Bahar Bilen: Çok sayıda esnaf kapatmaya veya devretmeye başladı

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen'den açıklama...

EKONOMİ 01.07.2024, 16:09
Bahar Bilen: Çok sayıda esnaf kapatmaya veya devretmeye başladı

Eskişehir Lokantacılar ve Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Bahar Bilen, yaptığı açıklamada, "Pandemiden bu tarafa esnaf çok ağır günler yaşıyor, küçük esnafın ağır ekonomik koşullar altında olduğunun altını çizmek zorundayız. Döviz girdileri ve enerji fiyatlarının yükselişi, kira, kira stopajı ve dolgun personel giderleri küçük esnafı derinden etkilemekte. Kira artışları ile ilgili öteden beri arabulucular olmalı diye haykırıyoruz. BAĞ-KUR ve SGK prim gün sayısı eşitlenmeli, söz verildiği gibi esnafımızın mağduriyeti, adaletsizlik giderilmelidir. Alınan ekonomik tedbirler ile ilgili görünen o ki, vergi toplama modeli tabana yayılmış, dolaylı vergiler ile küçük esnafın yok olmak üzere gelmiş, alım gücünü yitirmiş işçi, memur ve emekliden toplamaya yönelmiş, bu kolaycılık suistimallere açık sistemi yanlış buluyoruz" dedi. 

"Vergi toplama modeli temelden değişmeli"

Bahar Bilen, "Vergi toplama modeli Türkiye’de temelden değişmelidir. Tüketici üzerinden değil, tarladan, fabrikadan, üretimin başında olanlar üzerinden denetlenmeli, kayıt dışı ve merdiven altı üretiminin de önüne geçilmiş olunur. Bu şekilde, tüketiciden vergi toplama modelinde esnafımız işin işinden çıkamaz hale gelmiş, merdiven altı diye tabir ettiğimiz kayıt dışı ekonomiye teşvik edilmiş olunmaktadır. Nüfus oranına karşı, kontrolsüz işletme çoğalmaları esnafımızı haksız rekabetlerle birbirine kırdırmakta olduğu gibi, kaotik bir ortamda ilerliyoruz. Bu durumdan esnaf teşkilatı olarak çok rahatsızız, aynı cinsten işletmeler arasında nüfusa oranlı mesafeler olmalı. Temel tüketim maddelerini yüzde 1 KDV ile alıyoruz. Çıkışımız yüzde 10 ile yapıyoruz. Arada yüzde 9 fark oluşuyor. Bankalar ve İşletmelerimiz arasında eşit koşullarda ticaret yapılmıyor, POS işletim ücreti ve yüzde dörtlere varan komisyonlar kaldırılmalıdır. Zaten tüketicinin alım gücü düşük, kâr marjımızın üzerine bir de yüzde13 varan ekstra fark tüketiciye yansıtmak zorunda kalıyoruz ya da kâr marjımızdan feragat ediyoruz. Bu durum cirolarımızı ciddi manada etkilemektedir. Girdi ile çıktı eşitlenmeli, kısa vadede enflasyonla mücadelede esnafımızı bu yükün altından kurtarılmalı, tüketicinin alım gücünü artırılarak yansıtılmalıdır" diye konuştu.

"Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve devir sirkülasyonları olmaya başladı"

Bahar Bilen, "Son zamanlarda çok fazla kapatanlar ve yerine yeni açanlar, devir sirkülasyonları olmaya başladı. Maliyet hesabı yapabilenler bir şekilde ayakta kalıyor ama bilmeyenler 6 ay veya bir sene içinde bir şekilde devrediyor veya kapatıyorlar. Sektörümüz rastgele birilerinin eline bırakılamayacak kadar önemli, söz konusu insan sağlığı olunca mutlaka liyakat getirilmelidir. Vergi toplama modeli kökten değiştirilmeli. Esnafımızın yüzde sekseni borç içinde, hesapları takibe uğramış, bunalım içindeler. Daha sağlıklı hizmet verebilmemiz açısından bu taleplerimiz gözden geçirilmeli, esnafımıza kontrollü bir şekilde para kazanması sağlanmalı, kaderine terk edip, alternatif çıkış yolları arama zorunda bırakılmamalı" dedi. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@