Eskişehir Valiliği, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun yeni kararlarını duyurdu. Alınan kararda, Eskişehir'de koronavirüs hastalarının bazı durumlarda temaslılarla ilgili eksik ve yanıltıcı bilgiler verdiklerinin tespit edildiği, görevlileri bu şekilde yanıltanlara ceza uygulanacağı belirtildi.
İşte açıklanan o karar...
"Koronavirüs (Covid19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, içerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda belirlenerek uygulamaya geçirilmektedir.
Gelinen aşamada Koronavirüs tanısı konulan hastalarımızın temaslılarına ilişkin olarak bazı durumlarda eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi) verdikleri tespit edilmiştir.
Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından birisi olan “filyasyon” çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır.
Bu kapsamda;
1. Tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda (Fabrika, Üretim tesisi, kobi vb.) vaka görüldüğü anda temaslılara ilişkin eksik bilgi (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi) ve yanıltıcı beyanların tespit edilmesi durumunda, Kurum ve Kuruluş amirleri ve özel şirket yetkililerinin de sorumlu tutulmalarına ve sorumlular hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 206’ncı maddesi gereğince işlem tesis edilmesine,
2. Pandemi ile ilgili alınan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına uymayanlara;
Birinci ihlalde uyarı,
İkinci ihlalde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası,
İşyeri/işletmenin vatandaşlarımızın sağlığını koruyabilecek şekilde uygun hale getirilmesi için üçüncü ihlalde 3 gün; dördüncü ihlalde 1 ay süreyle faaliyet durdurma cezalarının uygulanmasına,
Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,
Oy birliği ile karar verilmiştir."