ESTRAM greve gidiyor! Büyükşehir'den ilk açıklama geldi
Eskişehir'de gündemi sarsan ve çok konuşulan ESTRAM'da grev kararı ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden ilk açıklama geldi...
Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını ve grev kararını aldıklarını açıklaması sonrasında gözler Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve ESTRAM'a dönmüştü. Ulaşım sorunu her geçen gün büyüyen Eskişehir'de grev kararı endişeyle karşılanırken ve sonuçlarının ne olacağı merak edilirken sonunda Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden konuyla ilgili bir açıklama geldi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Alın terinin kutsallığına inanan bir kurum olarak çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını verebilmek adına toplu iş görüşmeleri sırasında her daim çalışma arkadaşlarımızın haklarını savunmaktayız. Kısa süre önce tamamladığımız ve 500’e yakın daimi işçimizi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi de bunun en güzel örneğidir. Bu anlaşma sonrasında belediyemizde en düşük daimi işçi maaşı devletin çalışanlardan aldığı ve yıl içerisinde kazanç oranında düşüklüğe neden olan %27’lik vergi kesintisine rağmen Eylül ayında 6900 TL olmuştur. Geçtiğimiz yıl imzaladığımız ve ESPARK şirketimizin çalışanlarını kapsayan toplu iş sözleşmesi sonucu da belediyemizde şu an en düşük işçi maaşı aynı şekilde %20’lik vergi kesintisine rağmen 3900 TL’dir. Vergi dilimi hesaba katılmadığında bu rakam 4200 TL’ye kadar yükselmektedir."
"ESTRAM şirketimiz ve Demiryol-İş Sendikası arasında Nisan ayında başlayan görüşmelerde de tıpkı diğer sendikalarımızla olan süreçte yaptığımız gibi tüm çalışanlarımızın haklarının daha da iyileştirilmesi için sendikamıza teklifimiz iletilmiştir. Kamuoyunun bilgilenmesi açısından mevcut durumu ve teklifimiz sonrası emekçilerin alacağı ücret artışını paylaşmak istiyoruz: ESTRAM şirketimizde vasıfsız işçinin şu an en düşük maaşı 4752 TL olup, bu rakam yapılan görev ve kıdeme göre 7500 TL’ye kadar yükselmektedir. Demiryol-İş Sendikası’na yaptığımız teklifin kabul edilmesi durumunda çalışma arkadaşlarımızın maaşları daha da artacaktır. Görüldüğü üzere belediyemiz ve bağlı tüm iştirakleri, şehrimiz için emek veren tüm personelinin hakkını bütçe olanakları çerçevesinde bugüne kadar en iyi şekilde vermiştir. Bundan sonraki toplu iş sözleşmelerinde de emekçiden yana tavrımız her zaman devam edecektir"
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında Büyükşehir'in teklifinin aynı şekilde kaldığı belirtilirken, anlaşmazlık konularından biri olduğu belirtilen çalışma saatlerine değinilmemesi de dikkat çekti. Eskişehir'de grev kararının ne gibi sonuçlar yaratacağı merak konusu...
Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Uysal ne demişti?
Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, grev kararı aldıklarını söylediği açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:
"Demiryol-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ramazan Uysal, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını duyurarak grev kararı aldıklarını belirtti. Uysal, "ESTRAM A.Ş ve Belediye ile Demiryol-iş Sendikası'nın yürütmüş olduğu, Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 12 Nisan 2021 tarihinde başlayıp, Yaklaşık 4 ay sürmüş ve 24 Ağustos 2021 tarihi itibariyle uyuşmazlıkla sonuçlanmış. 60 günlük görüşmelerinin ardından 30 günlük arabulucu süresi de sona erdi ve 60 günlük grev süresi başladı. Bizler Eskişehir halkının mağdur olmaması gerektiği sorunu öncelikle masada çözmek gibi bir sorumluluğumuz olduğunun bilincindeyiz."
"Eğer karşı taraftan mağduriyeti giderecek adım gelmezse zorunlu olarak grev yapmaya zorlanmış olacağız. Bizler Müdür, Genel müdür maaşı istemiyoruz. Fakat her ekonomik krizde olduğu gibi pandeminin de faturasının çalışanlara ve dolayısı ile ailelerine ödettirilmemesi gerekir. Bizler emeğimiz den bir yere kadar fedakarlık yaparız, çalışanların geçinmekte ciddi zorluklar yaşadığı malumunuzdur. Bu süreçte ağır çalışma koşullarından kaynaklanan sabah saat 04:.00'te başlayıp gece saat 02.00’de son bulan bu çalışma temposu pandemi süresince her türlü riske (kazaya, şiddete ve hastalığa) rağmen, vatman, otobüs şoförü, bakımcılar ve tüm estram personeli görevini aksatmadan fedakarca devam ettirmişlerdir."
"Pandemi süresince çalışan personel, normal çalışma süresinden fazla çalıştığının ücretinin ödenmemesine, iş elbiselerinin, ayakkabılarının verilememesine, yıllık izinlerini kullanmamalarına ve hafta tatili yapamamalarına rağmen sükunet ve sabır içinde çalıştılar. İşyerinde içtikleri sularını dahi evlerinden taşıdılar, kumanya yediler ve bu süreçte fazlasıyla yoruldular. Ayrıca otobüs şoförleri kaza oluşması halinde hasar bedelini kendi maaşlarından ödeyen tek işyeri olduğu malumunuzdur."