ESTÜ'de 28. Ulusal Ergonomi Kongresi yapıldı
Ergonomi alanının en önemli organizasyonlardan biri olan Ulusal Ergonomi Kongresi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Türk Ergonomi Derneği iş birliğiyle 14-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Ergonomi alanının en önemli organizasyonlardan biri olan Ulusal Ergonomi Kongresi, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve Türk Ergonomi Derneği iş birliğiyle 14-16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Ana temasını “Ergonomi ve Tasarım” konusunun oluşturduğu ve bu yıl 28'incisi düzenlenen kongreye, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan Özcan, Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sayın Ahmet Fahri Özok, ESTÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayın Osman Tutal ile 37 farklı üniversite ve 8 firmadan 158 kişi katıldı.
“Ergonomik uygulamalar, verimliliği ve güvenliği artırıyor”
Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Özcan, ergonomik uygulamalar sayesinde bireylerin zihinsel ve bedensel sağlıkları korunduğunu belirterek, ergonomik uygulamaların çalışma hayatında verimliliği ve güvenliği artırdığını dile getirdi.
Ergonomik uygulamalar sayesinde ürün ve hizmet bazında daha kaliteli çıktılar elde edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Özcan, tüm bu süreçte ergonominin tasarım yoluyla uygulandığını dile getirdi. Prof. Dr. Özcan, sağlığın, güvenliğin, verimin ve kalitenin sağlanması ile sürdürülebilirliği için kullanılan ortamların ve ürünlerin teknolojiler ile etkileşim halinde olması gerektiğini vurguladı. Rektör Prof. Dr. Özcan, ergonomi bilimi ile tasarım olgusunun birbirlerinin tamamlayıcısı olduğunu hatırlatarak, ergonomi, iş, günlük yaşam, fiziksel ve sanal bilgi sistemleriyle etkileşimli ortamlar başta olmak üzere tüm insan etkinliklerinin insan merkezli tasarım ve kullanıcı deneyimi yaklaşımı ile ele alınmasını gerektiğinin altını çizdi.
“Özel Sektörün çalışmalara dahil olması sanayi üniversite iş birliği için büyük potansiyel oluşturuyor”
Kongrenin başkanlığını yapan ESTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sayın Onur Ülker de yaptığı konuşmada ergonominin sadece çalışma hayatında değil günlük hayatta kullandığımız pek çok üründe kalite ve konforu artırdığını dile getirdi.
Ülker, ergonomi biliminin ürün tasarımı sürecinde yaşam konforumuzu artıracak her türlü çözümün geliştirilmesinde önemli katkılar sağladığını belirterek, ergonominin, mühendislikten iç mimarlığa, sağlıktan tasarıma, antropolojiden eğitime, psikolojiden mimarlığa, tıptan havacılığa birçok bilim alanından akademisyenlerin bir arada çalışmasına ve çözüm üretmesine olanak sağladığını vurguladı.
Özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin ergonomi alanındaki çalışmaları takip etmelerinin önemine değinen Doç. Dr Ülker, özel sektörün çalışmalara dahil olmalarının ve ergonomi alanında yapılacak çalışmaların, sanayi üniversite iş birliği için büyük potansiyel oluşturduğunu söyledi.
“Ergonomi, insanı iyi hissettirecek çalışmalara ışık tutuyor”
Türk Ergonomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fahri Özok da yaptığı konuşmada ergonomi alanın 28. kongreye ulaşmasında Türk Ergonomi Derneği'nin üstlendiği role değinde. İlk ergonomi kongresinin 1987 yılında İTÜ’de düzenlendiğini hatırlatan Özok, son 30 yılda ülkemizde ergonomi kavramının insanı iyi hissettirecek çalışmalara ışık tuttuğunu dile getirdi.
Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Tutal ise erişilebilirlik ve ergonomi kavramları arasındaki ilişkiye değinerek, ergonomik tasarımların mimari olarak erişilebilirliğinin ve insan mekân ilişkisinde ergonomik yöntemler kullanılarak çözümler geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Toplamda 83 bildirinin sunulduğu kongrede Risk Yönetim Derneği Ergonomi Uzmanlarından Dr. Sayın Hasan Hüseyin Tokgöz tarafından iş yeri hekimleri ve katılımcılara “Risk Analizi Eğitimi” verildi. Kongrenin son gününde ise Ford Otosan Eskişehir Fabrikasına teknik gezi düzenlendi.