ESOGÜ'ye katalpa diktiler
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik yerleşkesine katalpa fidanları dikildi...
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) kampüslerini yeşillendirmeye devam ediyor. Ana kampüs Meşelik yerleşkesinde 260 katalpa fidanı toprakla buluşturuldu.
Küresel salgın nedeniyle dar kapsamlı düzenlenen ağaç fidan dikim töreni, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Arslantaş ve Prof. Dr. Rifat Edizkan ile T.C. Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel’in katılımıyla gerçekleştirildi. İlk fidanı toprağa dikerek can suyu veren ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Şenocak, fidanların büyüyüp Eskişehir’in geleceğine nefes olması temennisinde bulunarak ESOGÜ kampüslerini yeşillendirmeye devam edeceklerini söyledi.
Fidan dikim günüde 260 adet katalpa fidanı, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi yanındaki 8 bin metrekare alanda toprakla buluşturuldu. Çiçekli ve hoş kokulu bir ağaç türü olan katalpa 15 metreye kadar uzayabilen haziran temmuz aylarında çiçek açması ile biliniyor. Toplamda 550 bin metrekare yeşil alana, 150 bin metrekare koruluğa sahip ESOGÜ, bünyesinde çınar, meşe, karaçam, sedir, akçaağaç, at kestanesi, ıhlamur gibi onlarca çeşit ağaç çeşidini barındırıyor.
Katalpa ağacı nedir?
Katalpa ağacı hoş kokulu bir ağaç türüdür. Süs olarak da evler etrafında ve bahçelerde kullanılan bu ağaç türü, çok soğuk bölgeler hariç her yerde yetişebilir. Haziran-Temmuz aylarında açar. Ağaç gövdesi çatlaklı ve esmer renklidir.
Katalpa ağacının özelllikleri nelerdir?
Süslü olduklarından dolayı sokak ağaçlandırılmasında genellikle çok kullanılan katalpa ağacının çiçekleri beyaz, pembe ve sarı renkte olabilir. Ülkemizde genellikle süs veya gölge kullanımında yaygın olarak kullanılan bu ağaç türünün kullanım alana oldukça fazladır. Panzehir olarak da kullanılan bu ağaç, astım gibi hastalıklara da iyi gelmektedir. Yani tıp alanında kullanılabilir. Ayrıca ahşap olabileceği içinde ev içlerinde de kullanımı yaygındır.