Küresel Gazeteciler Konseyi 3 yaşında

58 ülke ve 81 ilde temsilcisi olan Uluslararası basın meslek örgütü Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) kuruluşunun 3’üncü yılını kutluyor.

HAYAT 13.10.2022, 13:56 13.10.2022, 14:04
Küresel Gazeteciler Konseyi 3 yaşında

58 ülke ve 81 ilde temsilcisi olan Uluslararası basın meslek örgütü Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) kuruluşunun 3’üncü yılını kutluyor.

14 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı onayıyla 3335 sayılı yasaya göre uluslararası birlik statüsüyle kurulan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) yönetim kurulu tarafından Genel Başkan Mehmet Ali Dim imzasıyla kuruluş yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapıldı.

“58 ülke, 81 ilde örgütlendik”

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin kuruluş amacı ve misyonuna uygun olarak, başkent Ankara’da genel merkez ve İstanbul’da ofis açarak ve Türkiye’nin geri kalan 79 ili ile dünyanın 58 ülkesine temsilci atayarak kısa sürede yerel ve küresel ölçekli yapılanmasını büyük ölçüde gerçekleştirdiğine işaret edilen açıklamada, “Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarındaki ülkelerde bugün KGK temsilcileri var. Her bir temsilci ülkemizin fahri elçisi konumundadır. Hem sektör adına, hem ülkemiz adına lobi çalışması yapıyor. Ülkemizin her alanda haklılığını ve barışçıl dış politikasını kendi memleketlerinde anlatıyorlar ve kamuoyu yaratıyorlar” denildi.

"Kısa sürede büyük yol kat ettik"

KGK’nin basın meslek örgütü olmanın yanında, önemli bir misyonunun kamu diplomasisi yapmak olduğu vurgulanan yazılı açıklamada, “KGK ülkesel ve yerel ölçekte mesleki sorunların yanı sıra bölgemizde yaşanan sorunlara karşı da duyarlılık gösterdi. Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’ın haklı davası Karabağ’da yaşananların dış kamuoyuna duyurulmasında aktif rol aldık. KGK öncülüğünde Türkiye’deki yabancı gazete, televizyon ve ajans temsilcileri defalarca gruplar halinde bölgeye götürüldü. Bu sayede, Ermenistan’ın bölge insanı ve kültür varlıklarına karşı acımasız tutumunu yerinde gördüler” ifadeleri kullanıldı.

Küresel Medya Okulu

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Bahçeşehir Üniversitesi ile işbirliği ile gerçekleştirdiği ‘Küresel Medya Okulu’nda genç gazetecilerin mesleğin duayenleri tarafından eğitildiği anlatılan yazılı açıklamada, “Uygulamalı gazetecilik dersleriyle birlikte 50 saatlik yüz yüze ve uzaktan (hibrit) medya eğitimini tamamlayan 5 ayrı ülkeden katılan toplam 118 öğrenci sertifika aldı” bilgisine yer verildi.

Toplumsal sorunlara duyarlılık 

Ülkemizde kadına şiddete yönelik farkındalık yaratmak için Şiddetle Mücadele Vakfı (HEGEM) ile işbirliği protokolü imzalandığı kaydedilen açıklamada, “Paydaşı olduğumuz İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirme Projesi devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı 11’inci Kalkınma Eylem Planı Genelgesi doğrultusunda hazırlanan ve 2030 yılına kadar devam etmesi planlanan projede Adalet Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yanı sıra 27 devlet üniversitesi, barolar, arabuluculuk merkezleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içindeyiz” denildi.

Ülke tanıtımına katkı 

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin Kazakistan ve Gürcistan’dan gelen meslektaşlarını ağırlarken ülkemizin tanıtımına önemli katkı sağlandığı ifade edilerek, “Yabancı konukları sadece ülkenin tarihi ve turistik yerlerini ziyaret değil, Türkiye’nin uluslararası platformlardaki haklı davaları konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Bu temaslar turistik gezinin çok ötesinde ülkemizin için tehdit oluşturan her türlü terör örgütünün anlatılması için de fırsat oldu” değerlendirmesi yapıldı.

Ülkenin her köşesinde buluşma 

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin yurdun değişik şehirlerinde gerçekleşen buluşmalarında üyeleriyle bir araya gelinen toplantılara alanlarında uluslararası düzeyde kabul gören isimlerin konuşmacı olarak katılarak bilgilendirmeler yapıldığı hatırlatılan yazılı açıklamada, “Toplantılar sonrası medyanın sorunları ortaya konulurken, çözüm önerilerimizi de sıraladık” denildi.

Prestijli yayın: Küresel medya

KGK üyelerinin katkı ve desteğiyle yayın hayatına başlayan ve 6. sayısıyla Türkiye’nin her noktasında okuyucu ile buluşan yılda iki kez yayınladığımız münhasıran gazetecilik konulu (Türkçe ve İngilizce) Küresel Medya /Global Media dergimiz emsalleri arasında en prestijli yayın oldu. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Bakan Yardımcılarımızın özel yazılar kaleme aldığı dergideki haberler de birçok medya kuruşunun da referans kaynağı oldu.

"Acı kaybımız"

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin kurucu üyesi ve fikir babalarından mesleğimizin duayeni Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’yı pandemi sürecinde kaybetmenin acısının yüreklerde halen taze olduğu anlatılan yazılı açıklamada, “Ayrıca, İsveç temsilcimiz Metin Altınışık’ı ani bir kalp krizi sonucu kaybettik. Ukrayna temsilcimiz Eduard Ostapenko’nun savaş sırasında Kiev yakınlarında görev yaparken yaralanması da yüreğimizi ağzımıza getiren bir başka olaydır” değerlendirmesi yapıldı. Açıklamanın son kısmı şöyle

"Katkı veren herkese teşekkür ederiz"

“Yurt içinde mesleki konulara, yurt dışında ise kamu diplomasisine katkı sağlayan faaliyetlere ağırlık veren konseyimizin çalışmalarına ve gelecek vizyonuna katkı sağlayan tüm üyelerimiz başta olmak üzere, kamu diplomasisine yönelik çalışmalarımızda desteklerini esirgemeyen Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na en kalbi şükranlarımızı sunarız.”

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@