Ekonomi bölümü okuyanlar ne iş yapar? Ekonomi bölümünden mezun olursan iş olanakları neler?

Ekonomi bölümü okuyanlar ne iş yapar? Ekonomi bölümünden mezun olursa ne gibi iş olanakları seni bekliyor? Ekonomi bölümlerinin avantajları nelerdir?

EĞİTİM 06.09.2024, 00:42 06.09.2024, 00:52
Ekonomi bölümü okuyanlar ne iş yapar? Ekonomi bölümünden mezun olursan iş olanakları neler?

Üniversitelerde en çok tercih edilen bölümlerin başında gelen Ekonomi bölümlerinin mezunlarını ne gibi iş olanakları bekliyor? Ekonomi bölümü mezunları ne iş yapar? Ekonomi bölümü mezunları hangi alanlarda çalışabilir? Ekonomi bölümleri ile ilgili merak edilenler ve cevapları... 

Ekonomi Bölümü Nedir?

Ekonomi, üretimden tüketime kadar olan tüm süreçleri kapsayan; ticaret, dağıtım, ithalat ve ihracat gibi konuları inceleyen bilim dalıdır.

Ekonomi Bölümü ise dünya devletlerinin, şirketlerin, kurum ya da kuruluşların ekonomik açıdan gerçekleştirdiği işlemleri takip etmek, gözlemlemek, denetlemek ve bu işlemlerden anlamlı sonuçlar çıkartarak satış/pazarlama alanlarında verimli sonuçlar elde etmeyi sağlar. Uluslararası olarak geçerli bir bölümdür. Bu nedenle öğrenciler Ekonomi bölümü yurtdışı imkanları ve çalışma fırsatlarından faydalanmaya hak kazanır. 

Ekonomi Bölümü, üniversite öğrencilerine temel ekonomi bilgilerini ve analiz tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca temel ekonomi bilgilerini ve analiz yöntemlerini öğretmek, öğrencilerin araştırma, çözümleme ve sonuçları değerlendirme yeteneklerini geliştirmeyi de amaçlar.

Ekonomi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Ekonomi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bu bölümden mezun olan bireylere “Ekonomist” unvanı verilir.

Ekonomi lisans programında uygulanan ders programı; ekonomi kuramını ve ekonomi politikalarını iş dünyasının uygulamalarıyla bütünleştirmeye yönelik hazırlanır. Böylece sağlam bir ekonomi temeli oluşturmayı amaçlar. Temel kuramsal derslerle başlayan eğitim içeriği, günün koşullarına uygun olarak güncellenir. Öğrenciler, kuramsal ve uygulamalı alan dersleriyle desteklenir.

Ekonomi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tercih listelerinde bu bölüme yer vermeyi amaçlayan aday öğrenciler;

Ekonomi,

Makro İktisat,

Mikro İktisat,

Çevre Ekonomisi,

Sanat ve Kültür Ekonomisi,

Para ve Bankacılık,

Siyaset Bilimi,

Para Bilimi,

İstatistik,

ve daha birçok dersten eğitim hayatları boyunca sorumlu olacaklardır.

Ekonomi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Kamusal olarak izlenen ekonomik tutumun incelenmesi bu bölüm mezunlarının asli görevidir. Bu bölümden mezun olduktan sonra eğitim süreçleri boyunca aldıkları derslerle ilgili donanıma sahip olan kişiler, ekonomi alanında hizmet vermek üzere çalışmaya hak kazanır. 

Ekonomi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Ekonomi Bölümü mezunları, aynı zamanda bir bilim dalı mezunu oldukları için uygulama alanları oldukça geniştir. Tarihçe olarak baktığımızda ülkemizde pek de eski bir bölüm olmayan ekonomi bölümü, üniversiteden üniversiteye bulunduğu fakülteler itibarıyla belli konularda değişkenlik gösterebilir. Öte yandan ekonomist unvanına sahip olanların büyük bir çoğunluğu, aşağıdaki alanlarda yer almayı tercih etmektedir;

Bankacılık,

Borsa,

Satış ve Pazarlama,

Eğitim,

Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetleri,

Gayrimenkul Faaliyetleri,

Akademik Kariyer,

Kamusal Hizmetler,

Bilgi ve İletişim,

Ekonomik Danışmanlık,

Tarım, Orman ve Balıkçılık

Ekonomi bölümü mezunları, ticaret ve alışveriş ilişkisinin var olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilir. Öte yandan ekonomistler, lisans eğitimleri süresince edinmiş oldukları deneyimle içinde bulunmak istedikleri çalışma biçimine karar verebilirler. Kimi ekonomistler; devlet dairelerinde memur olarak, danışma ofislerinde, denetim birimlerinde, bankalarda veya çeşitli ekonomi kuruluşunda yer almayı tercih ederken, kimileri ise özel şirketlerde yer almayı tercih edebilir. Sonuç olarak ekonomi mezunlarına gerek kamu, gerekse de özel sektörde birçok iş imkanı söz konusudur.

Ekonomi Bölümü Öğrencileri İçin Staj Yerleri

Ekonomi bölümü, öğrencilerin öğrencilik dönemlerinde çalışarak tecrübe kazanmaları gereken bir bölümdür. Öğrenciler, üniversiteler tarafından belirlenen staj programlarına katılarak alanla ilgili çeşitli şirketlerde ve firmalarda staj yapmaya hak kazanır. İş tanımı, çalışma koşulları, görev ve sorumluluklar gibi çeşitli durumlar hakkında staj süreleri boyunca bilgi ve deneyim kazanma fırsatını yakalar. Bu bölümü okuyan öğrencilerin staj yapabilecekleri alanlar ise şu şekilde sıralanabilir: 

Borsa hizmeti veren firmalar 

Finans hizmeti veren özel şirketler

Ticaret ve Sanayi Odaları 

Özel bankalar 

Devlet bankaları 

Ekonomik ve finans danışmanlığı veren özel şirketler 

Muhasebecilik hizmeti veren firmalar 

Finansman alanında hizmet veren şirketler 

Satın alma departmanları 

Dış ticaret departmanları 

Öğrenciler, bu alanda hizmet veren firmalara başvuru yaparak alanla ilgili deneyim kazanmak adına staj yapma hakkına sahip olabilir.

Ekonomi Alanı Yüksek Lisans Bölümleri

Ekonomi alanında akademik ilerleme kaydetmek isteyen öğrenciler bölümden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapma hakkına sahiptir. Ekonomi yüksek lisans alanları ise şu şekilde sıralanabilir: 

İktisat Teorisi 

Ekonomi 

İksisat Politikası 

Uluslararası Ticaret

İnovasyon ve Girişimcilik Ekonomisi

Kamu Yönetimi 

Yerel Yönetimler

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 

İşletme

İktisat 

Kentleşme ve Çevre

Yönetim Bilimleri

Öğrenciler, bu bölümlerde planlanan tezli yüksek lisans programlarına kaydolarak alanla ilgili akademik kariyer yapma ve uzman sıfatı kazanma hakkına sahip olur.

Ekonomi Bölümü Yatay Geçiş Alanları

Ekonomi bölümünde okuyan öğrenciler, bölümü değiştirme hakkına sahiptir. Ekonomi yatay geçiş bölümleri üniversiteler tarafından özel olarak belirlenir. Üniversitelerin belirledikleri tarih aralığında yatay geçiş yapma hakkına sahip olurlar. Öğrenciler Ekonomi DGS geçiş bölümleri ve yatay geçiş bölümleri hakkında fikir sahibi olmak ister. Öğrencilerin yatay geçiş yapabilecekleri bölümler ise şu şekilde sıralanabilir: 

Bankacılık

Bankacılık ve Sigortacılık 

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri 

Ekonomi ve Finans 

Finans ve Bankacılık 

İşletme 

Lojistik Yönetimi

Muhasebe ve Denetim 

Ekonomi Bölümünü Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?

Ekonomi bölümünü okumak isteyen öğrenciler ekonomi bölümü açıköğretim ve ekonomi bölümünü kazanmak için hangi sınavlara girmek gerekir gibi sorular sorar. Öğrenciler öncelikle Temel Yeterlilik Testi olan TYT bunun ardından Alan Yeterlilik Testi olan AYT’ye girmeleri gerekir. AYT’DE eşit ağırlık sınavından yeterli sıralamayı ve puanı elde etmeleri gerekir. 

Ekonomi Bölümü Hangi Fakültede Bulunur?

Ekonomi bölümü dört yıllık bir lisans programıdır ve üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ders verilir. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@