Eskişehir'de 'Ahi Evran' sempozyumu başladı
Eskişehir'de Ahi Evran ve Ahilik Bilgi Şöleni” sempozyumunun açılışı gerçekleştirildi...
“UNESCO 2021 Ahi Evran Anma Yılı” ve Cumhurbaşkanlığımızın Genelgesi ile “2021 Ahi Evran Yılı” kapsamında Eskişehir Ticaret Odası Konferans Salonunda iki gün süreyle düzenlenecek olan “Ahi Evran ve Ahilik Bilgi Şöleni” Sempozyumunun açılışı Vali Erol Ayyıldız’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Programa Vali Erol Ayyıldız’ın yanı sıra İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ercan Atasoy, Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Betül Demirci, Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal, akademisyenler ve diğer davetliler katıldı.
"Ahilik kardeşlik demektir"
Ahilik Teşkilatı, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde; Osmanlı Devleti’nin temellerinin atılmasında, milletimizin birbirine kenetlenmesinde, birlik ve beraberliğinde de önemli roller üstlendiğini belirten Vali Ayyıldız; “Çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen Ahilik geleneğinin, ticaret hayatının gelişmesinde önemli katkısı olmuştur. Günümüze kadar etkilerini devam ettiren Ahilik anlayışı için ahlâkın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo - ekonomik düzen olduğunu düşünüyoruz. Bu bakımdan Ahilik’in bizler için önemi oldukça büyüktür. Ahilik Teşkilâtı’nın temel amacı toplumda huzur ve barışı temin etmektir. Çünkü ‘Ahilik’ kardeşlik demektir. Bu amaç doğrultusunda Ahi Evran-ı Velî, meslek erbabına dürüstlük, güvenirlilik, kul hakkı, helâl lokma, çalışma, yardımlaşma, paylaşma gibi ahlâkî erdemleri aşılamaya çalışmıştır.” diye konuştu.
Vicdanını kendi üzerine gözcü koyan, helalinden kazanan; kalbi Allah’a, kapısı yetmiş iki millete açık sanat erbapları yetiştiren Ahiliğin teşkilatlandığı ilk illerden birinin de erenler şehri Eskişehir olduğunu kaydeden Vali Ayyıldız, “Şehrimizin mayasında, nice Ahinin emeği ve alın teri mevcuttur. Şunu asla hatırımızdan düşürmemeliyiz ki Ahilik sadece mesleki bir kuruluş değil aynı zamanda iyi ahlak ve değerlerimizin kurumlaşmış hâlidir. Horasan erenlerinin ektiği fütüvvet tohumları Anadolu’da ahilik şeklinde boy vermiş; “elini, belini, dilini korumak” şeklinde beliren ahlak ilkesi sosyal, ekonomik, siyasi boyutları ile geniş perspektifte bir “yaşama edebi”ni inşa etmiştir. Nitekim Ahiliğin eğitim vizyonunda sadece mesleki anlamda başarılı bireyler değil, aynı zamanda değerleriyle kuşanmış bir ruh güzelliğine sahip nesiller vardır. Bu bakımdan Ahilik kültürünü geleceğe aktarmamız; kültür ve medeniyetimizin bekası için hayati önem arz etmektedir.
Yalnızca ekonomide ve ticari alanda değil kültürümüzün harcına kattığı dayanışma ve birlik ruhu ile; kapısı her türlü sevgisizliğe, kötülüğe ve ötekileştirmeye kapalı Ahilik günümüzde de muhafaza edilen ve muhafaza etmemiz gereken değerlerimizdendir. El ele vererek ülkemizi her alanda geliştirmeye devam etmek ümidiyle günümüzün Ahileri olarak gördüğüm kıymetli esnaf ve sanatkârlarımıza, bu kültürün gelecek nesillere aktarılmasına ve programa katkı sunan her yüreğe teşekkürü borç biliyoruz.” dedi.
"Ahi Evran’ı ve Ahiliği bugün nasıl anlamalıyız"
Sempozyumun iki gün boyunca süreceğini ifade eden Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Ünal, “Ahi Evran’ı ve Ahiliği bugün nasıl anlamalıyız, Ahi Evran ve Ahilikten hareketle insanlara ne söyleyebiliriz, ekonomiye ne söyleyebiliriz bunları konuşacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra iki gün boyunca devam edecek olan “Ahi Evran ve Ahilik Bilgi Şöleni” Sempozyumunun diğer oturumlarına geçildi.