Toplumsal bir duyarlılık yaratalım
Vali Hüseyin Aksoy, Acil Sağlık Hizmetleri Haftası kapsamında başlatılan "Fermuar Sistemiyle Yaşama Yol Ver" isimli kampanyanın lansman toplantısına başkanlık etti.
Hastaların ambulanslar ile nakilleri esnasında en yakın sağlık kuruluşuna en kısa zamanda ulaşabilmesi ve trafikte yoğunluktan kaynaklı sorun yaşanmaması adına Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından 01 Aralık 2024 tarihinde Acil Sağlık Hizmetleri Haftası ile birlikte "Fermuar Sistemiyle Yaşama Yol Ver" isimli kampanyanın tanıtım toplantısını gerçekleştirildi.
Vali Aksoy toplantıda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
"Sağlık Bakanlığımızın koordinasyonunda "Fermuar Sistemiyle Yaşama Yol Ver" kampanyasının Eskişehir'deki tanıtım toplantısında bir aradayız. Biraz önce de ifade edildiği gibi, 112 Acil Sağlık Hizmetleri, en önemli hizmetlerimizden biridir. 24 saat kesintisiz hizmet veren bu birimimiz, yaralı veya hastayı en hızlı şekilde hastaneye ulaştırmak adına zamanla yarışan bir süreç içerisinde çalışmaktadır. Eskişehir genelinde 42 istasyonumuzda 72 ambulans ve birçok sağlık çalışanımızla bu hizmeti sunuyoruz. Ortalama olarak şehirde 5.7 dakikada, kırsalda ise 15.7 dakikada vakaya ulaşma ve hastaneye nakil sürecimiz var. Bu süre, Türkiye ortalamasının oldukça altındadır ve daha da nasıl kısaltabileceğimizi sürekli olarak araştırıyoruz. En hızlı şekilde ulaştırmak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Ancak bu süreci yürütürken pratikte ambulanslarımızın trafiğe takılması mümkün. Bu nedenle toplumsal bir duyarlılık yaratmak adına bu kampanyanın toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenmesi çok önemlidir. Hepimiz sürücüyüz, hepimiz yayayız.
Bu anlamda, bir ambulans duyduğumuzda veya ani bir olaya müdahale edecek itfaiye, polis veya jandarma ekip otoları olduğunda mutlaka geçiş üstünlüğü vermemiz gerekmektedir. Hangi yollarda nasıl hareket edileceği konusunda öneriler sunulmuş durumda ve toplumun tüm kesimleri tarafından uygulanması oldukça önemli. Kampanya kapsamında ilgili kurumlarımıza görevler verilmiş durumda. Bakanlığımızın bağlı kuruluşları, emniyet ve jandarma teşkilatımızın trafik birimleri, kaymakamlıklar ve belediyeler, toplumu bilgilendirmek adına çalışmalar yürüteceklerdir. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, toplu taşıma sürücülerini bilgilendirip bu konuda çalışmalar yürüteceklerdir. Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından çocuklarımıza bu konuda eğitimler verilmesi oldukça kıymetlidir. Şoförler ve Otomobilciler Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası da kendi üyelerine bu konuda eğitimler vererek toplumda bir duyarlılık oluşturacaktır. İstatistikler gösteriyor ki, trafik açıldığında yaralı veya hastamızın hayata tutunma oranı yüzde 40 artabiliyor. Eğer trafikte hastamızı bir dakika bile geciktirirsek, yaşama tutunma noktasında ciddi bir risk ortaya çıkabilir.
Bu nedenle, basınımızın ve televizyonlarımızın bu konuyu haberleştirerek toplumsal duyarlılığımızı artırmasına büyük önem veriyoruz. Verdikleri katkılar için şimdiden teşekkür ediyorum. Bu alanda yoğun gayret gösteren tüm trafik birimlerimize, emniyet ve jandarma trafik birimlerimize, 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan ambulans şoförlerimizden paramedik arkadaşlarımıza kadar herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kar, kış, yağmur, çamur demeden, gece gündüz demeden büyük bir özveriyle görev yapıyorlar. Umuyorum Eskişehir'de bu standartlarımızı daha iyi bir noktaya taşıyacağız. Katıldığınız için, bu duyarlılığa ortak olduğunuz için ve bundan sonra yapılacak çalışmalara vereceğiniz katkılar için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum."
Toplantının ardından, katılımcılara kampanya hakkında detaylı bilgilendirme yapıldı ve kampanyayı destekleyecek görseller, afişler ve broşürler paylaşıldı.