Medya Midas

Türkiye'nin diplomasi zaferi dünya medyasında! Türkiye'ye verilen tavizler birilerini çok rahatsız etti

SİYASET

Dünyanın gözü günlerdir Vilnius'ta. Tarihi NATO toplantısı devam ederken Türkiye'nin diplomasi zaferinin yankıları sürüyor. İsveç'e onay veren Türkiye'nin nasıl ikna edildiği sorusuna yanıt veren ABD basını Ankara'ya verilen tavizleri açıkladı.

Dünyanın gözü günlerdir Vilnius'ta. Tarihi NATO toplantısı devam ederken Türkiye'nin diplomasi zaferinin yankıları sürüyor. İsveç'e onay veren Türkiye'nin nasıl ikna edildiği sorusuna yanıt veren ABD basını Ankara'ya verilen tavizleri açıkladı. Yunan asıllı ABD'li vekil ise bu tavizlerin ardından skandal bir Türkiye açıklamasına imza attı.

Hürriyet'in haberine göre, Türkiye Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) için kararını verdi. Vilnius'taki NATO zirvesinden bir gün önce kente giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı ve NATO Genel Sekreteri ile görüştü. Görüşmenin ardından İsveç'in üyeliğine yeşil ışık yakıldı.

Ardından ABD Başkanı Biden ve Fransız lider Macron'un da aralarında olduğu Dünya liderleri ile görüşen Erdoğan'ın bu kararı dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor.

Herkesin yanıtını aradığı soru ise; Türkiye'nin nasıl ikna edildiği. Katar merkezli Al Jazeera 'Türkiye, İsveç'in NATO üyeliği konusundaki tutumunu neden değiştirdi?' sorusuna yanıt aradı.

Haberde Türkiye'nin kilit konularda istediğini aldığı vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi;

'Ankara, ABD'den F-16 satın almaktan Avrupa'nın Schengen bölgesine vizesiz seyahat etmeye kadar uzanan kilit koşullarda destek aldıktan sonra Stockholm'ün hedefini destekliyor.'

CNN International 'Biden yönetiminin İsveç'i NATO'ya ve F-16'ları Türkiye'ye sokma çabasının içinde' başlıklı haberinde Washington'un İsveç'in üyeliği ve Ankara'ya savaş jeti satışı için uzun süredir diplomatik mücadele verdiğini vurguladı.

Fransız Le Monde ise, 'Erdoğan kendini diplomatik oyunun merkezine yerleştiriyor' yorumunda bulundu.

Londra merkezli Middle East Eye (MEE) 'F-16'lar ve Kanada'nın silah ambargosunun kaldırılması Erdoğan'ın onayını aldı' başlığı ile okurlarının karşısına çıktı.

Haberde 'ABD'nin savaş uçakları konusundaki güvenceleri ve Ottawa'nın silah yasağını kaldırması, Türk cumhurbaşkanının fikrini değiştirmesinin başlıca nedenleriydi' denildi.

Avusturya merkezli Der Standard 'Türk cumhurbaşkanı oyalama taktikleriyle uluslararası sempati kazanmadı ama güç siyaseti açısından çok iyi gol attı' dedi.

'TÜRKİYE ABD'DEN BİR DİZİ TAVİZ ALDI'

Business Insider 'Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vererek ABD'den F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere bir dizi taviz aldı' dedi.

Haberde terör yasasını yürürlüğe koyan İsveç'in bazı teröristleri iade etmeyi de kabul ettiği bilgisine yer verildi.

İngiliz Financial Times'ın başlığı ise 'ABD, F-16 jetlerinin Türkiye'ye devri ile 'ilerlemeye niyetli' olduğunu söyledi' oldu.

Al Monitor ise F-16 anlaşmasının önündeki tek engel konumundaki Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez'in hükümet ile görüştüğünü aktardı.

İspanyol El Pais, Türkiye'nin onayı ile İsveç'in üyelik yolunda önemli bir adım attığının altını çizdi ve İsveç'in üyeliği ile NATO'daki değişimi yazdı.

Haberde 'Gotland adası İttifak'ın kalelerinden biri olacak ve güçlü İsveç askeri endüstrisi uçak, tank ve uçaksavar savunma sistemlerinin gelişimini güçlendirecek' denildi.

YUNAN BASINI: TÜRKİYE İLE YENİ DÖNEM

Yunan basınının gündemi ise bugün gerçekleşecek Erdoğan - Miçotakis görüşmesi oldu.

Kathimerini 'Yunanistan başbakanının 16 ay sonra Vilnius'taki NATO Zirvesi'nde Türkiye cumhurbaşkanı ile görüşmesi, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir faslın açılması için gerçek bir andır' dedi.

Ethnos ise 'Toplantının ivmesi olumlu, ancak Ankara'nın sayfayı çevirmeye gerçekten kararlı olup olmadığı henüz belli değil' yorumunda bulundu.

In.gr 'Miçotakis-Erdoğan görüşmesinden ne bekliyoruz?' sorusuna şu yanıt aradı.

Yunan gazete, Miçotakis ve Erdoğan'ın ikili ilişkilerin normalleştirilmesi/yeniden tanımlanması için bir yol haritası ve pozitif gündeme odaklanacağını yazdı.

Haberde 'Normalleşme sürecinin başarıya ulaşması için her iki tarafın da söylemlerden, fobilerden, sendromlardan, aşırı pozisyonlardan ve elbette iddialardan vazgeçmesi gerekecektir' denildi.

YUNAN ASILLI VEKİLDEN SKANDAL TÜRKİYE AÇIKLAMASI

Yunan asıllı ABD'li vekil Nicole Malliotaki'nin Türkiye'yi hedef alan açıklamaları da komşu basınında geniş yer buldu.

Biden yönetiminin F-16 hamlesini eleştiren Malliotaki yazılı açıklamasında şu skandal ifadeye yer verdi;

'Türkiye başka bir NATO müttefikini (Yunanistan) yasadışı uçuşlar ve işgal söylemleriyle defalarca tehdit etti ve uzun bir insan hakları ihlalleri geçmişine sahip.'

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.