, bu durumun da ortak mutabakat metnindeki maddelerin ChatGPT'den alınmış olma ihtimalini arttırdığını söylüyor.
Bu gibi örneklerin çoğaltılabileceğini ve yapay zeka ile oluşturulan maddeler üzerinde yapılan birtakım düzeltmelerle mutabakat metninin oluşturulmuş olabileceğini savunan Dijital Medya Uzmanı Cumhur Calban'ın bu iddiası çok konuşulacak gibi görünüyor.