Rektör Döğeroğlu: Hasan Polatkan Havalimanı'nda her şey yolunda
ESTÜ Rektörü Prof.Dr. Döğeroğlu, Hasan Polatkan Havalimanı'nda hiçbir olumsuzluk olmadığını belirterek, uçuş yapan firmaların eskisi gibi planlamalarına devam ettiğini ifade eti. Döğeroğlu, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı'ya, Eskişehir milletvekillerine, ETO, ESO, EOSB yöneticilerine, kent halkına ve yurtdışında yaşayan vatandaşlara teşekkür etti.
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Hasan Polatkan Havalimanı'nın faaliyetleriyle ilgili olumsuz durumun söz konusu olmadığını, seferlerin eskisi gibi devam edeceğini belirtti.
Döğeroğlu'ndan teşekkür
Döğeroğlu, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, son bir haftadır havalimanındaki faaliyetlerinin eski düzenine dönmeye başladığını söyledi. Döğeroğlu, havalimanının eskiden olduğu gibi faaliyetlerine devam edebilmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'ya, Eskişehir milletvekillerine, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri ile kent halkına ve yurt dışında yaşayan Eskişehirlilere teşekkür etti.
"Uçuş yapan firmalar aynı şekilde devam edecek... Bir olumsuzluk yok"
Havalimanına daha önce uçuş yapan şirketlerin eskiden olduğu şekliyle planlamalarını devam ettireceğini anlatan Döğeroğlu, şöyle konuştu:
"Havalimanı faaliyetleriyle ilgili halihazırda geldiğimiz noktada olumsuz bir durum söz konusu değil. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı 'Anadolu Havalimanı' adıyla hava trafiğine açılmış olduğu 1989 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet veriyor.Önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Hasan Polatkan Havalimanı eğitim öğretim faaliyetlerimizin yanı sıra Eskişehir ve çevresinde hava yolu taşımacılığı kapsamında hizmet sunmaya devam edecek. Geçen yıl Kovid-19 salgınına rağmen yaklaşık 100 bin yolcuya hizmet verdik. 2022 yılında bu sayının yükselmesi yönünde beklentimiz var."
Prof.Dr. Döğeroğlu, "Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı 'Anadolu Havalimanı' adıyla hava trafiğine açılmış olduğu 1989 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Havalimanında Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin uçuş, uygulama ve pratik eğitimlerinin yanı sıra şehrimize ve bölge halkına hava taşımacılığı hizmeti sunulmaktadır. Hizmete açıldığı ilk günden bu yana Havalimanının altyapısı çeşitli projeler kapsamında güçlendirilmiş olup 2011 yılında havalimanı pisti 3000 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan boyutlarına ulaşmıştır, aynı dönemde 120X240 metre ve 90X130 metre boyutlarında iki adet apron da kullanıma açılmıştır. Havalimanımızda aletli iniş sistemi ILS de dâhil olmak üzere gerekli tüm seyrüsefer cihazları mevcut olup pist geniş gövdeli uçakların inişi için yeterlidir. Havalimanımız bünyesinde Üniversitemiz yönetiminde, Apron, AIM, Güvenlik, İtfaiye, Elektrik, Sağlık ve Kalite birimlerimizin yanı sıra, Valilik, Meteoroloji Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Gümrük Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Elektronik ve Hava Trafik Kontrol birimleri ile birlikte uyumlu ve eşgüdüm içerisinde uçuş operasyonları sürdürülmektedir. Havalimanımızda yaklaşma hizmeti karşılıklı yapılan anlaşma mektupları kapsamında Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’nca sağlanmaktadır" diye konuştu.
"2021'de pandemi öncesine döndü ve 99 bin 172 yolcuya ulaştı"
Prof.Dr. Döğeroğlu ayrıca, "Hasan Polatkan Havalimanının terminalinde, giden yolcu arındırılmış salon üst katta ve gelen yolcu karşılama salonunda kantin ve kafeterya mevcuttur. Kara tarafında 72 araç kapasiteli ücretsiz açık otopark ile hizmet verilmektedir. Pandemi sürecinde dünya genelinde ticari uçuşların gerçekleştirilemediği dönemde, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı açık tutulmaya devam edilmiştir. 8 Mart 2020 tarihinde başlamak üzere yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın ülkemize getirildiği kurtarma uçuşları yapılmıştır. 2021 yılı içerisinde ise pandemi öncesi uçuş sayılarına ulaşılmış ve 99 bin 172 yolcuya hizmet verilmiştir. Brüksel, Ostend, Lyon, Düsseldorf, Köln ve Amsterdam olmak üzere 4 Avrupa ülkesinde 6 uçuş noktasına uçuşlar gerçekleştirilmiştir" dedi.
"Pilotaj eğitimini ücretsiz sunan Türkiye’nin ilk ve tek yükseköğretim kurumuyuz"
Pro.Dr. Döğeroğlu, "Eskişehir Teknik Üniversitesi bünyesinde 36 yıllık havacılık eğitim tecrübesine sahip Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarınca yetkili eğitmen statüsünde havalimanı personeline gerekli tüm eğitimler verilmektedir. Havalimanı ve terminal işletmeciliği alanında yirminin üzerinde eğitim yetkisi bulunan öğretim elemanlarımız aynı zamanda diğer havalimanlarının personeline de eğitim vermekte olup havalimanı çalışanlarının sertifikalandırılma süreçlerine katkı sağlamaktadır. Bunların yanı sıra, Üniversitemiz havacılık sektöründe görev yapacak güvenlik personelinin alması gereken eğitimler ile ilgili Havacılık Güvenliği Eğitim Kuruluşu yetkisine de sahiptir. Havalimanımız Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencileri için de ihtiyaç duyulan nitelikli havacılık personeli pratik eğitimlerinin gerçekleştirilmesinde en uygun saha ortamını sağlamaktadır. Eskişehir Teknik Üniversitesi Pilotaj eğitimini ücretsiz sunan Türkiye’nin ilk ve tek yükseköğretim kurumudur. 2021 yılı içerisinde toplam 4020 adet eğitim uçuşu Havalimanımızda gerçekleştirilmiş olup günümüze kadar 500’ü pilot olmak üzere, 4397 nitelikli sivil havacılık personeli (hava trafik kontrolörü, hava aracı bakım personeli, havacılık yöneticisi) yetiştirilerek sivil havacılığın gelişimine önemli katkılar sunulmuştur" dedi.
Havalimanı İşletmesinin Sorumlu Müdürü ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Usanmaz ise havalimanı hakkında bilgiler verdi.