AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof.Dr. Nabi Avcı ve Prof.Dr. Emine Nur Günay, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ile Eskişehir gündemindeki önemli konularla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Prof.Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu...
Prof.Dr. Nabi Avcı, açıklamasında, Hasan Polatkan Havalimanı'nın durumu ile ilgili ilk duyumlar bize ulaştığından itibaren gerek ben gerek Emine hanım, gerek il başkanımız, gerek MKYK üyemiz Burhan bey bu konuyla ilgili girişimlerde bulunduklarını zaten açıkladılar. Bize bu konunun net olarak intikali 25 Şubat tarihinde... Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler beni aradı. "Hocam böyle bir duyum var, Hasan Polatkan Havalimanı'na yolcu inişlerinin, özellikle Brüksel'den gelen Emirdağlı yolcuların Zafer Havaalanına yönlendirildiği yönünde bir duyum olduğunu, bu konuda bir şeyler yapmamız gerektiğini söyledi. Ben de, "Özellikle 1 Mart'ta Binali bey (Binali Yıldırım) Genişletilmiş İl Divan Toplantımız için Eskişehir'e gelecek. Binali bey, eski Ulaştırma Bakanı olarak havaalanlarını iyi bilen bir kişi, aynı zamanda eski Başbakanımız... Binali bey geldiğinde kendisi ile etraflıca konuşalım, bu konudaki sakıncaları anlatalım. Daha sonra Ulaştırma Bakanımızla da konuşuruz" dedim. Ve 1 Mart'taki toplantıda sonra o akşam Valilik'teki Vali beyin yemekli toplantısında bunları enine boyuna anlattık. Çoğul kullanıyorum. Kimler vardı o toplantıda? Binali bey, sayın Valimiz, rektörlerimiz, Sanayi Odası Başkanı, Ticaret Odası Başkanı, Emine hanım... Aslında toplantının bir gerekçesi de, URAYSİM projesinde nerede olduğumuzun üniversite rektörlerimiz tarafından anlatılmasıydı. Biliyorsunuz önce Anadolu Üniversitesi projesiydi, Eskişehir Teknik Üniversitemizin kurulması ile ESTÜ'nün projesi haline geldi. Her iki rektörümüz de projenin ne durumda olduğunu bir brifing olarak sundular. Sonrasında bu havaalanı meselesini de Binali beye anlattık" dedi.
Prof.Dr. Nabi Avcı, "Binali beye şunu söyledik.Bugüne kadar Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı da açıktı, Zafer Havaalanı da açıktı. Gelen yolcu sayısına bakmadan, kimseye şuraya ineceksin, buraya ineceksin denilmeden vatandaşlar, özellikle Avrupa'dan gelen vatandaşlar ve seyahat firmaları tercihlerini Hasan Polatkan Havalimanından yana kullandılar. Niye? Çünkü Eskişehir'de çok ciddi bir Emirdağlı nüfusu var. Avrupa'dan gelen Emirdağlılar öncelikli olarak Eskişehir'e geliyorlar. Eskişehir Havalimanı'na değil, Eskişehir'e geliyorlar. Buna mukabil Zafer Havaalanı'nda çeşitli ulaşım sorunları yaşandı. Ankara'ya da gidecek olsa, Afyon'a da, Eskişehir'e de gidecek olsa Eskişehir'dei kadar rahat ulaşamayabilecekleri... Dolayısıyla böyle bir girişim şu sonucu verir. Eğer siz, birtakım yapay önlemler veya girişimlerle bu havalimanının yolcusunuz Zafer Havaalanı'na aktarabileceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. O yolcu bir süre sonra en azından Sabiha Gökçen Havalimanı'na gider. Çünkü daha önceki tecrübeler de gösteriyor ki, Sabiha Gökçen'den Eskişehir'e gelmek daha kolay. Çünkü gelen yolcu Eskişehir yolcusu. Zafer Havaalanı'nı biraz daha canlandıracağız derken iki atıl havalimanımız olmasını sağlama tehlikesi var. Bu yüzden bu hesabın iyi yapılması lazım" diye konuştu.
Prof.Dr. Nabi Avcı konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Bunlar 1 Mart'ta Binali beye anlatıldı. Bakanlar zaman zaman kendi partisinden milletvekillerini bilgilendirmek için AK Parti Genel Merkezi'nde toplantılar yaparlar. Ulaştırma Bakanımız da 16 Mart günü tüm AK Parti milletvekillerine yönelik böyle bir toplantı düzenledi. Emine hanım o sırada Avrupa'daki başka bir toplantıdaydı. Ben katıldım. O toplantıda da Ulaştırma Bakanımıza Eskişehir'in ulaşımla ilgili sorunlarını enine boyuna anlattım. Muhtelif zamanlarda bu konular muhataplarına iletildi. Bunların bir kısmı çözüldü, çözülemeyenlerin de takibine devam ediyoruz. 16 Mart'taki Ulaştırma Bakanının brifinginde sadece Eskişehir'in sorunu olarak da anlatmadım. Şunu anlattım. Bakın, çok önemli işler yapılıyor. 18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü açılacak. Ama ben Eskişehirlilere göğsümü gere gere Çanakkale Köprüsü'nün tanıtımını yapamayacağımz. Çünkü Eskişehirliler bana diyor ki, 'Aferin, Çanakkale Köprüsü gibi muhteşem bir eser yaptınız, ama bizim Kırka yolu ne olacak, Alpu yolu ne olacak, Sarıcakaya yolu ne olacak' Ben de onlara anlatıyorum hangi aşamalarda olduğumuzu. Lütfen bu projeleri hızlandıralım. Diğer milletvekili arkadaşlarımız da benzer sorunları dile getirdiler kendi illerinden. Ama ben o gün o toplantıda sonra, Binali beye dedim ki, Hasan Polatkan Havalimanı meselesini bir kez daha anlatayım size. Çünkü iş ciddiye binmeye başladı, yazılar yazılıyor oraya inmeyeceksiniz diye. Bürokrasi bir takım bir şeyler karıştırıyor diye. Orada başbaşa bir görüşme yaptık. Eskişehir'deki havalimanının atıl duruma düşürülmesinin siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını, bu konunun ciddiyetle düşünülmesi gerektiğini bir kere daha hatırlattım"
"Yarın Ulaştırma Bakanımızla bir toplantı yapacağız"
Prof.Dr. Nabi Avcı, "22 Mart'ta da, saat 8 gibi bir arkadaş beni aradı. Artık uçakların Eskişehir'e inmeyeceğine dair yazı yazılıyor dedi. Bunun üzerine ben hemen Ulaştırma Bakanını aradım. Bir an önce görüşelim, bu iş ciddi sıkıntıya girecek, sadece Eskişehir'de değil, yarın başka yerlerde de bu konu konuşulacak, bunun rasyonel bir çözümü var, bunları konuşmamız lazım, diye... Yarın inşallah Ulaştırma Bakanımızla da tekrar bir toplantı yapacağız. AK Parti Eskişehir Milletvekilleri olarak, Zihni beyle, MKYK üyemiz Burhan bey de gelir. Ulaştırma Bakanımızla toplantımızda bütün bunları ayrıntıları ile konuşacağız. İnşallah bir çözüm üreteceğiz bu konuda" dedi.
"Gerekirse sayın Cumhurbaşkanımızla da konuşuruz"
Prof.Dr. Nabi Avcı, "Henüz havalimanı kapatıldı durumuna girmeden, rasyonel bir şekilde, argümanlarımızı ilgili herkesle, gerekirse de sayın Cumhurbaşkanımızla da konuşarak rasyonel bir temele oturtacağımızı ümit ediyorum" diye konuştu.
"Bu konu bu kadar partisel ve zümresel şeylerle köpürtülmeseydi biz bunu sessizce daha kolay hallederdik diye düşünüyorum"
Prof.Dr. Nabi Avcı,"Şimdi bunları neden söylüyorsunuz Hocam, diyebilirsiniz. Bazı konular vardır ki, koridor diplomasisi ile daha kolay hallediliyor. Koridor diplomasisi nedir? Ortalığa çıkıp sen şöyle yaptın, böyle yaptın demek yerine, sessizce bazı şeyleri çözmek hem daha etkindir, hem de daha makuldür. Genç arkadaşlarımız hatırlameyabilir. Ama bir dönem Eskişehir'de, Eskişehirspor - Bursaspor husumetini yaşadık. Zaman zaman şehirler arasında olmayacak konulardan bir şeyler çıkarılır, ve bu o şehirler arasında rekabeti de aşan bir duygusal şeye dönüşür. Bu konuda Eskişehir ile Afyon veya Eskişehir ile Kütahya arasında hayırda yarışmak ayrı, husumet konusuna dönüştürülme tehlikesini hissediyorum bazı söylemlerden... İlgili muhatapları ile bunu çözmeye çalışıyoruz. Ama iş bu kadar aleniyete döküldükten sonra bunları sizlerle paylaşmak zorunda kaldık. Bu konu bu kadar partisel ve zümresel şeylerle köpürtülmeseydi biz bunu sessizce daha kolay hallederdik diye düşünüyorum. Toplum psikolojisini yönetmek de siyasetin olmazsa olmazlarından olduğu için... Yoksa kahramanlık yapar gibi ortalığa çıkıp 'Ey Afyonlular, ey Kütahyalılar' filan olmaz. Özellikle medyadan da işin bu hassas tarafında da hassasiyet göstererek yayın yapmasını rica ediyorum. Sadece bu konuda değili herhangi bir konuda da, şunlar oluyormuş demeden önce o haberde, o yorumda adı geçen kişi ve kurumlarla görüşmenizde, teyit etmenizde fayda var. Bu rahmetli Abdi İpekçi'nin de Türk basınınında titizlikle uyguladığı bir şeydir. Birinin adı geçiyorsa, mutlaka o aranıp dorudan o kişiye sorulur. Biz şimdi siz bize sormadan anlatıyoruz" dedi.