Medya Midas

Bakan Ali Yerlikaya: Eskişehirlilere büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum...

YARGI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan Eskişehir ile ilgili çarpıcı açıklamalar... Eskişehir'de suç oranlarında Türkiye ortalamasına göre daha fazla düşüş olduğunu açıklayarak Eskişehir'deki Valilik, Emniyet ve Jandarma'yı kutlayan Yerlikaya, "Eskişehir gerçekten huzurun ve güvenin şehri" diye konuştu. Bakan Yerlikaya ayrıca, "Terör örgütleri ile ilgili de Eskişehir'de paylaşmaya değer bir durum olmadığını da büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum" dedi.

Eskişehir'e gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir otelde düzenlenen "Türkiye'nin Huzuru" toplantısında, Eskişehir'deki suç oranları ve adli konularla ilgili çarpıcı veriler açıkladı, Eskişehir'deki birçok suç oranında Türkiye geneline göre daha fazla düşüş yaşanması nedeniyle Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Emniyet ve Jandarma'yı kutladı. 

Toplantıya Bakan Yerlikaya'nın yanı sıra,  Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Hüseyin Kurtoğlu, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü Tolga Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir ve diğer ilgililer katıldı.

"Eskişehir gerçekten huzur ve güvenin şehri"

Bakan Yerlikaya yaptığı konuşmada, "Eskişehir'imizdeyiz. Valimiz, kaymakamlarımız, mülki amirlerimizle çok verimli bir toplantı yaptık. Nereden nereye geldiğimizi, hedeflerimize gitmek noktasında tecrübe paylaşımı... Bunları herbirini arkadaşlarımızla beraber gerçekleştirdik. Çok kıymetli Eskişehirli vatandaşlarımız şunu söylemek istiyorum. Eskişehir gerçekten huzur şehri. Hep ismiyle müsamma olarak huzurun ve güvenin şehri olduğu bilinir. Ve biz de bu kabine döneminde İçişleri Bakanlığı olarak Emniyetimiz, Jandarmamız, karargahımızla beraber, Valimizin koordinasyonuyla baeraber neler olduğunu gayet güzel şekilde bize sunulan brifingte tespit etmiş bulunuyoruz. Bazılarını kıymetli hemşehrilerimizle paylaşmak istiyorum" dedi. 

"Kişilere karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde azalma yüzde 3,6, Eskişehir'de yüzde 7,2"

Bakan Yerlikaya, "Asayişle ilgili, kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta olay sayısı Türkiye genelinde 3,6 oranında azalmış, ama Eskişehir'de 7,2 azalmış. Biliyorsunuz hep şunu söylüyorum. İçişleri Bakanlığı olarak 3 görevimiz var. Önlemek, yani suç sayısını düşürmek. Yakalamak ve adalete teslim etmek. Kişilere karşı işlenen 10 önemli suçta, Türkiye'nin ortalamasından daha fazla bir başarı olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

"Mal varlığına karşı işlenen suçlarda Türkiye genelinde 29,2 azalttık, Eskişehir'de yüzde 35,9 azaldı"

Yerlikaya, "Peki, aydınlatma oranında, Türkiye genelinde yüzde 97,7 olan aydınlatma oranı Eskişehir'de şimdilik yüzde 94,2. Bu noktada Türkiye ortalamasının altında ve arkadaşlara bununla ilgili gerekli talimatlar verildi. Peki mal varlığına karşı işlenen 9 önemli suçta, 2024'ün ilk 9 ayı karşılaştırıldığında Türkiye genelinde yüzde 29,2 azalttık. Eskişehir'de 35,9 oranında azalttık. Burada da Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı söz konusu. Arkadaşlarımıza hep şu talimatları veriyoruz. Bakanlık olarak diyoruz ki, "Olay sayılarını düşüreceğiz, evet, aydınlatma oranlarını yukarı çıkaracağız. Hep bir önceki periyodla kıyaslayacağız." dedi. 

"Eskişehir'de 2023'te iki hırsızlık varsa arkadaşlarımız onu 1'e indirmiş, daha da iyi olacak"

Bakan Yerlikaya ayrıca, "Eskişehir'de yine karşılaştırdığımızda otodan hırsızlık yüzde 75, motosiklet hırsızlığı yüzde 67, evden hırsızlık yüzde 65, işyeri ve kurumlardan hırsızlık yüzde 34, oto hırsızlığı da yüzde 29,9... Yani ortalama yüzde 50'ye yakın bir düşüş. 2023'ün ilk 9 ayında iki hırsızlık varsa, arkadaşlarımız onu 1'e indirmiş. Şimdilik, daha da iyi olacak" dedi.

Bakan Yerlikaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Bütün bu olay sayılarını önleyici gücümüzü hep yarışıyoruz ama, şunları yapıyoruz. Devriye ekip sayılarımızı artırıyoruz. Asayiş olarak Emniyet ve Jandarma gündüz ve gece her ilde, Eskişehir de o şekilde, devriye ve ekip sayılarını artırıyoruz. Trafikle ilgili de gündüz ve gece devriye ve ekip sayılarımızı artırıyoruz. Eskişehirli hemşehrilerimiz bundan sonra gördükleri bu önleyici devriye ve ekip sayılarını çok daha fazla sayıda görecekler. 

Hapis yakalamalarla ilgili de 1929 karar gereği bu kişileri almışız götürmüşüz. 331 hırsız, 53 cinsel suçlar, 173 narkotik suçlar, 201 siber suçlardan hakkında hapis yakalama verilen kişileri almışız ve cezaevine teslim etmişiz. 

Her gün bu bilgiler bize geliyor. Bugün sabah 10.00 itibariyle gelen bilgi, dün bir günde Türkiye genelinde 820 hapis yakalamanın yapıldığı yönünde. Bununla ilgili, hapis yakalamalarla ilgili hangi suç olursa olsun bir an önce cezaevine alıp götürülmesi bizim suçlularla mücadelemizi çok daha yukarıya taşıdığı da muhakkak. Her zaman milletimizin desteği de bizim için çok önemli. Önleyici mücadelede millet olarak hep birlikte hareket etmeliyiz. Ekranlarda gördüğümüzde içimizi acıtan tüm suçlarla mücadele için sadece kolluk kuvvetlerimiz değil, hep birlikte, topyekun gayret göstermeli ve mücadele etmeliyiz."

"Eskişehir'de 7 suç örgütünü çökerttik"

Bakan Yerlikaya, "Organize suçlarla ilgili de valimizin, kolluk kuvvetlerimizin, başsavcılarımızın, adliyemizin büyük bir uyum içinde gayretlerini görüyoruz. Eskişehir'de 4 Haziran 2023'ten bugüne kadar 7 organize suç örgütünün çökertildiğini, adalete teslim edildiğini buradan paylaşmak istiyoruz. Eğer devletten daha güçlü olduğunu düşünen, kibir gösteren birisi varsa hiç kusura bakmasınlar, bizler onları hukuk devleti içinde bir an önce adalete teslim etmekte kararlıyız. Ve bunu yapmaktan hiçbir zaman çekinmeyeceğiz" diye konuştu. 

"Eskişehirlilere büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum... Eskişehir terör açısında da çok huzurlu"


Yerlikaya, "Bölücü terör örgütü başta olmak üzere tüm terör türleriyle ilgili Eskişehir'de paylaşmaya değer bir durum olmadığını da büyük bir mutlulukla söylemek istiyorum. Rakamlar var ama gerçekten çok az. Eskişehir gerçekten bu noktada çok huzurlu bir şehrimiz" dedi. 

"Uyuşturucu konusunda ihbarlar çok önemli, devam edin"

Yerlikaya, "Ama uyuşturucu ile ilgili Eskişehirli hemşehrilerimle bir şeyi paylaşmak istiyorum. Eskişehir'de de bu konuda tüm Türkiye'deki gibi aynı azim ve kararlılıkla mücadele ediyoruz. 2024 başından 30 Eylül'e kadar merkezde ve kırsalda toplam 19 operasyon, 280 tutuklu, 37 adli kontrol verilmiş. Bizim bir ihbar hattımız da var biliyorsunuz. Eskişehir'den ihbarda bulunanlara da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Uyuşturucuyla da seferberlik ruhuyla mücadele etmeliyiz. Bir hanede bir acının bile olmasını istemiyoruz. Eskişehir'de gördüğünüz, duyduğunuz şeyleri emin olmasanız da bize haber verin ihbar hattımızla. Biz onları yazılım sistemimizle öyle bir analiz ediyoruz ki. Türkiye'nin her yerinde uyguluyoruz ve hızımıza hız katıyor. Vatandaşlarımıza bu konuda teşekkür ediyorum, durmasınlar, aynı hassasiyetle devam etsinler. 

Düzensiz göçle  mücadele konusunda da Bakan Yerlikaya, "İnsan kaçaçılığı organizatörlerine nefes aldırmıyoruz. Mobil göç araçlarımız da aynı hassasiyetle çalışmaya devam edecek" dedi. 

Bakan Yerlikaya'dan Vali Aksoy, Emniyet ve Jandarma'ya teşekkür

Bakan Yerlikaya, "Bu güzel şehrimizde, bu huzur ve güven ortamı için gecesini gündüzüne katarak çalışan başta sayın Valimiz olmak üzere, Emniyet Müdürümüz, Paşamıza, Emniyet ve Jandarma'daki tüm mesai arkadaşlarımıza, her birine yürekten teşekkür ediyorum" diye ekledi. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.