Özen Alpu'yu anlattı
ESKİ Genel Kurulu'nda 2020 yılı kesin hesabı ve faaliyet raporu görüşüldü. Toplantıda AK Parti grubu yapılan çalışmalarla ilgili eleştirilerde bulunurken, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen Alpu'da yaşanan tarım ilacının şebeke hattına karışması olayı ve beklenen projelerle ilgili konuştu.
Eskişehir'de, ESKİ Genel Kurulu'nda 2020 yılı kesin hesabı ve faaliyet raporu görüşüldü. Toplantıda AK Parti grubu yapılan çalışmalarla ilgili eleştirilerde bulunurken, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen Alpu'da yaşanan tarım ilacının şebeke hattına karışması olayı ve beklenen projelerle ilgili konuştu.
AK Parti: Yatırımlar yeterli değil
2020 yılı kesin hesabı ve faaliyet raporu ile ilgili AK Parti grubunun ret gerekçelerini okuyan Orhan Durmuş, özellikle yatırımların istenen düzeyde olmadığını belirterek, ESKİ'den Büyükşehir Belediyesi'ne para aktarılmasına karşı çıktıklarını belirtti. Durmuş, 2020 yılında ESKİ'nin yatırım gerçekleşme oranlarında büyük bir gerileme gördüklerini, Eskişehir'in birçok yatırıma ihtiyacı varken ESKİ'den Büyükşehir Belediyesi'ne para aktarılmasını da doğru bulmadıklarını söyelerek, "Büyükşehir'in ESKİ'yi banka gibi görmesi doğru değildir" dedi. Durmuş, Ilıca Barajı'nın isale hatlarının da bir an önce yatırım programına alınıp yapılması gerektiğini ifade ederken, ESKİ'nin kullanılan kimyasalları kendi üretmesi ve güneş enerjisine yatırım gibi konularda da harekete geçmesini istediklerini dile getirdi. AK Parti grubu, alacak tahsilinde de başarısızlık gördüklerini belirterek, borçlanma ile ilgili de eleştirilerde bulundu.
O projeleri sordular
AK Parti grubu adına söz alan Murat Özcan ve Mustafa Birsen de, Eskişehirlilerin ESKİ'den çok daha fazla yatırım beklediğini söylerken, kayıp - kaçak oranları ile ilgili de eleştirilerde bulundu. Murat Özcan, Alpu'da yaşanan olayla ilgili detaylı bilgilendirme beklediklerini söylerken, Çukurhisar, BAKSAN ve Kızılyer'deki çalışmalarla ilgili de zamanın azaldığını, bir an önce çalışmalara başlanmasının beklendiğini söyledi. Mustafa Birsen de, Alpu, İnönü, Sarıcakaya ve İnönü ilçelerinde arıtma tesisi çalışmalarının beklendiğini, bu çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyledi.
ESKİ Genel Müdürü Özen Alpu olayını anlattı
Kurul'da belirtilen eleştiriler ve görüşlerle ilgili söz alan ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, "Yapılan tüm eleştirelere, ortaya konulan görüşlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum, çünkü her şeyin bir yapıcılığı vardır. Ama tespitlerle ilgili eksikler olabilir, bu konuda bilgiler arz etmek istiyorum" dedi.
"Ana hatta müdahale yok, abonenin hattında meydana gelen bir olay"
Özen, Alpu'da yaşanan şebeke hattına tarım ilacı karışması olayıyla ilgili, "Alpu'da yaşanan olayda şebeke hattımıza, ana hattımıza bir müdahale yok. Zaten olması da mümkün değil, çok zor bir şey. Herkesin gözünün önünde yolun, kaldırımı kazamazsınız. Buradaki olay, kırsal kesimin yüzde 99,9'unda olan bir şey... Ana hattınızı abonenize bağlarsınız, yani su saatinize gelir. Genelde de kırsal yerlerde su saatleri evin içindedir ya da kapısının hemen önündedir. Bu, su saatinden hemen önce abone hattında meydana gelen bir vakadır. Ve kendi bahçesinde olan bi hadisedir. Sayın meclis üyelerimiz istediği takdirde fotoğraflarla da gösterebiliriz. Sadece burada değil, birçok yerde kaçak su kullanımı ile ilgili bunları tespit ettiğimiz bölgelerden fotoğraflar da paylaşabiliriz kendileri ile. Nasıl bağlamışlar, nasıl almışlar, nasıl kelepçelemişler" dedi.
"Ters vakum nedeniyle..."
Özen, "Buradaki tek terslik, hatta meydana gelen patlağın ters vakum meselesidir. Ben de çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Hortumu asla ve asla bu tür depolara daldırma yöntemiyle suyu boşaltmazdık. Hortum deponun içine dahi girmez, ilaca dahi girmezdi, çünkü çocuklar alır o hortumu ağzına sokabilir diye... Burada tamamen bir ihmal söz konusu. Kasıt kelimesini kullanmak istemiyorum... Bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığımıza gerekli dosyalar, bilgiler verildi, konu adli yargıdadır. Kaymakamlığımız da bu konuda soruşturma başlatmıştır. Buradaki ihmal, o sırada sokakta başka bir yerde meydana gelen bir patlağın, basıncı geriye doğru çekmesiyle, ters vakum dediğimiz etkide bulunmuştur. Bunu bilmeyen arkadaşlarımız olabilir. Biz bunu kendimiz de hazırladık. Nasıl ters vakum olabiliyor diye.. Kırmızı bir gıda boyasıyla yaptık bunu. Bir şebeke hattı oluşturarak, su saatinden kaçak bir bağlantı yaparak, hortumu biodana sallıyorsunuz, su dolarken aniden bir patlak meydana gelmesiyle hortumun başının suyun içinde olmasından dolayı ters olarak gerisin geriye hatta çeker" dedi.
"Mahallenin tamamına yayılmadı, ama tüm hattı yeniledik"
Özen, "Buradaki şansımız yaklaşık 3,5 sokağı etkilemesi oldu. Mahallenin tamamına yayılmadı. O sırada arkadaşlarımız çok erken fark ediyor, hattı tekrar patlatıyor ve patlatınca tüm basınç patlağa doğru geliyor sokaklardan. Çok fazla basınç, aşağı sokaklara doğru, tarım ilacının çok fazla yayılmasının önüne geçiyor. Tabii kimsenin hayatını riske atmamak için biz hattın tamamen yenilenmesi için hemen önlemlerimizi aldık" diye konuştu.
"Ters vakum etkisini her zaman düşünülmeli"
Özen, "Buradaki olay abone hattından gelmesi ve sokak hattında meydana gelen patlak nedeniyle oluyor. Bunu her yerde yaşayabilirsiniz. Apartmanlarınızda, kendi evlerinizde dahi yaşayabilirsiniz, kombiden kaynaklı. O yüzden ters vakum etkisinin olabilme ihtimalini her zaman düşünerek hareket etmek zorundayız. Aslında bilinçli çiftçilerimiz her zaman uyarırlar, hortumu depoya daldırma, ters vakum yapabilir diye" dedi.
BAKSAN, Çukurhisar ve Kızılyer'de son durum ne?
Özen ayrıca, AK Partili meclis üyelerinin Baksan, Çukurhisar ve Kızılyer'de beklenen çalışmalarla ilgili sorularını da yanıtladı.
Özen, "Kızılyer gündemde olan bir konu. İçme suyu projemiz hazır, ama biz alt yapı ile paralel gitme taraftarıyız. Alt yapı projelerimiz hazırlanıyor. Zaten o bölgede şu an yol kodlarının kırmızı koda gelmesi de bekleniyor. Yol kodlarımız kırmızı koda geldiğinde biz de alt yapı çalışmasına başlayacağız" dedi.
"BAKSAN projelerimiz hazır, Meclis'ten geçince derhal başlayacağız"
Özen, BAKSAN konusunda da, "BAKSAN projelerimiz hazır. Büyükşehir Belediye Meclisi'mizden projeler onaylanıp geçtikten sonra biz de orada hiç vakit kaybetmeden çalışmalara başlayacağız. Planlarla ilgili komisyonda bir revize olabilir, onu bekliyoruz, Meclis'ten geçince derhal başlayacağız" dedi.
Özen, "Çukurhisar ve Satılmışoğlu konusunda da, birlikte planlandı, bu bölgede de Satılmışoğlu'nda demiryolunun alt kısmındaki çalışmamızı tamamladık, şimdi TCDD'den keşif heyeti geldi, karşı tarafa geçiş iznini bekliyoruz, yukarı kısmın alt yapısına da başlanacak. Çukurhisar'ın içine doğru girişe başladık" dedi.
Arıtma tesislerinde son durum ne?
Özen, arıtma tesisi yapılması beklenen ilçelerle ilgili de, "Alpu'da alt yapı çalışması devam ediyor. Arıtma tesisi için yer tahsisi alındı. Oradaki çalışma hemen başlayacak. Sarıcakaya'da kıyı kenar şeriti tespiti istendi, bu tespit bekleniyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de kurum görüşlerini topluyor şu anda. Bu işlemler bitince ihale aşamasına gelmiş olacağız. Mihalgazi'de kamulaştırma kararımızı aldık, Bakanlığa yollandı, onların görüşü de geldikten sonra Mihalgazi'ye de arıtma tesisi çalışmamıza başlayacağız. İnönü'de daha önce bir problem vardı, arazi çalışmasını belediye başkanımızla birlikte yürüteceğiz, en kısa sürede işlemlerini başlatıp ihalesini hazırlayacağız. Günyüzü'nde de tahsisi bekleniyor" dedi.
Görüşmelerin ardından ESKİ Genel Kurulu'nda 2020 yılı kesin hesabı ve faaliyet raporu oy çokluğu ile kabul edildi.