UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun düzenlediği Dünya Radyo Günü Çevrim İçi Semineri’nin açılış konuşmasını Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı yaptı. Radyo günlerini hatırlatarak konuşmasına başlayan Avcı, bugünün hâkim iletişim mecrâlarıyla o zamanı kıyasladığında söz ve imge arasındaki mesafe üzerine bir kez daha eski bilinenleri anımsama ve yenileri görme imkânı olacağını dile getirdi.
Konuşmasında kitap ve film önerilerinin önemine değinen Prof.Dr. Nabi Avcı, özellikle genç iletişimciler için Sözün Düşüşü adlı kitabı tavsiye etti. Günümüzdeki görsel uygarlığın nelere mal olduğunu, gelecek kuşakları bekleyen tehlikeleri anlatan kitaptan “Söz aynı zamanda belirli bir düşünme tarzına kaynaklık eder. Tecrübe, imajlarla düşünen kişinin akıl yürütmeyle düşünmeye giderek daha az yetenekli hale geldiğini ve tam tersini gösterme eğilimindedir. İmajlara doğru entelektüel süreç, sözle ilişkili akıl yürütme entelektüel süreciyle çelişkilidir. Bir nesne ile zihinsel meşguliyetin farklı iki yolu vardır. Onlar yalnızca farklı yaklaşımları gerektirmezler aynı zamanda çok daha önemlisi birbirine muhalif zihinsel tutumları da gerektirirler.” cümlelerini Nabi Avcı, dinleyicilere aktardı.
Söz ile düşünmek ve imaj ile düşünmek arasındaki farkı hem Türkçe’den hem de yabancı dillerden etimolojik delillerle ortaya koyan Nabi Avcı, söz ile mantık arasındaki bağlantıya dikkat çekti. İnsanı tarif ederken eskilerin “hayvan-ı nâtık” yani konuşan canlı olarak tanımlamalarının da bu delili kuvvetlendirdiğini ifade etti. Sözün geçerliliğini hâlâ sürdüren radyoların ve radyocuların bu vesileyle gününü kutlayan Prof.Dr. Nabi Avcı, radyonun kıymetinin bilinmesi dileğiyle konuşmasını tamamladı.