Galaksimizdeki en büyük kara delik keşfedildi
Samanyolu Galaksisi'nde 50 civarında süper kütleli kara deliğin keşfedildiği kaydedildi
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) Gaia misyonu tarafından University College London (UCL) araştırmacıları iş birliğinde "Gaia-BH3" adı verilen ve Güneş'ten 33 kat daha büyük kütleli bir kara delik keşfedildi.
Dünya’ya yaklaşık olarak 2 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu tespit edilen kara deliğin, uyuyan bir kara delik olduğu ve doğrudan görülemediği belirtildi. Araştırmacılar kara deliği yörüngesinde “sallanan” bir yıldız sayesinde keşfetti.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinden (CNRS) Pasquale Panuzzo, böyle bir buluşun "hayatta bir kez" olabileceğini söyledi. ESA'ya ait Gaia Uzay Teleskobu'ndan elde edilen veriler ışığında daha fazla kara deliğin keşfinin söz konusu olduğu da ifade edildi.
"Yıldız kaynaklı en büyük kara delik"
Gaia misyonu ile bulunan üçüncü uyuyan kara deliğin en dikkat çekici özelliği kütlesi; UCL'den George Seabroke da Gaia-BH3'ün galaksimizde bu zamana kadar keşfedilmiş "yıldız kaynaklı en büyük kara delik" olduğuna işaret ederek, bulunan kara deliğin gök bilimciler için önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Benzer kara delikler önceden yalnızca çok uzak galaksilerde keşfedilmişti.
Bugüne kadar Samanyolu Galaksisi'nde 50 civarında süper kütleli kara deliğin keşfedildiği veya tanımlandığı kaydedildi. Gaia-BH3 kara deliğinden önce galaksimizdeki en büyük bilinen kara delik, Güneş'ten 20 kat daha kütleli olan Cyg X-1'di.