ESO Başkanı Kesikbaş'tan gençlere tavsiye: Yüzde 10'luk kesimde yer alın
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş gençlerle bir araya geldi...
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, gençlerle bir araya geldiği etkinlikte girişimcilik üzerinde değerlendirmelerde bulunarak, “Girişimci olmak için önce yaratıcılıktan, yaratıcı düşünceden bahsetmek gerek. Alışılagelmiş fikirlerin dışına çıkamıyor, eleştirel bakamıyorsanız, girişimcide olmazsınız” dedi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nin düzenlediği “Girişimcilikte İş Var” söyleşisinde gençlerle buluştu. Nasıl girişimci oluruz? Girişimimizi fırsata nasıl dönüştürürüz? Yatırım yapmak bir hayal mi?” konularının işlendiği etkinlikte, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, TOBB Eskişehir Genç Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Umut Rallas ile gençlerin sorularını yanıtladı.
Vasat olmayacağız
Etkinlikte yaptığı konuşmasında girişimcilikten daha önce yaratıcı düşünceden bahsetmek gerektiğini, Türkiye’nin yaratıcı yani verimli üretkenliğe sahip insan potansiyelindeki sıkıntıların aşılması gerektiği söyleyen Kesikbaş, “Eleştirel bakmak, kabul görenin dışına çıkmak, alışagelmiş fikirlerin ötesinde olmak çok kıymetli. Her şeyden öte vasat olmayacağız. Daha önceden ilişkisini kuramadığınız fikirleri, ürünleri ya da malzemeleri bir araya getirip bunlarla ilişkiler kurmanız gerekiyor. Alışılmışın dışında, özgür olmak gerekiyor. Problemleri çözebilme kabiliyetinin üst seviyede olması gerekiyor. Bu üretken sınıfı oluşturmadığımız zaman maalesef girişimcilikten bahsedemeyiz. En önemli şey insan kaynağı. Bugün insan kaynaklarına çok daha ihtiyacımızın olduğu bir ortamı konuşuyoruz. Türkiye’de maalesef bu üretkenlikle ilgili dönemsel olarak sıkıntılar, baskılar oluyor. Türkiye önemli derecede yaratıcı sınıfını kaybetti” dedi.
Bütün ümidimiz gençlik
Tüm yaşananlara rağmen bugün gelinen noktada Türkiye’nin en büyük kaynağının gençlik olduğunu ve açığa çıkarılması gereken ciddi bir potansiyeli olduğunu belirterek, “25 yaş ve altı dediğimiz gençlerimizle üretken bir kuşak oluşturabilecek bir altyapıya sahibiz. Dünyayı değiştiren insanlara baktığımız zaman yüzde 3’ler, 5’ler. Yüzde 90 dünyayı değiştirmiyor. O yüzden yüzde 3-5’lik kısmın içerisinde olmanız gerekiyor. Girişimcilik için o inovasyon düşüncesine de sahip olmanız gerekiyor. Gençler bu iş için önemli” dedi.
*Network en büyük sermaye*
Özellikle network kurmanın öneminde değinen Başkan Kesikbaş, üniversite hayatında ya da meslek hayatının öncesinde kurulacak olan networkün en önemli sermaye olduğunu aktardı. Kesikbaş, “Arkadaş çevreniz, gruplarınız çok önemli. Ben ODTÜ'de okudum, ama birçok üniversitenin birçok bölümünden çok fazla arkadaşım vardı. 1984 yılında 17 yaşındaydım, ODTÜ Öğrenci Derneğine de kaydolmuştum. Yurtlarda yine aynı şekilde networkümü güçlendirdim. 1998 yılına geldiğimizde biz elektrik sistemleri üretiyorduk, bir arkadaşımız dedi ki, ‘Neden Telekom network sistemleri ile ilgili kabin sistemleri üretmiyorsunuz?’. Oradaki network sizin hayatınızı değiştirebiliyor. Networking çok önemli çünkü bu beşerî sermaye dediğimiz kısma mutlaka takıntılı olmak gerekiyor” diye konuştu.
Verilen değil kazandığınız kıymetli
Söyleşide kendi girişim hikayesinden ve yaşadığı tecrübelerden bahseden ESO Üyesi ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Umut Rallas, “Kendi çabamızla kendi emeğimizle bir şeyler yapma olgusuyla büyütüldük. Bunun için de çok çalıştık. Kendinizin kazandığı 100 lira size verilen bin liradan daha değerli. Bunda bereket var, kıymet var. Sonucunda sizin emek verdiğiniz, sizin inşa ettiğiniz bir sistem ortaya çıkıyor” dedi.
Girişimcilik kapsamında yaptığı işlerden örnek veren Rallas, “Buradaki gidiş yollarında engebeli patikalar var. Bunlara direndiğin sürece çıktılarını elde edebiliyorsunuz. 2009'lu yıllarda e-ticaret gözdeydi bugün son derece sıradan bir iş. Şimdi yeni şeyler yapma zamanı. Diğer yandan ‘inanın, inanın, inanın başaracaksınız’ diye bir şey yok. İnanmak tek başına yetmiyor. Şartlar ne olursa olsun işi kovalayacaksınız. Çalınan kapıların yüzde 95 yüzünüze kapanacak yüzde 5 açılacak. Bunu aklımızdan çıkarmadan iş üretebiliriz” dedi.