AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Hacı Bayram Veli Üniversitesi'nde 'Kadın Hakları ve Siyasette Kadın' konulu panele katıldı.
‘’SİYASET BİR DURUŞ MESELESİDİR, KADINI ERKEĞİ OLMAZ’’
AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen Kadın Hakları ve Siyasette Kadın konulu panele katıldı.
Panele, CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, İYİ Parti Ankara Milletvekili Dr. Şenol Sunat da katıldı.
Panelin açılış konuşmalarını Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fulya Bayraktar ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin yaptı. Panele katılan tüm kadın milletvekilleri konunun siyaset üstü bir konu olduğunu, aynı arenada farklı siyasi gruplar altında yaşadıkları ortak sorunları dile getirdiler. Kadınların siyasette bütünleştirici gücünden, kararlı ve cesaretli oluşlarından, daha çok emek harcadıklarından bahsettiler.
Prof. Günay “Siyasetin veya herhangi bir mesleğin kadını veya erkeği yoktur. Ancak yaşanan gerçeklikte ne yazık ki kadın hakları ve siyasette kadın temsiliyetini konuşmak gerekliliği oluyor. Kadınlara karşı uygulanan ‘cam tavan’ her toplumsal alanda karşımıza çıkıyor.”dedi
KADINLARIN ÜST KADEMELERDEKİ MEVCUDİYETİ YETERLİ DEĞİL
Günay, konunun sadece siyasette değil, Türkiye’de diğer alanlarda da ve tüm ülkelerde aynı tür kısıtların olduğunu dile getirdi. Prof. Günay “Her alanda tabanda kadın katılımının yoğun olduğunu ancak üst basamaklara ve yönetici pozisyonlarına gelindiğinde oranlarda gelişme olduğunu görmekteyiz ancak hala istenilen düzeyde değil. Örneğin, yükseköğretimde öğretim görevlisi kadrosunda görev yapan kadın oranı ise %50,6 iken doçent kadrosunda görev yapan kadın oranı %40,1, kadın profesör oranı ise %32,4 olmuştur. Şirketlerde üst düzey ve orta kademe yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012 yılında %14,4 iken 2020 yılında %19,3 oldu. İş dünyasında da yönetici pozisyonunda kadın oranı oldukça düşük. Borsaya açık şirketlerin (BIST) yönetim kurullarında minimum yüzde 25 kadın üye oranını gerçekleştiren 89 şirket tüm şirketlerin sadece yüzde 21'ini oluşturmaktadır. En az 3 kadın üyesi olan 46 şirket, tüm şirketlerin sadece yüzde 10'u. 2021 yılında 420 şirketin 134'ünün yönetim kurullarının tamamı erkeklerden oluştu. Cam tavanı kırarak yönetim kurullarına seçilen 292 kadın, BIST'e kayıtlı şirketleri yönetim kurulu üyeliklerinin sadece yüzde 10'unu oluşturdu. Kısacası ‘cam tavan’ durumunu her alanda görmek mümkün.”
‘’SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ’’
Günay “Aslında siyasetin tabanında kadınlarımızın varlığını görüyoruz. Ancak milletvekili, yerel yönetimler, belediye meclis üyeliklerinde kadın temsiliyetinin düştüğünü görüyoruz. 2018 yılındaki beş siyasi partinin kadın aday oranları ve kadın milletvekilleri sayıları, sırasıyla: AK Parti %21 kadın aday, %19 kadın milletvekili; CHP %22.5 kadın aday, %12.3 kadın milletvekili; HDP %38 kadın aday, %38.8 kadın milletvekili; MHP %12.5 kadın aday, %8 kadın milletvekili; İP %26.5 kadın aday, %7 kadın milletvekili. Bu gerçek bize siyasette cam tavanı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Eril siyasi ortamın değişmesi toplumsal zihniyet değişimini gerektirmektedir. Bu bağlamda genel başkanların demokratik yaklaşımı çok önemli olmaktadır. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımızın bu konudaki hassasiyeti için teşekkür ederim. Hangi liste olursa olsun, ilk üçte mutlaka bir kadının olmasına önem vermekte ve kadınların katılımını desteklemektedir. Meclisteki dağılıma baktığımızda; AK Parti’de 286 milletvekilinin 54’ü kadın; CHP’nin 134 milletvekilinin 16’sı kadın; HDP’de 57 milletvekilinin23’ü kadın; MHP’nin 48 milletvekilinin 4’ü kadın; İP’in 37 milletvekilinin sadece 2’si kadın milletvekilidir. Sözün bittiği yer.”
AVRUPA KONSEYİ PARLAMENTERLER MECLİSİ’NDE KADIN TEMSİLİYETİ
İç Tüzük Komisyonunun AKPM Genel Kurul'unda 28 Eylül 2021'de kabul edilen 2394 sayılı kararına göre 2026 yılında AKPM içinde heyette az temsil edilen cinsiyetin (çoğu heyet için kadın üyelerin) heyet içindeki oranının en az % 40 olması istenmektedir. Yine aynı karara göre 2023 itibarıyla heyetlerdeki kadın üye oranı, en az ilgili ulusal parlamentonun kadın üye oranı kadar olmalıdır. Ayrıca 18 üyeli heyetlerde (yedeklerle toplam 36 üye) (Türkiye gibi) en az 12 kadın üye bulunmalı, bu üyelerden en az 6’sı asil üye olmalıdır. Bir heyetin AKPM Başkan Yardımcısı olarak bir erkek üye önerebilmesi için (Türkiye için de geçerli) heyetteki kadın üye oranı en az % 40 olmalıdır.
GÜNAY ÇAĞRIDA BULUNDU: ‘’KADINLARIN DEĞİŞTİRİCİ VE DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜNDEN YARARLANMALIYIZ’’
“Siyaset, bir duruş, kimlik ve ideoloji meselesidir. Kadınların değiştirici ve dönüştürücü gücü, sorumluluk anlayışları, disiplinleri, duyarlılığı, kararlılığı, cesareti, empati gücü, detaycı ve estetik yaklaşımları ile biz kadınlar her alanda ülkemizi ve dünyayı geliştirmeye ve değiştirmeye hazırız. Tüm kadınlara bir çağrım var, birleşmeye davet ediyorum. Biliyorum ki; Daha güçlü bir Türkiye için, Daha demokratik bir Türkiye için, Daha eşit, daha özgür bir Türkiye için Kadınlar var ve onlar burada.” Diyerek tüm kadınlara çağrıda bulundu.