İbrahim Akar'dan tepki: Okulların temizlik personeli sorunu hâlâ çözülmedi

Memur-Sen Eskişehir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar'dan açıklama: "TYP gitti, İUP geldi, ancak okulların temizlik personeli sorunu hâlâ çözülmedi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı uygulanacak bu yeni sistemi sahanın ihtiyaçlarını göz önüne alarak uygulamayı ivedilikle çözüm odaklı hale getirmelidir."

EĞİTİM 03.09.2024, 20:43 04.09.2024, 13:33
İbrahim Akar'dan tepki: Okulların temizlik personeli sorunu hâlâ çözülmedi

Memur-Sen Eskişehir İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı İbrahim Akar yaptığı açıklamada, "TYP gitti, İUP geldi, ancak okulların temizlik personeli sorunu hâlâ çözülmedi. Okulların açılmasına az bir süre kaldı ancak okulların temizlik güvenlik ve bakım onarım hizmetlerini yapacak yardımcı personel ihtiyacı hala çözüme kavuşmuş değil. Temcitten sonra gelen pilavın kimseye faydası olmaz! Özellikle temizlik personeli ihtiyacı öğrenciler ders başı yapmadan önce okulların eğitim öğretime hazır olması açısından çok önemli. Çalışma Bakanlığı önceki yıllarda tam zamanlı uyguladığı TYP sistemini İUP olarak yarı zamanlı personel çalıştıracak şekilde değiştirdi. İUP sisteminde bir kişi haftalık 3 gün çalışacak ve yaklaşık 10 bin lira gibi bir ücret alacak. Geçen yıllarda başvuru şartlarının ağır olmasından kaynaklı talebin az olduğu bir sistemde Asgari ücretin altında yarı zamanlı bir uygulamaya rağbet edilir mi burası ayrı bir muamma!" dedi.

Akar, "Temizlik sadece sınıf temizliğinden ibaret değil pansiyonlu okulların temizlik personeli ihtiyacı daha farklı. Personelin birisi 3 gün çalışacak diğeri 2 gün çalışacak iş dahada karmaşık ve devamlılığı zor bir hale gelecek. Ayrıca okulların temizlik işi de basit bir iş değil. Çalışacak kişinin işi öğrenmesi, ortamı ve çevreyi tanıması ayrıca ekonomik olarak işin çalışan kişinin beklentisini karşılaması gerekir. Personel işi öğreniyor ortamı tanıyor uyum sağlıyor hadi güle güle okullar kapanıyor işi bitiyor. Her sene sil baştan yeniden başlanıyor. Çalışma Bakanlığı bu sisteme geçiş yaparak bu işi daha zor bir hale getirmiş görünüyor. Kaldı ki en önemlisi hâlâ okulların temizlik personeli ihtiyacının ne zaman karşılanacağı belli değil! İUP programında okulların güvenlik görevlisi ihtiyacının hiç bahsi geçmiyor. Özellikle kış aylarında sabahın çok erken saatinde başlayıp ve gecenin geç saatlerine kadar eğitim öğretim devam ederken öğrencilerimizin ve okulların güvenliği açısından güvenlik görevlisi ihtiyacı da önem arz etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı uygulanacak bu yeni sistemi sahanın ihtiyaçlarını göz önüne alarak uygulamayı ivedilikle çözüm odaklı hale getirmelidir" diye konuştu

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@