Çin dediğini yaptı! Tayvan ablukası başladı
Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi bölgeden ayrıldı ancak gerilim hala devam ediyor. Pelosi'nin adaya olan ziyareti başlar başlamaz harekete geçen Çin hükümetinin büyük ablukayı bu sabah 7.00'da başlattığı bildirildi.
Pekin devlet medyasının yayınladığı tatbikat haritasında, adanın tam anlamıyla çevrelendiği görüldü.
Donanma gemileri ve askeri uçaklarının Perşembe sabahı harekete geçtiği söylenirken, yaklaşık 10 Çin donanması gemisinin Tayvan Boğazı üzerinden geçtiği ve Çarşamba gecesinden Perşembe günü öğlene kadar bölgede kaldığı açıklandı.
Harekete geçtiler
Perşembe sabahı kısa bir süre boyunca bölgede çok sayıda Çin askeri uçağının geçtiği, hattın yakınında Çin hava kuvvetleri faaliyetlerini izlemek için füze sistemleri konuşlandırıldığı ve Tayvan donanma gemilerinin de, Çin donanması faaliyetlerini izlemek için medyan hatta yakın kaldığı iddia edildi.
Geri adım atmıyor
Pekin yönetiminin, tatbikat boyunca herhangi bir yabancı uçak veya geminin sahaya girmesini istemediği bildirildi. Tayvan, yapılan tatbikatların Birleşmiş Milletler kurallarını ihlal ettiğini ve bunun resmen bir 'abluka' anlamına geldiğini söylemesine rağmen Pekin geri adım atmayacak gibi görünüyor.
ABD: Gördüklerimiz 1995 ve 1996'dakileri fazlasıyla aşıyor
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin eski ulusal güvenlik danışman yardımcısı Stephen Yates, ablukanın iç savaşın sona ermesinden ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana Pekin tarafından alınan en kışkırtıcı tedbirler olduğunu söyledi ve Üçüncü Tayvan Boğazı Krizi'ne atıfta bulunarak, “1995 ve 1996'da gördüklerimizi kesinlikle fazlasıyla aşıyor” dedi.
Yates, Pelosi'nin ziyaretine misilleme olarak Tayvan'ın Başkanlık Ofisi web sitesinde, 7-Eleven marketlerinde ve Tayvan Demiryolları İdaresi'nde Çinli hackerlar tarafından başlatılan şüpheli siber saldırılardan da bahsetti. Çin'in Tayvan üzerindeki artan baskısının bir süre daha devam edeceğini de ekledi.