Nadir Küpeli: Eskişehir'de 28 bin işsiz var ama biz işçi bulamıyoruz

Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli: Son açıklanan verilere göre Eskişehir'de 28 bin 680 işsiz var, ama biz fabrikalarımızda çalıştıracak işçi bulamıyoruz.

EKONOMİ 25.01.2024, 13:51 25.01.2024, 13:55
Nadir Küpeli: Eskişehir'de 28 bin işsiz var ama biz işçi bulamıyoruz

Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, “Son açıklanan verilere göre ilimizde 28 bin 860 işsiz olduğu gerçeği ortada iken, fabrikaların hala çalıştıracak eleman bulamaması büyük bir tezat oluşturuyor. Sanayi kuruluşları, eleman yetersizliği nedeniyle eksik üretim kapasitesiyle çalışmak zorunda kalıyor. Biz işsizlik değil işçisizlik ortamında üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu göz ardı edilemeyecek çok büyük bir sorun haline geldi” dedi. 

Eskişehir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, 2023 yılında kuruma kayıtlı işsiz sayısının 28 bin 860 olarak raporlandığını, kayıtlı işsizler arasından kadınların sayısının erkeklerin sayısından fazla olduğunu ve işsizlerde ilk sırayı lise ve dengi okul mezunlarının aldığını söyledi. Başkan Küpeli, Eskişehir’de işsizlik rakamının yüksek gözükmesine karşın istihdama katılma oranının ise çok düşük olduğuna dikkat çekti.  

"Her yıl 2 bini aşkın yeni işçiye ihtiyacımız var"

Personel bulma sıkıntısının sanayicilerin ve ihracatçıların en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten Başkan Küpeli, “Eskişehir OSB’de halen 905 sanayi tesisi bulunuyor. Bunlardan 648 tanesi fiilen üretimde, 208 tanesi inşaat halinde, 49 tanesi ise proje aşamasında. 2000 yılında OSB’deki fabrikalarda çalışan sayısı 14 bin kişiyken şimdi 49 bin kişiye ulaştı. Bizim dönemimizde kurulmaya başlayan 250’yi aşkın sanayi tesisinin devreye girmesiyle birlikte çalışan sayımız 2025 yılı sonunda 55 bin kişiye, 2030 yılında ise 75 bin kişiye ulaşmış olacak. Bunların arasında ihracat yapan firma sayımız 450’ye ulaştı. Şu anda Eskişehir OSB’deki sanayi kuruluşlarının her yıl 2 bini aşkın yeni işçiye ihtiyacı var. Bu sayı birkaç yıl içinde yıllık 3 bin rakamına ulaşacak. İşçi yetişmediği için sanayi kuruluşlarımız kapasite artışına ve vardiya artışına gidemez duruma geldiler. Daha fazla üretelim daha fazla ihracat yapalım diyoruz ama ortada çalıştıracak işçi bulamıyoruz. Bu durum maaşın çok ötesine geçmiş durumda. Kalifiye işçiler zaten çok yüksek ücretler alıyorlar. Sanayiciler değerli personelleri kaybetmemek için gerekli tüm fedakarlığı zaten yapıyorlar. Ama bu kadar işsizlik rakamının açıklandığı bir ortamda bizler sanayi tesislerimize yeni eleman bulmakta çok büyük sıkıntı çekiyoruz. İşçi bulamıyoruz. İşçisizlik sorunu içindeyiz. Ekonomik sistemimiz yeterince nitelikli iş gücü üretemiyor. Acil tedbirler alınmalı. Yoksa çok geç kalacağız” diye konuştu. 

"İşsizlik değil, işçisizlik sorunumuz var"

“Türkiye’de işsizlik değil, işçisizlik sorunu var” diyen Nadir Küpeli, “İstihdamın düşük, işsizliğin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde hemen hemen tüm fabrikalarda eleman sıkıntısı yaşanmakta. Firmalarımıza “sorununuz nedir?” diye sorduğumuzda ilk söyledikleri “çalıştıracak personel bulamıyoruz” oluyor. Firmalar, eleman yetersizliği nedeniyle eksik üretim kapasitesiyle çalışmak zorunda kalıyor. Yeni vardiyalar koyamıyorlar. Açıklanan işsizlik rakamlarına baktığımız da ise sadece ilimizde 28 bin 860 kişinin iş aradığı görülüyor. Bu aslında Türkiye'nin tezatı gibi duruyor. Bunun en önemli etkenlerinden bir tanesi iş beğenmeme. İnsanlarımız daha kolay, yorulmadan bir işte çalışmak istiyorlar. Türkiye’de işsizlik değil, işçisizlik sorunu var. Ekonomik sorunları aşmak istiyorsak, bu ülkede yaşayan herkesin üretime katılması gerekiyor. Çalışmadan üretmeden zenginlik olmaz, kişi başına düşen milli gelir artmaz. İşsizlik maaşıyla, yardımlarla yaşam sürdürülmez. Toplumun bir silkelenip kendine gelmesi gerekiyor” diye konuştu. 

"Ülkemizin geleceği mesleki eğitimde

Eskişehir OSB olarak insana yatırım yaptıklarını, geleceğin mesleki eğitim ve sanayide olduğunun altını çizen Başkan Küpeli sözlerini şöyle sürdürdü: “Sahip olduğu sanayileşme yoğunluğu ve üretim kapasitesi ile Eskişehir’imiz için mesleki ve teknik eğitim konusu özel bir önem arz etmektedir. Endüstrinin tüm alanlarında hızlı bir değişim süreci yaşanırken, şehrimizde mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personel ihtiyacı da giderek artmaktadır. Eskişehir OSB’nin önemli değerlerinden biri de insanımıza yatırımdır. Bu düşünce doğrultusunda bölgemizdeki nitelikli personel ihtiyacını Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, MEGEM ve ESBEM şirketlerimiz ile kapatmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Özel EOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, MEGEM ve ESBEM ile yılda 900’e yakın çalışanın Eskişehir sanayisine kazandırmaya başladık. Ancak bu yeterli olmuyor. Lise ve dengi okul mezunlarının iş bulamadığı şehrimizde diyoruz ki gelsinler, MEGEM’de bu insanları eğitelim, nitelik ve meslek kazandıralım, iş öğretelim, sonrasında da istihdam edelim. Çünkü acil olarak sanayide iyi kaynakçıya, boyacıya, CNC operatörüne, makine bakımcıya, montaj elemanına ihtiyacımız var.”

"1856 kişiyi eğitip sanayimize kazandırdık"

Nadir Küpeli, MEGEM bünyesinde verilen eğitimler sonrası 1856 kişiyi sanayiye kazandırdıklarını söyleyerek, “MEGEM’de yetişen kursiyerlerimiz daha eğitimleri bitmeden sanayide işe yerleşiyorlar. Bugüne kadar 1856 kişiyi eğitip sanayimize kazandırdık. Meslek Lisemizle şehirde algıları değiştirdik. Bizim sayemizde şehirdeki diğer devletin meslek liselerine olan ilgili ve yönelim arttı. Bu sadece bizim gayretlerimiz ile de olmaz burada devletimize de büyük iş düşüyor. Devletin acilen işgücü ve eğitim politikalarını hızlıca gözden geçirip gereken çalışmaları yapması gerekiyor. Özellikle gençlerin üniversite yerine meslek liselerine yönlendirecek, burada iyi almalarını sağlayarak ister sanayide isterse hizmet sektöründe daha hızlı iş bulmasını sağlayacak, kalıcı ve etkili yeni mekanizmaları hızla ortaya koymasını istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@