İşte Türkiye'nin uçan arabaları!
Türkiye'nin uçan arabaları, Kocaeli Bilişim Vadisi'nde görücüye çıktı. İşte o uçan arabalar...
Kocaeli'de üretilen uçan arabalar görücüye çıktı.
Dünya AirTaxi Kongresi’ne bu yıl Türkiye ev sahipliği yaptı. 13 ve 14 Eylül’de yapılan kongrenin ardından bugün Kocaeli Bilişim Vadisi'nde AirTaxi dikey gösterisi sunuldu. Firmalar, geliştirdikleri hızlı dronları ve uçan taksileri katılımcılara sunma fırsatı buldu. Gösterinin ardından konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bugün Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'ndeyiz. Burası Türkiye’nin mobilite çalışmalarına en büyük katkıyı veren, Türkiye’nin en büyük teknoparkı. Bu seneki Dünya AirTaxi Kongresi’ne ev sahipliği yapmaya karar vermiştik. 13-14 Eylül tarihleri arasında Dünya AirTaxi Kongresi de İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu kongre çerçevesinde bugün arkadaşlarımız Bilişim Vadisi’ne gelerek Türkiye’deki girişimlerin firmaların kabiliyetlerini gösterecek ufak bir gösteri yaptılar. AirTaxi Kongresi gittikçe yaygınlaşan, uçan arabalar dediğimiz yani kişisel hava araçlarının tartışıldığı geleceğe dair projeksiyonların yapıldığı bir kongre. Bu kongrede hem Türkiye’den hem dünyadan profesyoneller bir araya gelip iki gün boyunca hem tartıştılar hem dünyanın gideceği yönle ilgili neler yapılabileceğini sorguladılar. Özellikle dünyada regülasyonlarla ilgili, bu sektördeki regülasyonlarla ilgili eksiklikler var. Bunlarla ilgili neler yapılabileceğini tartıştılar. Bugün de biz Bilişim Vadisi’ne misafirlerimizi davet ettik” dedi.
“Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirebiliriz”
Etkinlik sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Varank, “Burada en küçüğünden en büyüğüne kadar hava araçlarından bir gösteri yaptık. Dünyanın şu anda en hızlı dronunu Türkiye’de bir girişim firmamız üretiyor. Bunun bir şovunu izledik. AirCar diye insanlı taşımacılık yapacak, yine bir firmamızın küçük bir havalanma gösterisini burada izledik. İnanıyoruz ki doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yaparsanız dünyada çok başarılı olabilirsiniz. Biz de bunu İHA’lardan, SİHA’lardan zaten görebiliyoruz. Dünyada şu anda insansız hava araçları, SİHA’lar dediğinizde insanların aklına ilk Türkiye geliyor. Uçan arabalarda da biz Türkiye’de müthiş bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Firmalarımız harıl harıl bu alanlarda çalışıyor. Doğru zamanda, daha teknolojinin tam gelişmediği dünyada bu sektörün ve pazarın açık olduğu bir zamanda biz de bu işlere yatırım yaparak inşallah dünyada başarılı bir ülke konumuna geleceğiz. AirCar firmamızın aracını biraz önce inceledik. Kendileri 23 Nisan’da Galata Port’tan Üsküdar’a insanlı bir uçuş yapabileceklerine inandıklarını söylediler. Biz de arkadaşlarımızla regülasyon buna müsait midir, güvenlik anlamında bu yapılabilir mi diye çalışacağız. Eğer arkadaşlarımız 23 Nisan’a bunu yetiştirebilirlerse Türkiye’den bir AirTaxi Galata Port’tan Üsküdar’a 23 Nisan’da uçmuş olacak. İnşallah başarırlar. İnşallah biz izinleri çıkarabiliriz. Burada gördüğümüz kabiliyetler Türkiye’yi ileriye taşıyacak kabiliyetler. Biz her zaman şunu vurguluyoruz; günlük işlerle uğraşmanız gerekiyor ama biz Türkiye’nin geleceğe yönelik teknolojilere yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bunu yapabilirsek ileride Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarabiliriz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirebiliriz” diye konuştu.
“Bu alanda bir başarı hikayesi yazmaya kararlıyız”
Başarılı bir ivme yakaladıklarına ve başarı hikayesi yazmaya kararlı olduklarına değinen Varank, “Türkiye şu anda özellikle sanayide büyük bir ivme yakaladı. Türkiye’nin ihracatı büyük bir ivme yakaladı. Biz her alanda üretim yapabilen bir ülkeyiz. Bunlar tabii ki Türkiye’nin kalkınması için değerli ama fark oluşturacak işler, geleceğin teknolojilerine yatırım yapmakta. Uçan arabalara, insansız hava uçaklarına, uzaya yatırım yapmaktan biyoteknolojiye, nanoteknolojiye yatırım yapmaktan geçiyor. Biz de bu alanlara çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Türkiye’de daha önce üretilmemiş birçok ürün artık üretilmeye başladı. Türkiye’nin ürettiği teknolojik ürünler dünyada referans kabul edilmeye başladı. İnşallah biz bu ivmeyi devam ettireceğiz. Bu manada Dünya AirTaxi Kongresini’de bu sene ülkemizde yapmaktan çok memnunuz. Özellikle uçan araçlar, AirTaxi anlamında da Türkiye’deki kabiliyetleri desteklemeye devam edeceğiz. Arkamızda Baykar’ın bir aracı olan Cezeri duruyor. Onlar harıl harıl insanlı uçuşa hazırlıyorlar. AirCar’ı burada gördük. Arkamızda 150 kilogram kargo taşıyabilecek devasa bir dron var. Bunların hepsi bizim şirketlerimizin tasarladığı, geliştirdiği ürünler. İnşallah, bu alanda bir başarı hikayesi yazmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.
“Misafirlerimiz etkinlikten memnun”
Kongreyle alakalı da açıklama yapan Varank, “Dünyanın her tarafından katılımcılarımız var. Geçen sene Londra’da kongre yapılmıştı. Bu sene Türkiye’ye aldık. Biraz da renklendirmek için dron şovları, AirTaxi uçuşunu işin içine kattık. Bu araçları burada sergiliyoruz. Misafirlerimiz memnunlar. Yabancı misafirlerimize bugün Türkiye’nin en büyük teknoparkı Bilişim Vadisi’ni gezdireceğiz. Buradaki kabiliyetlerle, girişimcilerle tanıştıracağız. Türkiye’nin otomobili biliyorsunuz burada, 29 Ekim’de inşallah fabrikasının açılışını yapacağız ve Togg’u kendilerine tanıtacağız. Misafirlerimiz etkinlikten memnun” dedi.
Baykar Cezeri, şehir içi yolcu ulaşımda, sağlık sektörü ve askeri alanda yeni bir çehre kazandıracak
Baykar firması tarafından milli imkanlarla geliştirilen, kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapacak olan Uçan Araba Cezeri, şehir içi yolcu ulaşımında, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirilmekte ve bunun yanı sıra Cezeri, kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı.
Uçan Araba temelde şehir içi ulaşımda otomobillerin alternatifi olacak elektrikli bir “Kentsel Hava Taşımacılığı” (KHT) aracı konseptidir. Kentsel Hava Taşımacılığı, şehir merkezleri ve banliyöleri kapsayan, güvenilir ve etkili bir yolcu ve kargo taşıma ekosistemidir. Bunun yanı sıra sağlık sektöründe ve askeri alanlarda lojistik destek amaçlı kullanılabilecek Cezeri Uçan Araba bünyesinde bulundurduğu yapay zeka sistemleri ile ön plana çıkmaktadır.
Uçan Araba ismini; İslam’ın Altın Çağında çalışmalar yapan Müslüman Arabi bilim insanı bir mühendis olan, pek çok buluşa imza atmış, robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıtların yazarı Cezeri’den almıştır.
Teknik özellikler
- Seyir hızı: 100 km/s
- Azami uçuş irtifası: 2000 m
- Hava kalma süresi: ~ 1 saat
- Menzil: 70-80 km
- Bataryaların tam dolumu için gereken süre: 1 saat
- Ölçüler (en X boy X yükseklik): 3730 x 4070 x 1870 mm
- Kalkış / iniş: Dikey kalkış-iniş
- Azami Kalkış Ağırlığı: 241 kg
- Motor tipi: 8x BLCD
Teknik kabiliyetler
- Elektrik tahrikli pervaneler; her bir motor kolunda 2 adet ters dönüşlü pervane
- Lityum-iyon batarya paketi
- Üç yedekli tam otonom uçuş kontrol sistemi
- Karbon fiber yapısal; hafif ve dayanıklı kabin ve motor kolları konstrüksiyonları
- Sabit hatveli pervaneler
- Kentsel hava taşımacılığına uygun yolcu ve kargo kabinleri
- Yapay zekâ bilgisayarı destekli uçuş sistemi
Kullanım alanları ve faydaları
- Şehir içi ulaşımda trafik sıkışıklığı azaltılabilir
- Trafikte geçirilen zaman en aza indirilebilir
- Ulaşım kaynaklı hava kirliliği azaltılabilir
- Trafik kazaları azaltılabilir
- Daha hızlı ve etkin bir kargo taşımacılığı hizmeti sağlayabilir
- Sağlık kurumlarının acil ihtiyaçlarına (kan, organ taşımacılığı vb.) hızlı şekilde cevap verebilir
- Yüksek riskli savaş bölgelerine ikmal amaçlı kullanılabilir
Genel özellikleri
- Araç minimum teknik bilgi ve havacılık bilgisi ile uçurulabilecek şekilde tasarlanmaktadır.
- Uçan Araba 8 adet BLDC motor ve pervane çiftinden oluşan, üstten pervaneli, tek koltuklu, döner kanatlı bir hava aracıdır.
- Araç gücünü şarj edilebilir bataryalardan sağlamaktadır ve %100 elektrik ile çalışmaktadır.
- Araç kumanda kolu, irtifa kontrol kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki adet fiziksel buton (Acil İn, Dur) ve iki adet anahtar (Motor Bataryası Anahtarı, Aviyonik Sistem Anahtarı) aracılığı ile kontrol edilmektedir.
Uçan araba CEZERİ ilk uçuşunu tamamladı
BAYKAR firması tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası CEZERİ, ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladı. Türk mühendislerinin tasarlayıp ürettiği, 230 kg’lık ön prototip uçuş testlerinde halatsız şekilde 10 metre yükseldi.
BAYKAR Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar yönetiminde gerçekleştirilen CEZERİ Uçan Araba’nın uçuş testleri 11.09.2020 Cuma günü başladı. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı olarak havalanan CEZERİ, 14.09.2020’yi 15.09.2020’ye bağlayan gece güvenlik halatlarıyla yapılan test uçuşlarının başarılı ilerlemesi üzerine halatsız olarak havaya kalktı. Tamamen otonom olarak uçan ve akıllı uçuş sistemine sahip olan CEZERİ Uçan Araba, aynı gece yapılan iki farklı uçuşta 10 metre yükselerek uçuşunu başarıyla tamamladı.
Baykar Milli SİHA Ar-Ge ve Üretim Merkezi’nde adını sibernetik ve robotik ilminin kurucusu, Artuklu Sarayı’nın başmühendisi Cizreli Müslüman bilim insanı El Cezeri’den alan CEZERİ Uçan Araba, böylelikle kavramsal tasarımla başlayan çalışmaların ardından 1.5 yıl içinde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu.